Belföld

Medgyessy újabb ígéretei – vállalkozóknak

Kiszámítható, átlátható és követhető viszonyokat kell teremteni a gazdaságban - mondta Medgyessy Péter kedd délután, a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje vállalkozók előtt. A minimálbér-emelés megadóztatása ellen is felemelte szavát.

Medgyessy újabb ígéretei – vállalkozóknak 1Medgyessy újabb ígéretei – vállalkozóknak 2Véget kell vetni az állam mohóságának – jelentette ki Medgyessy Péter kedden délután a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) vezetői előtt tartott tájékoztatón a minimálbér 50 ezer forintra emelésének adóztatásáról. A gazdaságban kiszámítható, átlátható és követhető viszonyokat kell teremteni – hangzott az MSZP miniszterelnök-jelöltjének újabb ígérete.

Hogyan áll a világgazdaság?A helyzet már a terrortámadás előtt sem volt rózsás. Egyes ágazatok teljesítménye rohamosan csökkent, különösen a konjunkturaérzékenyeké. Valószínűleg lassan magától megindult volna a regenerálódás, ha nem jönnek az öngyilkos merényletek. Ez a korrekció késik most – mondta Medgyessy Péter.

Sok a bizonytalanság, ismét volatilisek az olajárak, eközben elkezdődött az átrendeződés a devizapiacon, s ennek eredményeként az euró megerősödik a dollárhoz képest – véli Medgyessy.

A magyar gazdaság állapota

Magyarország jó helyzetben van, a gazdaság állapota megfelelő, ám a kormányzati tétlenségnek súlyos következményei lehetnek. A magyar export csaknem 80 százaléka Nyugat-Európába megy, vagyis minden korábbinál erősebben függünk az uniótól. Ebből következik, hogy nyitni kell a korábban már bevált, ám azóta elhanyagolt, például a tőlünk keletre levő országok, felé. Ezt a nyitást felvállalja a szocialista párt.

Nem ellenzem a Széchenyi pluszt, ám kevésnek tartom ahhoz, hogy a magyar gazdaság megfelelő válaszokat adhasson a változó helyzetre – mondta a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Természetes igény az, hogy egyszerre kell utat és lakást építeni, valamint a kis- és középvállalatok számára is olyan feltételeket teremteni, hogy azok növelhessék versenyképességüket. A gazdasági növekedés továbbra is exportorientált kell legyen.

Átláthatóság A gazdaság számára nélkülözhetetlen, hogy a vállalkozók tudhassák: a verseny tisztességes. Terveink szerint valódi verseny lesz a pályázatoknál és a közbeszerzéseknél – mondta a miniszterelnök-jelölt. “Tudjuk mindannyian – folytatta -, hogy Magyarországon nagy a korrupció. Ellenzem a társadalmi kontroll hiányát, esküdt ellenzője leszek a korrupciónak, és szigorú szabályokat alkotunk a korrupció ellen.”

Kiszámíthatóság

Fontosnak tartom – mondta, hogy a vállalatok és a polgárok kiszámíthassák a jövőt. Súlyosan aláássa a bizalmat a tudottan vagy tudatlanul alultervezett infláció. Reális tervek kellenek, mert az inflációs várakozás emeli a gazdaságban a infláció szintjét. A kiszámíthatatlan tervezés miatt az állami és az önkormányzati intézetek olyan helyzetbe kerülnek, amikor már képtelenek fedezni tervezett kiadásaikat.

A kiszámíthatóság az árfolyamra is vonatkozik. Az erőteljes felértékelés ellentétes a gazdaság céljaival, mivel az sok tízmilliárd forint veszteséget okozott az exportálóknak. Nem szerencsés, hogy a kormány nem interveniált, ezzel csökkentve a kellemetlen hatásokat.

A kiszámíthatóság a tőzsdével kapcsolatos kormányzati magatartásra is vonatkozik: “Komoly kormány nem engedheti meg magának, hogy beavatkozzon komoly tőzsdei cégek életébe, mert az bizalomvesztéssel jár.”

JogbiztonságMinden kormánynak tudomásul kell vennie, hogy a történelem nem vele kezdődött és nem vele ér véget – jelentette ki Medgyessy Péter. – A szocialisták nem akasztják meg a törvényes folyamatokat a hatalomátvétellel. De sem az APEH, sem a Vám- és Pénzügyőrség nem arra való, hogy pressziót gyakoroljon a politikai szándékokhoz igazodva. Nálunk nem fordulhat elő – szögezte le -, hogy a kormány beavatkozzon tőzsdei felvásárlásokba. Amilyen széles körben csak lehet, normatív szabályok lesznek érvényesek a pályázatok elnyerésekor.

Adózás

Medgyessy Péter részletesen ismertette az adózásban tervezett változásokat. A minimálbér adója 13 százalékra csökken, a középkategória adója pedig 30-ról 25 százalékra. A legmagasabb, 40 százalékos adót csak évi 2 millió forint jövedelem felett kell fizetni. Ezzel a megoldással az átlagjövedelem duplája éri csak el a maximális adókulcsot, szemben a mai helyzettel, amikor az átlagjövedelem egy része már maximális adókulccsal adózik. A ciklus végére, 2006-re pedig az adójóváírás mértéke elérheti a minimálbér adóját.

A szocialisták csökkentenék a vállalkozások adóterheit. Nő az egyéni nyugdíjjárulék és az egyéni társadalombiztosítási járulék, ám azt magasabb jövedelemből kell fizetni.

Az intézkedések hatására az átlagos és az alacsonyabb jövedelműek, illetve a kis- és középvállalkozók helyzete érezhetően javulhat. 2006-ra reálértékben 300 milliárd forinttal több jövedelem marad a cégeknél – vélekedik Medgyessy Péter. A szocialisták számításai szerint végre megfordul az a képlet, mely szerint ma egy munkavállaló 5,5 hónapot dolgozik magának és 6,5 hónapot a közterhek kifizetése végett.

Politikai szerződésAz előadás végén Medgyessy Péter részletes választ adott a VOSZ 19 pontjára. Ezek közül csak az áfacsökkentésre nem tett ígéretet, illetve “ami nem a kompetenciájába tartozik, arról nem nyilatkozhat”. Tett azonban egy ajánlatot: “Aláírok egy megállapodást, amit a VOSZ számon kérhet, amint a szocialisták követik a Fideszt a kormányban.”

A szocialista kormányzat egyszerűbbé tenné az adózás rendjét. A 30 jogcím helyett elég lesz egy, amelyre fizetni kell, és a fizetési határnapot is egy napra szűkítik. Az átalányadózást kiterjesztik az áfára is. Szeretnék, ha lenne “adóügyi ombudsman”, és megalkotják azt a törvényt az APEH-ről, amely kizárja, hogy a szervezet politika célokra is használható legyen.

A 25 százalékos áfa csökkentésére nem tett ígéretet a szocialista miniszterelnök-jelölt. De olyan kétharmados törvényt készítenek elő az adózásról, mely révén az önkormányzatoknak és állami szervezeteknek elegendő bevételük lesz ahhoz, hogy ne kelljen a helyi adóval megnyomorítaniuk a vállalkozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik