Belföld

Jubilál a Budapesti Őszi Fesztivál

A fesztivál idén a Ludwig Múzeumban a Tadeusz Kantor.Lehetetlen című kiállítással nyílik.

Jubilál a Budapesti Őszi Fesztivál 12001. október 19. – november 4. A fesztivál szervezőinek célja, hogy az európai és hazai kortársművészeti élvonal mellett különleges helyet biztosítsanak a régióban születő legfrissebb alkotásoknak. Az idei rendezvény egyik kiemelt programsorozata a közép-európai független színházak találkozója, melyet a Trafóval és a Krétakör Színházzal közösen szerveztek. A hazai független színház két kitűnő társulata (Mozgó Ház Társulás és Krétakör Színház) mellett látható lesz a bolgár La Strada A Mester és Margaritája és Jam Session című zenés performansza, valamint a lengyel Teatr Cinema Biliárd című produkciója.

Új bemutatóval jelentkezik az Artus Színház, a KOMPmÁNIA és a régen látott Sofa Trio. Hatodik alkalommal kerül sor a Soros Alapítvány által (is) támogatott produkciók bemutatkozására és másodszor a Kortárs Táncszínházi Egyesület estjeire (Álljunk meg egy táncra!).

Vernissage-túraA túra október 20-án délután fél négykor a Deák téren a Millenniumi Földalatti Vasút Múzeumban a csomopont projekt megnyitójával kezdődik. A közönség a fesztivál ideje alatt hazai és nemzetközi művészek videóit láthatja a kiválasztott állomásokon. E munkák a kortárs médiaművészet széles spektrumát jelenítik meg. Innen az érdeklődők a földalattival öt órára áttérhetnek a Műcsarnokba a francia fotóművészek kiállítására, majd este fél hétkor a Budapest Galéria Kiállító-házában ef Zámbó István, feLugossy László és Wahorn András kiállításával ér véget, ahol a zenei performansz után egy igazi kuriózum, Fazekas Bence szerencsésen előkerült filmje is megtekinthető az Egyetemi Színpad 1982-es Bizottság-koncertjéről.

Szerzői estje lesz Gazda Péternek az Óbudai Társakörben és Fekete Gyulának a Műcsarnokban. A jazz kedvelői a Városi Színházban a Grencsó Kollektíva Plusz, az etno zene szerelmesei a Fonóban az ETNO 2001 programjában kilenc együttes zenéjét hallgathatják.

A Kultiplexben a Varga animációs fesztiválon a Varga Stúdió terméséből válogathatnak az érdeklődők. A fesztiválon bemutatásra kerülő filmek közül jó néhányat most láthat először a magyar közönség. Folytatódnak SZUbjektív autóBUSZos városnéző túrák, a kiváló idegenvezetők – írók, költők, kritikusok, képzőművészek – ezúttal Budapest “legismertebb” és “legismeretlenebb” utcáit, tereit, városnegyedeit fogják megmutatni.

Ismét lesz EDE fesztivál a Paulay Ede utcában (ezúttal Orsolya napján) és Bohémia est a Merlin Színházban. A Kultiplexben (ezt megelőzően Blue Box mozi) művészeti főiskolások összművészeti fesztivált rendeznek Az ötödik égtáj címmel.

A 10. szabadtéri kiállításon Matsuo Basho és Fodor Ákos haikuit olvashatják az arra járók, a P60-ban Lehetetlen realizmus címmel tanulmányi kiállítás nyílik a nemzetközi fluxus és concept art magyar vonatkozásairól, a Centrális Galériában a Magyarország a tiéd lehet! alternatív országimázs rekonstrukció látható 1984-ből.

A Ludwig Múzeumban a Digitized Bodies / Virtual Spectacles kiállításon és a C3 Nyílt Napján számos esemény foglalkozik az elektronikus művészet jelenlegi állásával. A Vármegye Galériában erdélyi, kárpátaljai, szlovákiai, ukrajnai, szerbiai és szlovéniai magyar képzőművészek műveiből készül kiállítás, a Fény Galériában a “MADI” kiállítása, a Goethe Intézetben és a Képzőművészeti Egyetemen Vera Röhm kettős kiállítása nyílik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik