Belföld

Indul a TNT Duna Expressz

Egynapos tranzitidejű közúti gyűjtőfuvarozás Románia határmenti régióiba.

Az utóbbi időben a magyar exportőrök körében jelentősen megnövekedett a Romániába irányuló fuvarozási igény. A legnagyobb magyar expressz-szállító cég, a TNT Express Worldwide Hungary Kft. ezt a tényt felismerve október 15-ével beindította Duna Expressz elnevezésű közúti szállítási szolgáltatását, amelynek keretében egy napon belül vállalják a küldemények eljuttatását Románia magyar határhoz közel eső területeire. A Duna Expressz az első olyan expressz szállítási szolgáltatás, amely Magyarországról közvetlenül irányul egy szomszédos országba.

A megélénkülő külkereskedelmi kapcsolatok és a szaporodó magyar vállalati érdekeltségek következtében egyre több cég szerette volna lerövidíteni a korábban néhány napos tranzitidőt Romániába. A TNT Duna Expressz szolgáltatása október 15. óta bármilyen magyarországi feladási helyről Aradra, Temesvárra és a két város 60 kilométeres körzetébe már a feladást követő napon eljuttatja a küldeményeket, Bukarestbe és a román főváros 100 kilométeres körzetébe pedig két napra vállalják ugyanezt.

A Duna Expressz a TNT gazdaságos expressz elnevezésű szolgáltatásainak családjába tartozik. Ezeket kevésbé időérzékeny küldemények számára fejlesztették ki, ahol a megrendelők számára fontos a költséghatékonyság, viszont fontosak a TNT által nyújtott egyéb előnyök. Ilyenek például a háztól házig történő szállítás, a küldemények előre megbeszélt időpontban történő felvétele vagy a célországban történő vámkezelés. Természetesen a más TNT-szolgáltatások esetében érvényes egyéb lehetőségek érvényesek a gazdaságos expresszre is, így például a csomag tartózkodási helye folyamatosan nyomon követhető az interneten vagy kérhető például a kézbesítés visszaigazolása is.

Magyarországról különösen sokan veszik igénybe a Délkelet-Európába irányuló gazdaságos expressz szállításokat. Az idén ezek is megújultak, így szeptember eleje óta a gyűjtőfuvarozási jellegű küldemények számára kedvező tranzitidővel már elérhető Horvátország, Törökország, Bulgária és Szlovénia is.

Az elmúlt évben a TNT Express Worldwide Hungary Kft. megerősítette vezető pozícióját a magyarországi expressz szállítási piacon. Az amszterdami tőzsdén jegyzett TPG-csoporthoz tartozó cég 2000-ben 55,6 százalékkal 4,2 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, és továbbra is a legnagyobb piaci részesedést mondhatja magáénak az időérzékeny küldemények továbbításának területén.

A TPG-csoport a holland posta és a korábbi TNT egyesülésével jött létre, s három üzletágban: a postai, az expressz szállítási és a logisztikai piacon tevékenykedik. A TPG (TNT Post Group) 2000-ben 9,936 milliárd eurós (2.600 milliárd forint) árbevételt könyvelhetett el. A közel 135.000 főt foglalkoztató csoport adózás előtti nyeresége 2000-ben 526 millió eurót tett ki.

Az elmúlt évben az expressz üzletág – ehhez tartozik a TNT Express Worldwide Hungary Kft. is – fejlődött a leggyorsabban: forgalma 4,145 milliárd euróra nőtt. A postai üzletágban a TPG-csoport 2000-ben 3,706 milliárd eurós, a logisztikai üzletágban pedig 2,179 milliárd eurós bevételt realizált.

A TPG-hez tartozó expressz szállító vállalatok az elmúlt évben közel 193 millió küldeményt továbbítottak. A cégcsoport 61 repülőgépet és 19 ezer közúti járművet üzemeltet, amelyek világszerte 840 elosztó- és átrakóközpont érintésével juttatják célba a küldeményeket.

További információk:
ifj. Járosi Márton, TNT Express Worldwide Hungary Kft.
tel.: (1) 431 3161

Náray Vilmos,
Live PR-ügynökség
tel.: (1) 225 7835
www.tnt.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik