Belföld

A Lockheed nyerte a 200 milliárd dolláros vadászrepülőgép tendert

A Lockheed Martin jobb ajánlatával kiütötte a versenyből a Boeingot , így az amerikai és az angol kormány új, akár 200 milliárd dolláros összeget is elérő vadászrepülőgép-megrendelését az USA legnagyobb hadiipari konszernje teheti zsebre.

Kiélezett verseny folyt a két nagy, repülőgépeket gyértó cég között minden idők legnagyobb hadimegrendelésért. Az USA és Nagy-Britannia Védelmi Minisztériuma ugyanis korábban bejelentette, hogy korszerűsíteni kívánja a hadsereg vadászrepülőgép-állományát, és az állami megrendelés minden korábbi rekordot megdönt: elérheti akár a 200 milliárd dollárt is. A projekt leginkább az amerikai hadsereg gépeit érinti, hiszen a következő negyven évben 3000 vadászgépet akarnak lecserélni az új típusra, ám az angol hadsereg is jelezte már igényét 150 gép megvételére.

A vesztes szavaiPhil Condit, a Boeing vezetője az eredmény bejelentése után arra kérte a cég alkalmazottait, hogy ne keseredjenek el, és folytassák tovább a kemény munkát. “Bár a minisztérium döntése elkeserítő minden Boeing munkatárs számára, én nagyon nagyra értékelem minden, a projektben résztvevő alkalmazott erőfeszítéseit. A vereseny nagyon kemény volt, így gratulálok a nyertesnek, és várjuk annak lehetőségét, hogy a mi képességeink is hasznosíthatóak legyenek a Lockheed Martin csapat munkája során.” A Boeing árfolyama a tőzsdezárás utáni kereskedésben több mint 2 dollárt esett a vesztes tender híre nyomán.

A versenyt végül is a Lockheed Martin nyerte meg. A cég éppen pénteken jelentette be, hogy a tavalyi esztendőhöz képest jelentősen javultak bevételei, és végre nyereséggel zárta az év első kilenc hónapját. Az USA legnagyobb védelmi eszközöket előállító cége – amely egyébként a korábban igen népszerű F-16-os harcigépeket is gyártotta – új, a radarok számára észrevehetetlen, Joint Strike Fighter névre keresztelt vadászrepülőgép terveivel nyerte meg az állami megrendelést. (Gyártási neve X-35.)

(A Lockheed Martin sajtóközleménye >>)

A Lockheed nyerte a 200 milliárd dolláros vadászrepülőgép tendert 1Aranyévek

A Lockheed árfolyama már a pénteki kereskedési napon is felfelé tartott, hiszen váratlan jó eredményével meglepte az elemzőket. 7 százalékkal, 6,4 milliárd dollárra növelte bevételeit az év harmadik negyedévében, és az egy évvel korábbi bázishoz képest (amikor is 704 millió dolláros veszteséget termelt) 462 milliós nyereségről számolt be.

A péntek éjszaka megnyert állami megrendelés nagyságrendjét jól mutatja, hogy a Lockheednek szeptember végén összesen 51,5 milliárd dolláros megrendelésállománya volt. A 200 milliárdos projekt így sok éven keresztül biztos hátteret jelent majd a cégnek és a befektetőknek. A zárás utáni kereskedésben így a részvények árfolyama közel három dollárt erősödött, és megközelítette az 53 dollárt.

A Lockheed nyerte a 200 milliárd dolláros vadászrepülőgép tendert 2A Lockheednak ráadásul a szerződés szerint nem kell igénybe vennie a Boeinget mint alvállalkozót, bár nyugodtan megteheti, ha erre szüksége van. Korábban olyan spekulációk is napvilágot láttak, miszerint a két cég közösen kapja meg a megrendelést. A Védelmi Minisztérium kifejezetten támogatná, ha a nyertes együttműködne az alulmaradt versenyzővel is: “Bár nem a Boeing nyerte a tendert, mégis igen kiváló munkát végzett, így ha a nyertes cég használni kívánja konkurensének magas fokú szaktudását, annak mi csak örülni tudunk.”

Az első pénzekA megrendelés első fázisában 14 repülőgépet fognak legyártani az USA és Nagy-Britannia hadserege számára, összesen 20 milliárd dollár értékben. A Lockheed több kisebb cég számára adott már megrendelést, például a vadászgép motorjának megtervezésére (4 milliárd dollár értékben) és egyéb alkatrészek legyártására. Az alvállalkozói munka is jól mutatja, hogy a 200 milliárd nemcsak, hogy nem azonnal folyik be a Lockheed kasszájába, de nem is a teljes összeg illeti marad a cégnél, a megrendelés 50 százaléka a beszállítók kifizetésére megy majd el.

Késleltettett hatások

Az új vadászrepülőgép a jelenleg használatban lévő A-10-es és FA-16-os repülőket váltaná le, egy-egy gép költsége 40 és 50 millió dollár között lesz. Az amerikai hadsereg várhatóan 2008-tól használja az új repülőket, amelyek az első számú vadászgépek szerepét fogják betölteni a légiarzenálban.

A megrendelés azonban nemcsak az USA-ra vonatkozik: Nagy-Britannia 150 repülő megvásárlására nyújtotta be igényét, ezek a Harrier és a GR7-es típusokat váltanák fel. A britek már eddig is mintegy 2 milliárd dollárral járultak hozzá a fejlesztési költségekhez. A sok éves gyártási és üzembehelyezési procedúra miatt tőzsdei elemzők azt mondják, hogy a 200 milliárdos megrendelés nem fogja azonnal éreztetni hatását a Lockheed vállalati eredményeiben.

Munkahelyteremtés

A Lockheed máris bejelentette, hogy a megrendelés miatt 9 ezerrel növelni fogja texasi gyárának alkalmazotti létszámát, ahol már eddig is 11 ezren dolgoznak. Ez pedig igen jó hírnek számít a gazdasági visszaesés és a terrortámadások miatt közel 100 ezres leépítést bejelentő amerikai repülőgépipar számára. A jó hírt csupán az árnyékolja be, hogy elképzelhető, a Boeing az elmaradt megrendelés miatt újabb alkalmazottakat bocsát el. “Nem tudom azt mondani, hogy biztosan nem lesznek emiatt elbocsátások” – nyilatkozta a BBC-nek a Boeing egyik illetékese.

A Lockheed nyerte a 200 milliárd dolláros vadászrepülőgép tendert 3A Lockheed győzelmét Nagy Britanniában is örömmel fogadták, elemzők szerint ugyanis angol cégek is jócskán profitálhatnak a zsíros állami megrendelésből. A BBC cikke szerint 14 angol vállalat kaphat megrendeléseket, így összesen 8,5 ezer új munkahely jöhet létre a szigetországban. A legnagyobb nyertes a Rolls-Royce lehet, a neves cég gyártja ugyanis a repülőgépben található különböző emelőszerkezeteket. A Lockheed Martintól érkező megrendelés az 1 milliárd fontot is elérheti, 900-nál is több munkahelyet teremtve ezzel csak a Rolls-Royce-nál.

Kapcsolódó sajtóközlemények a Hírforrásban >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik