Belföld

Óvatosak a tengerentúli befektetők

Amerikában stagnáltak a vezető részvényindexek. A befektetők alaphangulatát a bioterrorizmussal kapcsolatos félelmek határozták meg és a félvezetőgyártó vállalatok elemzői leminősítése.

Erősödött a NikkeiCsaknem 2 százalékos emelkedés után 10 642 ponton zárt a Nikkei-225. Gyengültek az exportorientált autógyártók részvényei. A befektetők ugyanis aggódnak, hogy az amerikai gazdaság lassulása nyomán jelentkező keresletcsökkenés érinteni fogja a japán autómárkákat is. A Nissan Motor tulajdonosai 2, a Toyota Motor részvényesei 3 százalékos árfolyamvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni. Erősödtek viszont a hazai kereslettől függő vállalatok részvényei. A japán kormány ugyanis bejelentette, hogy 1 trillió jenes, azaz 8,3 milliárd dolláros csomaggal segíti a gazdaság növekedését a második fél évben.

Stagnáló indexek

“Nem meglepő a piaci szereplők idegessége az anthrax fenyegetése miatt; pánik azonban eddig szerencsére nem alakult ki” – nyilatkozott Mark Lehman, a Banc of America Securities elemzője. A kereskedés során nagyobb mínuszokat is mutattak a monitorok, zárásra a Dow Jones Industrial Average 3 ponttal emelkedett, a szélesebb piaci mozgásokat tükröző Standard & Poor’s 500 viszont 2, a technológiai részvényeket reprezentáló Nasdaq Composite pedig 7 ponttal csökkent.

A high-tech részvények árfolyamvesztése törvényszerű volt, miután a J.P. Morgan és a Lehman Brothers egyaránt egy sor chipgyártó vállalat elemzői besorolását rontotta le. A két neves befektetési bank elemzői mindezt megfejelték azzal, hogy erőteljesen pesszimista kilátásokat fogalmaztak meg a szektor jövőjét illetően. A félvezetőipari részvények gyengülését néhány internetes papír, továbbá a hálózati elemeket szállító cégek és a távközlési vállalatok részvényeinek erősödése ellensúlyozta.

A keddi kereskedésben minden valószínűség szerint a vállalati eredményekre fognak koncentrálni a piaci szereplők. Az IBM és az Intel is a hét második napján publikálja eredményeit, a sorban szerepel azonban a Johnson & Johnson és a Bank One is. Az elemzők az IBM esetében a részvényenkénti eredmény 17 százalékos, az Intel esetében pedig 75 százalékos csökkenését valószínűsítik 2000 harmadik negyedévéhez képest.

Nyílt levél a HP-Compaq fúzió ellen

Egy, a Hewlett Packardban (HP) és a Compaqban egyaránt tulajdonos intézményi befektető nyílt levelet intézett mindkét társaság igazgatótanácsához, melyben a tervezett egyesülési program lefújását kérte. Az ohioi központú Matrix Asset Advisors a különálló HP részvényeinek 0,27, a Compaq papírjainak pedig 0,49 százalékát birtokolja. David Katz befektetési igazgató elismeri, gyakorlatilag elenyésző a valószínűsége annak, hogy az egyesülés a level hatására meghiúsul; reméli viszont, hogy a hasonlóan gondolkodóknak talán megjön a bátorságuk, és hangot adnak véleményüknek.

A levél rámutatott az elemzők széles köre által felvetett aggályokra és az akvizíciós bejelentést követő csökkenésre mindkét vállalat részvényárfolyamában (ez dollármilliárdokat morzsolt le a két cég összesített értékéből). A levél fogalmazója szerint a HP és a Compaq fényes jövőre számíthatna külön-külön. Az egyesülés jelentette integrációs kihívások csupán kockázati tényezőt jelentenének, ráadásul még az egyesülés példás levezénylése is csak 3-5 éves időtávon éreztethetné pozitív hatását.

Beletapostak a fékbe

A Standard & Poor’s (S&P) rontott a Ford és a General Motors (GM) hitelminősítésén. Az S&P a két méretes autógyártó hosszú távú hiteleit A-ról BBB-plusz minősítésűre rontotta, ami a harmadik legalacsonyabb befektetési foknak felel meg. A cégek rövid távú adósságait A-1-ről A-2-re csökkentette a hitelminősítő.

Az intézkedés, melyet az iparág lassulásával és a fokozódó verseny jelentette kockázatokkal indokolt az S&P, megnöveli az autógyártók hitelhez jutásának költségeit. A Moodys Investors Service egyelőre még csak figyelmeztetést közölt, hogy mérlegeli az autógyártók minősítésének rontását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik