Belföld

Zsírsav és egészség

Október 25-én kezdetét vette a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXVI. Vándorgyűlése Esztergomban. A három napos rendezvény fő témája a hazai lakosság zsírsavellátottsága.

A rendezvényen többek között ismertetik annak a komplex táplálkozás-egészségügyi szűrővizsgálatnak az eredményeit, melyet nemrégen fejeztek be Komárom-Esztergom megyében.

Európára vonatkozóan már készült hasonló felmérés (ehhez kapcsolódott a hazai vizsgálat is), s a két éves program eredményeit tavaly ismertették a görögországi Iraklionban rendezett nemzetközi konferencián. Az Európai Unió szakemberei a következő táplálkozási ajánlásokat tették a témakörben:

– A napi étrendbe minimálisan 400 gramm zöldséget, gyümölcsöt be kell mindenkinek iktatnia egészsége érdekében
– Átlagos életmód mellett 30 energiaszázalék zsírbevitelre van szükségünk, mozgásszegény életmód esetén 25 energiaszázalék, aktív sportolók esetében pedig 35 energiaszázalék kell e fontos tápanyagból.
– A sport létfontosságú – mind a fizikai, mind a mentális erőnlét szempontjából. Ezért legalább heti 5-6 alkalommal, 30 perc intenzív sétát ajánlanak a szakemberek mindenkinek.
– Napi 150 mikrogramm jódbevitelt ajánlott az európai program minden vizsgált országban az ott élőknek.
– A szakemberek egyetértettek abban, hogy az összenergia-bevitel 55-60 százalékát szénhidrátokkal kell fedeznünk. A szénhidrátok szerepének vitájában merült fel a kérdés: A fogszuvasodás vagy az elhízás jelenti-e nagyobb veszélyt? A vizsgálatok ismeretében a konferencián megegyeztek abban, hogy a fogszuvasodás nem a cukorbevitel mennyiségével, hanem gyakoriságával áll inkább kapcsolatban.
Megállapították: az elhízás és a zsírbevitel között egyenes, viszont az elhízás és a szénhidrátbevitel között fordított a kapcsolat. E tekintetben viszont nem született az iraklioni nemzetközi tanácskozáson közös álláspont, így a szakemberek a mérsékelt cukorfogyasztást ajánlják továbbra is.

A Komárom-Esztergom megyében a táplálkozásegészségügyi szűrővizsgálatok nyomán született eredményeket a Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXVI. Vándorgyűlésén Esztergomban az Európai Uniós ajánlásokkal vetik össze.

A rendezvény helyszíne a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma.
A tudományos program mellett a megjelent szakemberek résztvesznek múzeumlátogatáson, termékbemutatókon és borkóstolón is. A tanácskozáson a Cukor Terméktanács, a Master Foods Hungary és az Unilever Hungary oktató- és ismertető szakanyagokat állított ki.
A rendezvény fővédnöke Mikola István egészségügyi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik