Belföld

Új Széchenyi született – pozitív impulzusok

A magyar kormány elfogadta a Széchenyi plusz névre elkeresztelt csomagot, a hazai gazdaság újabb lendületet vehet. A héten először emelkedtek az árfolyamok a tengerentúlon, mivel a cégek jó eredményekről számoltak be, és Bushék gazdaságélénkítő csomagja is sikeres.

Vállalati hírekA Yahoo! részvényenkénti egy centes eredményről számolt be, ami megfelel a várakozásoknak, ám jócskán elmarad a tavalyi 13 centes értéktől, így a cég újabb embereit kénytelen elbocsátani. A Ford autógyár 1991 óta először csökkenti negyedéves osztalékát, mivel a csökkenő autóeladások miatt spórolnia kell. A Murdoch birodalomba tartozó News Corporation arról számolt be, hogy második negyedéves hirdetési árbevétele sokkal jobb, mint amire vártak. Úgy látszik, hiába avilággazdaság lassulása, az emberek ettől még imádnak motorozni, ugyanis a Harley Davidson is erőteljes növekedéssel zárta a harmadik negyedévet.

Örülhettek a tegnapi nap folyamán az amerikai befektetők, hiszen meglepetések sora érte őket – méghozzá örömteli meglepetéseké. A Pepsico igen jó, 866 millió dolláros harmadik negyedévi eredményről számolhatott be, ennek nagy része egy új ásványvíz forgalmazásából származik. Elemzők meg is jegyezték, hogy az új termék, úgy látszik, igen jól megy recesszió idején – elképzelhető, hogy a cég direkt így fejlesztette ki.

A legnagyobb hatású esemény azonban az egyik legmeghatározóbb céget, az American Expresst (AE) érte: a bíróság ugyanis helyt adott kérelmének, így ezentúl a nagy konkurensek (Visa, MasterCard) partnerbankjai is kibocsáthatnak AE bankkártyákat. A részvény közel kétszázalékos emelkedéssel honorálta a bíróság döntését.

Több kisebb cég is pozitív hírekkel látta el a részvénykereskedőket, így nem csoda, ha a Dow Jones 30 cégéből 28 emelkedéssel zárta a napot. A Dow így 2 százalékkal erősödve, 9240, a Nasdaq pedig 3,6 százalékkal magasabban, 1626 ponton fejezte be a kereskedést. A piaci optimizmus azonban nemcsak a céges eredményeknek köszönhető: elemzők egyre inkább úgy látják, hogy az amerikai kormányzat gazdaságélénkítő csomagja hamarosan ki fogja fejteni hatását. “Ahogy egyre messzebb kerülünk szeptember 11-étől, úgy tér vissza egyre inkább a befektetőkbe a bizalom” – értékeli Bushék adócsökkentésekről, segélycsomagokról szóló élénkítő terveit és a Fed kamatcsökkentéseit Ted Weisberg, a Seaport Securities elemzője a CNN-nek.

Tőzsdék világszerteTegnap nemcsak az amerikai, hanem a világ összes vezető tőzsdéjének indexei is emelkedést mutattak. Az optimista hangulat azóta is tart: a japán Nikkei jelenleg 3,83, a hong kongi Hang Seng pedig 2,75 százalékos erősödést mutat. Európában a mai kereskedés első órájában felfelé tartanak az árfolyamok, a vezető indexek 0,5-1 százalékos mértékben erősödtek.

Tőzsdeindexek alakulása >>

Csodát persze senki sem vár a gazdaságélénkítő intézkedésektől, és a háborús kiadások sem érik el azt az értéket, ami egy hosszú expanzióba tolná a gazdaságot, ám a romló üzleti és fogyasztói bizalom javulása, és a gazdaság túllendülése a mélyponton esetleg megvalósulhat. (Részletek a háborúk gazdasági hatásairól >>) Nem véletlen, hogy a tegnapi kereskedés során olyan részvényekbe áramlott a pénz (kiskereskedelem, pénzügy, technológia), amelyek nagyon érzékenyek a konjunktúrára – azaz, ha most elindul felfele a gazdaság, hatalmas árfolyamnyereségre lehet szert tenni velük.

Újabb Széchenyi született

Bár gazdasági miniszterünk, Matolcsy György egy ideig még azt állította, hogy Magyarországot nem érinti a szeptember 11-ei terrortámadás, és az ezt követő, gazdaságot érő sokk, azóta azért meggondolta magát, és aktívan részt vett annak a hazai gazdaságélénkítő csomagnak az előkészítésében, amelyet “Széchenyi-terv plusz” névvel tegnap el is fogadott a kormány. 200 milliárd forint többletpénz – hogy honnan, azt most inkább ne fejtegessük, a kormánynak megvannak erre a technikái. Az azért érdekes, hogy egyes közgazdászok szerint a büdzsé hiánya a tervezett GDP-arányos 3 százalék körüli érték helyett már 5 százaléknál tart, ha belevesszük a kormány ügyeskedéseit (azaz azt, hogy a költségvetést megkerülve költi el a többletbevételeket).

Papíron jó a büdzséA költségvetés aktuális, szeptember havi folyamatait elemző sajtótájékoztatón Bathó Ferenc, a Pénzügyminisztérium főcsoportfőnöke a folyamatok terv szerinti alakulásáról számolt be. Az első kilenc hónapban a államháztartás – önkormányzatok nélküli – hiánya 235,1 milliárd forintra rúgott, ami az éves előirányzat 47,7 százalékát teszi csak ki. Még kedvezőbb a kép a központi költségvetés esetében: itt ugyanis a tervezett hiánynak még csak a 35,5 százalékánál tartanak. A maradék 64,5 százalékot így az év utolsó három havában kell összehoznia a kormánynak. A tb-alapok hiány a tervezett nyolcszorosánál tart.

Mire is mennek ezek a pénzek? A plusz támogatáscsomag ismét dob egyet a lakáshitelek kamattámogatásán – a 8 százalék helyett így 6 százalék lesz a legkedvezményesebb hitelek maximális kamatszintje. Emelkedik ezen felül a hitelek után igénybevehető adóvisszatérítések összege is, így könnyen elképzelhető, hogy a halmozott támogatásoknak köszönhetően egyesek talált pénzhez juthatnak. Lakáshitel felvétele esetén ugyanis a havi törlesztőrészletek összege alig haladja csak meg magát a tőkerészt.

Ugyancsak nő a használt lakásokra felvehető hitelek állami támogatása, és segítik az önkormányzatok bérlakásépítési elképzeléseit. A kisvállalkozások (50 fő alatt) ezentúl a korábbi 10 millió helyett 30 millió forintos nyereségig nem kell társasági adót fizetniük, ha ezt az összeget beruházásokra fordítják. Kapott még némi pénzt a gyorsforgalmi útépítés programja is, és egy 50 milliárd forintos garanciakerettel megtámogatták a Nemzeti Színház köré épülő Millenniumi Városközpontot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik