Belföld

Borkóstoló – Ásotthalmi Rajnai Rizling 1999, Somodi Sándor

Szokatlan és szép tájban áll a Somodi-pincészet: jókora erdő veszi körül a homokos pampán magányosan meghúzódó kis gazdaságot, Csongrád, sőt tán az egész Dél-Alföld egyetlen neves borászati vállalkozását.

Borkóstoló – Ásotthalmi Rajnai Rizling 1999, Somodi Sándor 1Csak néhány tanyaszomszéd lapul a fák közt, amúgy közel s távol senki. Még szőlő sem, ami szintén elég szokatlan egy szőlészet fennforgása esetén, csak néhány sor saszla mutatóba, ami, mint tudjuk, inkább csemegeszőlő. Túl a fákon a végtelen és meglehetősen üres alföldi síkok felett rezeg a megkésett vénaszszonyok nyarának hősége, táj és talaj egysíkú, ami – mondják az Alföld nagy megvetői – eleve értéktelenebbé és információszegénnyé teszi a homoki borokat. Holott a szakértelem szép, etikus borokat is fakaszt a csakugyan nem túl változatos feltételekből.

A héthektárnyi ültetvény vagy tucat kilométernyire, a napfényben gazdag Mórahalomnál fekszik, és Chardonnay-ből és Rajnai rizlingből áll. Somodi és Szilvia leánya minőségi borokat készít az asztali borok tengeréből kiemelkedő, magányos szigeten, szép sikerrel. Ebben a szépen iskolázott Rajnai rizlingben mintha az erdő illata jelenne meg. Az Alföld kedvelői közé tartozik a germán eredetű, hideget is jól tűrő, kemény Rajnai rizling, mely e napsütötte tájon finom savakkal ajándékozza meg fogyasztóját. A világos zöldessárga bor erős, tiszta, fajtajelleges gyümölcsillattal köszön. Fő ereje és különös ismertetőjele a kiegyensúlyozott szerkezet és a nem nagy test fölött megjelenő érintésnyi avarillat. Ez a szép, vonzó és eredeti íz abból az aszúsodási folyamatból való, amely 1999 nyarán még az alföldi szőlőket is megérintette. Az esős nyár rothadásra hajlamosította szőlőket, emlékezetes, hogy nyár végéig vagy ezer milliméter csapadék hullott országszerte. Ám augusztus végén meseszép ősz kezdődött: fél évszázada nem sütött ennyit a napocska – ideális aszúsodási forgatókönyv. Ez az érintés érződik e szép borban, mely minőségben nem marad el tájban és talajban szerencsésebb adottságú társai mögött.

Somodi borai a gasztronómiában és a jobb üzletközpontok felső polcain lelhetők fel. Ez a melegen, vagyis hidegen (14-15 fok) ajánlható rizlingje jó aperitifnek, valamint szépen simul a visszafogottan fűszerezett szárnyasok és halak mellé, tehát nem nehézsúlyú történetek kísérőjéül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik