Belföld

Corelli kapitány mandolinja – Értelmes húrok pengetése

Senki nem állíthatja, hogy mondjuk a Farkangyal jobb filmcím, mint a Corelli kapitány mandolinja, de azért el lehet képzelni a stúdiótanács tagjainak az arcát, amikor meghallották az utóbbit.

Corelli kapitány mandolinja – Értelmes húrok pengetése 1Az első ájulásból magukhoz térve nyilván azt kérdezték, miféle különleges mandolinról van szó. Talán arról a bizonyos, értékes csodahangszerről, amelyre a világ söpredéke vadászik. Hát nem. Akkor meg miről? – feszítették tovább a húrt azok, akik az utóbbi két évtizedben kizárólag a bankszámlájukat olvasták, ezért nem volt idejük átlapozni Louis de Bernieres szupergiccs-bestsellerét. A művelődési hiányosságok tisztázása után már csak az volt a kérdés: mi van a filmben?

Corelli kapitány mandolinja – Értelmes húrok pengetése 2“Szép tájak. Perzselő szerelem. Nicolas Cage és Penélope Cruz” – mondta a producer. És tényleg, a Corelli kapitány mandolinja című filmben minden van, ami szem-szájnak ingere. Például mesés utazás a Jón-tengerből kiemelkedő álomszigetre. Megszállás és megszállottság. A történelem, amely maga alá akarja gyűrni az érzelmeket. Az olasz katona Nic Cage, aki már minden szóba jöhető szerelmes szerepet (Veszett a világ, Angyalok városa, Las Vegas, végállomás) eljátszott, de ilyen katonásat még soha. A helyi szépség ki más, mint a bármire kapható Penélope Cruz. Hömpölygő és meghatató zene, egyszerű halászok és a zavarosban halászó szigetlakók.

John Madden, aki az előkészületek során szívrohamot kapó Roger Mitchelltől vette át az irányítást, a bevált szerelmes filmek (Casablanca, Az angol beteg) által kitaposott ösvényén halad. Nem ígér mást, mint vért, verítéket a háttérben, és könnyeket meg romantikát, népszerű hangszerelésben.

Corelli kapitány mandolinja – Captain Corelli’s Mandolin, 2001 – Színes, amerikai film, 127 perc – Rendező: John Madden, operatőr: John Toll – Főszereplők: Nicolas Cage, Penélope Cruz, John Hurt – Forgalmazza a UIP-Duna Film

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik