Belföld

Játék a vezetés

Lehet játékból vállalatot irányítani, legalábbis akkor, ha a résztvevők egy menedzsment bajnokság keretében próbálják ki képességeiket és üzleti tudásukat. A cégek jutalomból küldik csapatukat a tréningre.



Külföldön bevált a recept

Az Inside Játékok Kft. külföldi licenc alapján fejlesztett tréningjeivel és menedzsment ismereteket tesztelő versenyeivel már tíz éve a képzési piac szereplője. A Hollandiából átvett és magyar viszonyokra szabott menedzser versenyekre cégek küldik el csapataikat, rendszerint jutalomként. Vannak, amelyek jó hétvégi bulinak könyvelik el a versenyt, és vannak, amelyek tényleges tréninget kívánnak nyújtani dolgozóiknak.

Az Inside Játékok Kft. nyolcadszorra rendezi meg versenyét. Évről évre több csapat és cég méri össze tudását egy szimulált piac kitalált vállalatát vezetve. A játék egyszerű: a résztvevőknek a vállalat irányítása során olyan gazdasági helyzetekkel kell szembenézniük, amilyenekkel az igazi vállalatvezetőknek nap mint nap – a vállalati stratégia tervezésétől a bonyolultabb pénzügyi-gazdasági döntésekig széles a skála.

A vetélkedő Magyarországon a maga nemében egyedülálló, nincs még egy cég a képzési piacon, amely ilyen jellegű döntési vagy szimulációs vetélkedő keretében készítené fel a játékosokat a valódi üzleti élet helyzeteire úgy, hogy egyes lépéseik következményeit vagy annak költségeit a valóságban viselniük kellene.

Játék a vezetés 1Érkezhetnek bárhonnan

A játék egyre népszerűbb, a jelentkező csapatok és cégek az üzleti szektor legkülönbözőbb területeiről érkeznek. Az elmúlt évek résztvevői között voltak bankok és informatikai cégek csakúgy, mint autógyártással vagy tanácsadással foglalkozó vállalatok. Az győzelemhez vezető út szempontjából nem meghatározó, hogy a résztvevők honnan érkeztek, hiszen a szimulált helyzetben mindenki ugyanolyan eséllyel indul a győzelemért.

A vezetésre váró vállalat az alapvető gazdálkodási szempontokat tekintve szinte megegyezik bármelyik valódi vállalattal. Akár azzal is, ahonnan a csapat érkezett. Alapvető különbségek vannak azonban a napi működéssel kapcsolatos feladatok szempontjából. A játék célja az, hogy a résztvevők megismerjék egy vállalat teljes működését, olyan szempontok szerint is, amelyekkel napi munkájuk során talán soha nem találkoznak.



Az ideális csapat

•Tagjai hatékonyan tudnak együtt dolgozni, a nagyobb feladatokat kisebbekre osztani és eredményesen megosztani.
•Szerencsés, ha a tagok egy-egy szakterület jó ismerői, és szakmai tudásuk nagyjából lefedi egy vállalat irányításához szükséges területek mindegyikét.

A bukás sem fáj

A csapatok mindegyike nyer a játékkal. Komoly következmények nélkül teheti próbára képességeit és tudását, valamint szerezhet új ismereteket, tapasztalatokat.

Némi előnnyel indul a játékban az, aki már részt vett a korábbi évek bajnokságain, de ez az előny nem számottevő, hiszen az idén szimulált helyzet különbözik az előző évekétől. Ami igazán számít, az a felkészülés, a tesztfordulók során szerzett tapasztalatok hasznosítása és az, hogy a tagok mennyire veszik komolyan a játékot, hogyan tudnak együttműködni.

Játék a vezetés 2Előbb csak messziről

Az elődöntőt és magát a döntőt leszámítva a feladatok elvégzése nem köti le túlságosan a résztvevők idejét. Igaz, nagyobb esélye van a győzelemre annak, aki a kötelező minimumnál több időt szán a felkészülésre.

A játék első fázisa a versenyre való felkészülést és a szükséges kézikönyvek áttanulmányozását foglalja magában. Körülbelül két óra kell rá. A következő fázis a teszteké: az egyes fordulók szintén két órát igényelnek.

Mindez “távmunkában” zajlik, vagyis nem szükséges a játékosok személyes jelenléte. Szemben az elődöntővel és az országos döntővel. Aki idáig eljut, annak egy teljes napot rá kell szánnia a játékra.

A felkészüléshez szükséges kézikönyvek alapos átböngészésére november 19. és 23. között kell sort keríteniük, majd november 26. és december 6. között kell az első komoly megmérettetéssel szembenézniük a tesztfordulókon. Aki sikeresen vette az akadályokat, december 14-én részt vesz az elődöntőn. Ha itt is jól szerepel, akkor másnap a döntőn is. A győztes hollandiai utat, illetve szakmai tréningen való részvételi jogot nyer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik