Belföld

eBay: licitálj a tragédiára!

A szemfülesek rögtön profitot szimatoltak a World Trade Center tragédiáját követően. Borsos áron kezdték árulni az eBay online aukciós szájton az épülettel kapcsolatos emléktárgyakat.

eBay: licitálj a tragédiára! 1Szeptember 11-én, a tragédiát követően azonnal a WTC-t ábrázoló emléktárgyakat bocsátottak aukcióra az eBay-en éber kereskedők. A tárgyak többsége giccs volt, olyan turistacsalogató szörnyűség, amilyet a Times Squere-en az árusok rendszerint el sem tudnak adni. Ám a támadás után az utcán egyébként 10-et egy dollárért akcióban árult képeslapok darabja 30 dollárra kúszott fel. A szuvenír üveggömb, amelyben a műanyagtornyú WTC látható hóesés közepette, hirtelen 600 dollárt ért. A New York Post egy nappal a támadás után utcára dobott különkiadása kemény 15 dollárba került, szemben a békés napokon kért 25 centtel.

Paraziták, vagy csak élelmesek?

eBay: licitálj a tragédiára! 2“Azt hittem, a guta üt meg, amikor láttam, hogy egyesek parazita módon a WTC-t ábrázoló emléktárgyak árusításába kezdtek” – mondta a Salonnak egy floridai hölgy, aki Paige7777 név alatt gyakran árusít az eBay-en. A hasonló véleményen lévő kereskedőkkel ellentámadásba is lendültek: “wtc_robin_hood”, “urasickoo” illetve hasonló felhasználói neveken licitálni kezdtek, álajánlatokkal több száz dollárral vertél fel az árakat, ám a tárgyakért természetesen eszük ágába sincs fizetni.

Az online aukciók világában egy-egy katasztrófa, szerencsétlenség révén könnyű extrapénzhez jutni. Nem ez volt az első alkalom, hogy az eBay ellentmondásos tárgyaival a támadások kereszttüzébe kerül. Az aukciókon feltűntek, és jókora megrökönyödést is keltettek már náci emléktárgyak, emberi szervek, vagy az oklahomai robbantó, Timothy McVeigh polója.

eBay: licitálj a tragédiára! 3Kegyelet vagy bevétel?

A WTC esete két szempontból érdekes: egyrészt rávilágít az eBay rendszerének gyengeségeire, másrészt jól mutatja az aukciós szájt belső ellentmondásait is: az eBay számára üzleti szempontból nem mindig előnyös, ha a szigorúan bánik a kereskedőkkel. Az üzleti modell szerint ugyanis a bevétel a kereskedőt illeti, aki viszont jutalékot fizet az aukciós szájtnak. Tavaly a cég 1,6 milliárd dollár bruttó forgalom után 431,4 millió dollár jutalékot könyvelhetett el.

A “keselyűk” feltűnését követően, a tragédia után 12 órával az eBay egyébként hivatalosan megtiltotta a WTC emléktárgyak árusítását. Igaz, a “Buy It Now” szekcióba, amelyet a cég nem képes ellenőrizni, még így is bekerülhettek betiltott termékek. Míg a többi szekcióban az aukciók rendszerint 7-14 napig tartanak, itt az ajánlatot azonnali tranzakció követi.

Szabad országban szabad vállalkozást?

eBay: licitálj a tragédiára! 4Nem meglepő, hogy egyes kereskedők az eBaykorlátozó politikáján háborodtak fel. “Szabad vállalkozást, szabad kereskedést és piacra jutást, hisz ez az amerikai út!” – írta az eBay üzenetfalára az egyik árus, annak ellenére, hogy jó néhányukat megfenyegették az emléktárgyak árusítását kifogásolók.

“A World Trade Center romjait árulni természetesen sértő lenne, ám például a hetvenes években készült képeslapgyűjtemények igenis értékesek az emberek számára, és keresik is őket” – vélekedett az AuctionBytes aukciós hírlevél vezetője a Salonnak.

Úgy tűnik, hasonlóan gondolkodnak azok is, akik az eBay-t működtetik: már fel is oldották az árusítási tilalmat a kérdéses tárgyakra. Bármilyen emléktárgyat lehet kínálni, de csak a humanitárius céllal létrehozott Auction for America szekció alatt. Az év végéig ide befolyó összeget az eBay a terrortámadás áldozatainak ajánlotta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik