Belföld

Mézkereskedelemmel álcázta tevékenységét Bin Laden

Oszama Bin Laden mézzel álcázta titkos kábítószer- és fegyverszállítmányait , illetve a mézkereskedelemből származó legális bevételek is segítették terroristaszervezete fenntartását - közölte az FBI.

Mézkereskedelemmel álcázta tevékenységét Bin Laden 1A közel-keleti kereskedőlánc több üzlete Bin Laden és társai felügyelete alatt áll. A mézüzletek behálózzák az egész térséget, kiemelt szerepük van a pakisztáni és a jemeni boltoknak. Jemenben készítik a régió legtisztább és legdrágább mézét, és mellesleg Bin Ladennek számos követője él az országban. A terroristavezér édesapja szintén Jemenben született.

A méz……mélyen gyökeredzik a közel-keleti kultúrában, vallásban, és fontos kiviteli cikk. A Korán a méznek gyógyító hatást tulajdonít. Szaúd-Arábiában, amely relatíve kevés mézet termel, egy család átlagosan több mint egy kiló mézet fogyaszt havonta. Jemenben készítik a régió legtisztább és legdrágább mézét.

Az amerikai nyomozóhivatal szerint a mézkereskedelem az Al Qaeda egyik legfontosabb üzleti tevékenysége, igaz, nem elsősorban a belőle származó bevétel, hanem a benne rejlő egyéb páratlan lehetőségek miatt. “A méz illata és összetétele miatt kiváló közeg a fegyver-, kábítószer- és pénzcsempészetre. Az ellenőrök rendszerint nem akarják mélyebben megvizsgálni a nyúlós és ragacsos anyagot” – mondták el a nyomozók a The New York Times-nak.

A régióban vámmentesen kereskednek a mézzel: Pakisztán például Szaúd-Arábia legjelentősebb exportőre. Az USA évente 1800 tonna mézet exportál a Közel-Keletre, amely nagykereskedők, ügynökök, és importőrök kezén megy keresztül.

Mézkereskedelemmel álcázta tevékenységét Bin Laden 2Bin Laden valószínűleg még szudáni, 1991-96-os tartózkodása idején szállt be a mézüzletbe. Az országban a terroristavezér számos egyéb legális üzletet is folytatott, ám kiutasítása után korlátozott lehetősége volt ezek felügyeletére. Szudán után Afganisztánba költözött, amely szintén híres méztermeléséről.

Újabb támadásra számít az FBIRövid, ám drámai közleményt tett tegnap közzé az FBI: a szövetségi nyomozóhivatal szerint az elkövetkező napokban további terrorista támadásokra lehet számítani mind az USA, mind a tengerentúli amerikai érdekeltségek ellen. Szokatlan volt mind a közlemény tömörsége – összesen két mondat -, mind a sajtóközlemény-fájl neve (Skyfall – égomlás). A szeptember 11-ei katasztrófa óta ez volt az FBI ötödik közleménye.

Az amerikai nyomozóhivatal szerint egy másik terroristacsoport, az egyiptomi Iszlám Dzsihád szintén mézkereskedelemmel álcázza tevékenyéségét. A csoport az elmúlt években tulajdonképpen beleolvadt Bin Laden szervezetébe.

A CIA évek óta gyűjt információkat az Al Qaeda és a mézkereskedelem kapcsolatáról, ám egészen idén májusig szigorúan titokban tartotta. Az amerikai nyomozóhivatal azt fontolgatja, hogy a gyanúsított boltokban dolgozók nemzetközi bankszámláit szintén befagyasztja. A gyanúsítottak pontos listáját e hét végén hozza nyilvánosságra az FBI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik