Belföld

Mikrohitelt mindenkinek

A hatmillió forintban maximált mikrohitelre csaknem félmillió vállalkozás kacsinthat. A növelést a PHARE és a magyar kormány 5-5 millió eurós hozzájárulása tette lehetővé. Az utóbbi 15 hónapban 3,1 ezer alkalommal nyújtott mikrohitelt az MVA, átlagosan 2,3 millió forintot.

Hétfőtől a felvehető mikrohitel felső határa hárommillió forintról hatmillióra emelkedett, változatlan feltételek mellett – jelentette be Michael Lake, az Európai Unió budapesti nagykövete és Glattfelder Béla, a Gazdasági Minisztérium (GM) politikai államtitkára. Ehhez 10,5 millió euróval bővítették az alap forrását. Ebből a PHARE-program 5,3 millió eurót állt, míg a magyar társfinanszírozás ezzel csaknem megegyező volt, 5,2 millió euró.

Mire jó a mikrohitel? A mikrohitel célja a mikro- és kisvállalkozások eszközeinek és beruházásainak finanszírozása, a már meglévő infrastruktúra bővítése, illetve forgóeszközök biztosítása. A hitel futamideje hattól tizennyolc hónapig terjed. A kizárólag forgóeszköz-hitel esetén azonban maximum fél év, az ekkor felvehető hitel felső határa pedig 3 millió forint. A vállalkozásnak rendelkeznie kell minimum 20 százalék mértékű saját erővel, éves forgalma pedig legfeljebb 100 millió forint lehet.

A Phare utoljára segíti a mikrocégeket

A mostani emelést a PHARE és a Gazdasági Minisztérium csaknem 11 millió eurós, azaz hárommilliárd forintos tőkeinjekciója tette lehetővé. Ezzel a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) által kezelt mikrohitel alap értéke tízmilliárd forintra nőtt.

Az elképzelések szerint ilyen célra ez lesz a Phare utolsó magyarországi kihelyezése. Az unió véleménye szerint ugyanis lassan lejár az az időszak, amikor ilyen típusú megoldásokkal segíthetik a legkisebb vállalkozásokat. A megerősödő mikro- és kisvállalati rétegnek a jövőben már meg kell felelnie a kereskedelmi bankok hitelfeltételeinek.

Mekkora lehet egy mikrovállalkozás?A GM előírásai szerint kis- és középvállalkozásnak az a vállalkozás minősül, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb és éves nettó árbevétele legfeljebb 4 milliárd forint, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2,7 milliárd forint. Ezen belül a kisvállalkozás legfeljebb 50 főt alkalmaz, éves nettó árbevétele pedig maximum 700 millió forint, vagy mérlegfőösszege nem több félmilliárd forintnál. A mikrovállalkozás pedig ennél is kisebb: az ilyen cégek alkalmazotti létszáma tíz főnél kevesebb, és forgalma, illetve mérlegfőösszege megfelel a kisvállalkozások számára előírt feltételeknek.

Előtérben az agrárium és a turisztika

Az eddig nyújtott hitelek fele az agrárium vállalkozásaihoz került – mondta Csuhaj V. Imre, az MVA elnöke. Az utóbbi másfél év jellemzője, hogy érezhetően nőtt a turisztikai célú igénylések száma is. Jó hír, hogy a kihelyezésekkel nincs különösebb baj, a szisztéma a hitelnyújtó szempontjából is biztonságosnak mondható, mivel a vissza nem fizetett hitelek aránya csupán 7 százalék.

Az MVA hálózatában felvehető mikrohitel rendszere 1992 óta működik. Eredetileg olyan mikrovállalkozások számára hozták létre, amelyeknek a bankok nem nyújtottak kölcsönt. A tényleges hitelezés megindulása óta a múlt év júniusáig mintegy 13,5 ezer alkalommal kötöttek hitelszerződést összesen mintegy 10 milliárd forint értékben. Az 1,3 milliós limit hárommillió forintra emelése óta eltelt 15 hónapban pedig további 3,1 ezer hitelt folyósítottak, csaknem hétmilliárd forint összegben.

Az MVA finanszírozásaA Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány fő célkitűzése, hogy a kis- és középvállalati szektor versenyképességének növelése révén segítse elő a magyar gazdaság fejlődését. Az MVA-t 1990. novemberében az Európai Unió bizottsága jelölte ki Magyarországon a PHARE kis- és középvállalkozás-fejlesztési program végrehajtására. Ezt egészítik ki 1993. január óta a magyar kormánytól kapott források. A hitelkonstrukciók működtetésében résztvevő pénzintézetek és a jegybank saját forrásaikból is hozzájárul a hitelezési tevékenység. Emellett egyéb nemzetközi források is szóba jönnek. Az egyik legnagyobb ilyen típusú támogatást a Német Szövetségi Köztársaság kormánya adta, mintegy 2,3 milliárd forintos hozzájárulással.

A kormányzat kitart a a mikrohitelezés mellett

A kormány idén augusztus végén döntött a hitelmaximum emeléséről, ám azóta másfél hónapra volt szükség a részletek kidolgozásához.

Erre a típusú hitellehetőségre továbbra is nagy a kereslet. Magyarországon ugyanis jelenleg mintegy 453 ezer egyéni vállalkozás tevékenykedik, az 1-9 fővel működő vállalkozások száma csaknem negyedmillióra tehető. Az új mikrohitel az országban található 20 vállalkozásfejlesztési központban, valamint több mint 50 kistérségi központban igényelhető.

Az MVA számításai szerint, négymillió forintos átlagos hitelfelvéttel számolva, a jelenlegi források mintegy kétezer szerződés megkötésére elegendőek. A GM azonban erre az esetre további források bevonásával tartaná fenn a zavartalan ügymenetet. A gazdasági tárca határozott ígértet tett arra is, hogy amennyiben a konstrukcióra nem lesz elegendő forrás, előteremti a saját eszközeiből.

Sőt, a programot többféle módon is korszerűsítik. Egyrészt a megemelt plafonhoz igazítják a jelenlegi feltételeket, így a futamidőt is. Másrészt újfajta garanciarendszer és kamattámogatás bevezetését tervezik. A jelenlegi elképzelések szerint a jegybanki alapkamaton folyósított mikrohitel 25 százalékára kamattámogatásért pályázhatnak felvevő vállalkozások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik