Belföld

Készül az e-kereskedelmi törvény

Az Egységes hírközlési törvény, illetve az elektronikus aláírásról szóló törvény után újabb, az információs társadalom szabályozásával foglalkozó törvény kerül a parlamenti "boncasztalra".

Készül az e-kereskedelmi törvény 1A parlament informatikai és távközlési bizottsága 9 támogató és 6 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak találta a Hírközlési Főfelügyelet által készített, elektronikus kereskedelemről és az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslat nem általános elektronikus tartalmat szabályoz, hanem csak speciális, e-kereskedelemmel kapcsolatos tartalmat – mondta el bevezetőjében Rogán Antal, a bizottság fideszes elnöke.

Készül az e-kereskedelmi törvény 2“Van-e létjogosultsága a törvénynek?” – tette fel a vita elején a szónoki kérdést Kiss Andor a MIÉP nevében. Meglátása szerint a magyar e-kereskedelem nincs még abban a fejlődési fázisban, hogy a témával komolyan foglalkoznia kellene a parlamentnek. A Magyar Igazság és Élet Pártjának képviselőjét, úgy tűnik, nem győzték meg a törvényjavaslat általános indoklásában olvasható növekedési adatok, szkeptikus hozzáállása – bevallása szerint – saját cégénél szerzett negatív tapasztalain alapul.

Készül az e-kereskedelmi törvény 3Az indoklás azonban piaci elemzésekre hivatkozva úgy véli, hogy idén az internet-előfizetések száma 34 százalékkal növekszik, az internetszolgáltatók hozzáférési szolgáltatásokból származó bevétele pedig megkétszereződik az elkövetkező négy évben. “A GKI Gazdaságkutató Rt. 2001. II. negyedévi felmérésében résztvevő kis-, közép- és nagyvállalatok több mint 40 százaléka lát lehetőséget arra, hogy 2002 folyamán lehetővé tegyék szolgáltatásaik Interneten keresztüli megrendelését.” – olvasható szintén az indoklásban. A MIÉP-es politikussal szemben a kormány annyira fontosnak tartotta a törvényt, hogy másfél hónap alatt elkészítette, holott a féléves jogalkotási tervben nem szerepelt.

A törvényjavaslat a szolgáltatást kínálók számára részletes elektronikus adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő. A szokásos adatok – név, cím, telephely, elérhetőség – mellett a szolgáltatónak közölnie kell adószámát, szakmai kamarai tagságát, tudományos, szakmai fokozatát, ha van, minősítését, akkreditációját is. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatást is nyújtó közüzemi, pénzügyi és nyugdíjpénztári, valamint biztosítási cégeket a törvény elektronikus, üzemzavar esetén telefonos ügyfélszolgálatok működtetésére kötelezi.

Készül az e-kereskedelmi törvény 4Ha egy szolgáltató, illetve annak honlapja sérti valaki érdekeit, a törvény értelmében a sérelem megjelölésével kérvényezni lehet a jogsértő információ azonnali eltávolítását. Szabó Zoltán szocialista képviselő szerint a törvény jelenlegi állapotában lehetőséget ad arra, hogy újabb és újabb jogsértő hivatkozások benyújtásával szolgáltatókat évekre letiltsanak a világhálóról. Ugyanerre hívta fel a figyelmet Kiss Andor is: a képviselő szerint, ha a törvényjavaslat lehetővé tenné azt, hogy ha valakinek nem tetszenek a weblapján található információk, az a választási kampány időszakabán akár hónapokra is megszakíthatná honlapjának működését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik