Belföld

WTC – pereskedik a biztosító

Miután nem sikerült tárgyalásos úton megegyezni, a világ második legnagyobb viszontbiztosítója, a Swiss Re peres úton igyekszik elérni, hogy a WTC katasztrófája után csupán 3,5 milliárd dollárt, a követelt összeg felét kelljen kifizetnie.

WTC – pereskedik a biztosító 1A biztosítóknak és a WTC-t 99 évre bérlő ingatlanüzemeltetőnek abban nem sikerül dülőre jutniuk, hogy a támadást hány biztosítási eseményként kell értelmezni. Larry A. Silverstein, az ingatlant üzemeltető befektetőcsoport vezérigazgatója szerint, mivel a két toronyba két különböző gép repült be, két biztosítási eseményről van szó. Így Silverstein szerint cége 7 milliárd dollárra jogosult, az egy toronyra kifizethető maximális összeg ugyanis 3,5 milliárd dollár.

Ezzel szemben a 22 biztosító, köztük a Swiss Re, amely 22 százalékos részesedésével a kifezetésben a legnagyobb hányadban érintett, a támadást csak egy biztosítási eseményként értelmezi. A döntést a Manhattani Szövetségi Bíróságtól várják.

Az ügyben a Swiss Re viszontbiztosítón és Silversteinen kívül érintett még az épületet a befektetői csoportnak bérbeadó társaság, amely az elmaradt bérleti díjak miatt követel több milliárd dollárt, valamint a kereskedelmi központ területét birtokló New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság.

A WTC-nek nem volt aláírt biztosítási szerződése

WTC – pereskedik a biztosító 2Bonyolítja a helyzetet, hogy a támadás pillanatában a WTC-nek nem volt pontosan körvonalazott biztosítási politikája. A bérbeadók ugyanis a támadás előtt néhány héttel ruházták át az ingatlan vezetési jogait a Silverstein vezette befektetői csoportra, a biztosítási szerződés pedig a katasztrófa pillanatában még csak előkészítés alatt állt. Silverstein a pozíciót szintén csak néhány héttel a támadás előtt vette át.

Silverstein, aki mint a legtöbb ingatlanbefektető, relatíve keveset fektetett az üzletbe, és magas tőkeáttétellel dolgozott, a WTC helyén a biztosítók által fizetett kártérítésből új épületet kíván építtetni. A bérbeadók szerint azonban, ha a biztosítók csak az egyik torony után hajlandóak fizetni, az összeg nem fedezi majd az építkezés költségét, illetve az elmaradt bérleti díjat.

A Swiss Re úgy véli, hogy Silverstein jelentősen alulbiztosította a központot. Az előkészítés alatt álló biztosítási szerződésben elfogadta, hogy az épületet, illetve a bérleti díjat összesen 3,5 milliárd dollárra értékeljék. Pedig az az elmúlt három évben ezek együttes értéke 5 milliárd dollár fölé nőtt.

“A tervezetben a kártérítés összege messze az épület újraépíttetéséhez, illetve az elmaradt bérleti díjak fedezéséhez szükséges 5,05 milliárd dollár alatt maradt. A bérlő tulajdonképpen olyan biztosítást kötött, amely csak az épületben esett károk fedezésére elegendő, és nem számolt a bérleti díjak esetleges kiesésével” – nyilatkozta a The New York Times-nak a Swiss Re képviselője.

A Swiss Re egyrészről tehát felelőssége redukálására törekszik a szeptember 11-ei tragédiával kapcsolatosan. Másrészről Jacques DuBois, a társaság egyik területileg felelős vezérigazgatója a Fehér Háztól azt kéri, hogy a kormány nyújtson segítséget a biztosítóknak, tegyen lépéseket a jövőbeli terrorista támadások kivédésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik