Belföld

Menni vagy maradni?

Nemcsak a gazdaság, hanem a szervezeti változások is éreztetik hatásukat a karrierépítésben. A legjobb, amit a munkavállaló tehet, az, ha saját kezébe veszi pályája egyengetését.

Menni vagy maradni? 1Előfordulhat, hogy munkanélküliként kell új munkahely után néznünk. Sokkal jobb helyzetben van az, aki saját kezében tartja karrierje egyengetését, és maga dönt arról, hogy mikor és hogyan változtat munkahelyet.

“Bármilyen helyzetben vagyunk is, tisztában kell lennünk azzal, hogy ma néhány hónappal tovább tart az új munkahely megtalálása, mint néhány évvel korábban” – vélekedik Cservenyák Tamás, a Drake Beam Morin (DBM) nemzetközi karrier-tanácsadó iroda ügyvezető partnere. A kilencvenes évek elején Magyarországra települő multinacionális cégeknek nagy felvevőerejük volt, és ez felgyorsította az elhelyezkedési folyamatot. Ma azonban sokkal kevesebb új cég jön hazánkba.

Szintén számításba kell venni azt, hogy az amerikai gazdaság lassulása előbb-utóbb nálunk is éreztetni fogja hatását, és a gazdasági élet egyéb területei mellett a munkaerőpiac keresleti oldalán is jelentős csökkenést okoz – folytatja Cservenyák. A DBM európai felmérésének tapasztalatai szerint körülbelül 4-6 hónapos álláskereséssel kell számolnia még annak is, aki komoly szakmai tapasztalatot szerzett saját területén. Különösen igaz ez azokra az iparágakra, amelyekben máris érezhető a lassulás: például az információtechnológia vagy a telekommunikáció területére.



Csapdahelyzetek

1.

Rosszul érzi magát munkahelyén, és csak azért marad, mert fél a visszautasítástól.
2. Nem mer állást keresni, mert fél, hogy jelenlegi munkahelyén rájönnek, és megtorolják.
3. Az újtól, változtatástól való félelem.
4. Hamis lojalitás vagy elkötelezettség-érzés jelenlegi munkahelye iránt.
5. Azt gondolja, hogy a munka csak kötelező rossz, máshol sem érezheti magát jobban.
6. Fél a kockázatvállalástól

Váltani kell!

Mindez azonban ne riasszon el senkit a munkahelyváltástól vagy a lehetőségek mérlegelésétől. Bármilyen legyen a változás, akár a munkahely elvesztését is sokkal jobban tudja kezelni az, aki megélt már néhány váltást pályája során.

Az elmúlt években a 3-4 évenkénti váltás volt jellemző a magyarokra, s ez sűrűbb, mint az európai átlag. A karrierépítés szempontjából az 5-7 évenkénti munkahelyváltás mondható optimálisnak, ugyanis ez alatt az időtartam alatt mondható el valakiről, hogy elég tapasztalatot és ismeretet szerzett munkakörében.

Ha ekkor nem vált, fennáll a veszélye annak, hogy bent ragad jelenlegi munkájában, azaz nem képes friss szemmel kívülről nézni és fejleszteni, vagy nem talál benne elég kihívást. Nem beszélve arról, hogy ma már gyanakodva is nézhetnek arra, aki nagyon hosszú időt (15-20 évet) tölt el egy vállalatnál, hiszen a maradás oka lehet akár a bizonytalanságtól, kockázatvállalástól való félelem is.

Ma az az önéletrajz sem kelt megütközést, amely egy-két gyökeres váltást – akár pályamódosítást – és négy-öt munkahely-változtatást is tartalmaz. Ámbár a jelentkezőnek számolnia kell azzal, hogy rákérdeznek a pályamódosítás hátterére.



Ne változtasson feltétlenül, ha…

1.

…csak a fizetés miatt váltana.
2. …nagyjából elégedett munkájával és körülményeivel, csak másokhoz viszonyítva érzi sikertelennek karrierjét.
3. …bármi áron változtatni szeretne. Ilyen esetekben érdemes legalább kicsit várni egy jó lehetőségre, nem pedig a bizonytalanra váltani.
4. …imádja szakmáját, de mások azt sugallják, ideje váltani, mert nem elég megbecsült vagy elismert.
5. …csak azért váltana, mert nem tudja vállalni a felelősséget saját hibáiért vagy kudarcaiért.
6. …úgy érzi, munkáját nem ismerik el megfelelően.

Amikor nincs mire várni

A munkahelyváltásnak számos oka lehet, a karrierlehetőségek hiányától a vállalati bizonytalanságig. A Drake Beam Morin tapasztalatai szerint legtöbbször személyes okokra vezethető vissza a váltás.

Ilyen ok lehet egy új vezető kinevezése, akinek esetleg sem személye, sem munkastílusa nem szimpatikus. Ha ez mindennapos konfliktusokhoz vezet, nem érdemes várni a váltással, hiszen az ilyen jellegű problémák ritkán múlnak el maguktól. Utolsó lökést jelenthet a döntéshez az is, ha valaki úgy érzi, nem a képességeinek megfelelő munkát végez, ráadásul anyagilag sem megfelelő díjazásért, nem beszélve az erkölcsi elismerésről.

Új kihívás, új kilátás

Menni vagy maradni? 2Ha valaki úgy dönt, hogy változtat, minden esetben korrigál valamit, azaz valami jobbra vált. Cservenyák Tamás szerint az vált jól, aki a munkahely-változtatás után szakmailag és anyagilag is elégedettebb, mint korábban.

Ez nem okvetlenül feltételez tényleges előrelépést a karrierlétrán. Sok példát találni arra, hogy valaki azonos munkakörben helyezkedik el, csak a korábbinál lényegesen nagyobb területi vagy személyi felelősséggel, akár azonos fizetésért.

Elegendő ok lehet a váltásra az is, ha több kihívást látunk egy munkában, vagy nagyobb lehetőséget a személyes fejlődésre. “Tapasztalataink azt mutatják, hogy az alkalmazottak választásában egyre nagyobb szerepet játszik az is, hogy új munkahelyük mennyire támogatja továbbképzésüket, milyen fejlesztési programjai vannak” – folytatja a DBM ügyvezető partnere.



Változtasson, ha

1.

…sikertelennek, boldogtalannak érzi magát munkahelyén – azaz nem kap képességeinek megfelelő lehetőségeket, vagy nem tudja megfelelően ellátni munkakörét.
2. …nem lát elég kihívást jelenlegi munkájában, már nem érdekli.
3. …nincs Ön előtt több karrierlehetőség az adott vállalaton belül, mint amit eddig elért vagy ami érdekelné.

Helyben a megoldás

Előfordulhat az is, hogy valaki látszólag “lebontja” karrierjét, azaz váltáskor nem előre lép, hanem vissza. Bár furcsán mutathat az illető önéletrajzában, hogy csoportvezetőből “egyszerű” mérnökké süllyedt, még mindig jobb, ha visszavált, mint ha belebukik egy olyan munkakörbe, amely nem neki való, ezért nem tud olyan teljesítményt nyújtani amilyet elvárnak tőle.

Nem szerencsés azonban csak emiatt munkahelyet váltani. Ma már a legtöbb cégnél van valamilyen teljesítményértékelő rendszer, félévenként vagy évenként beszélgetés keretében minősítik a dolgozók munkáját – ezek a beszélgetések kiváló alkalmat kínálhatnak a problémák megoldására is.

Menni vagy maradni? 3Megfontoltan

Döntés előtt mindenképpen gondolja át tárgyilagosan jelenlegi munkahelyi körülményeit, illetve azokat az okokat, amelyek változtatásra kényszerítik. Ha a mérleg negatív, azaz mindenképpen váltani kell, legalább ilyen alaposan vizsgálja meg azt a vállalatot, amelyre választása esett.

A különösen tehetséges vagy vezető beosztásban lévő embereket rendszeresen keresik meg fejvadász cégek sokat ígérő állásajánlatokkal. Ezeket mindenképpen érdemes közelebbről is megvizsgálnia annak is, aki épp nem gondolkodik munkahely-változtatáson, hiszen akár régóta várt lehetőséget is kínálhatnak.

Ha valakinek komoly váltási szándékai vannak, annak a szokásosnál is alaposabban utána kell járnia az ajánlatnak, különben könnyen csalódás érheti. “Szerezzen be minden fellelhető információt a vállalatról és leendő munkaköréről, feladatairól és munkakörülményeiről – mondja Cservenyák. – Győződjön meg arról, hogy valóban olyan állásra vált, ami hasznos személyes fejlődése, karrierje vagy magánéleti elvárásai szempontjából.”

Időt és energiát kell szánni a felderítésre, hiszen ha valaki már kimondta a nemet – azaz beadta felmondását -, akkor már ritkán vezet út visszafelé, korábbi munkahelyére. Éppen ezért csak akkor jelezze távozási szándékát, ha már biztos a választásában és abban, hogy az adott cég is önt választotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik