Belföld

75 milliárd dollár Bushtól

Újabb gazdaságélénkítő csomag érkezik az amerikai kormánytól, hogy elkerüljék a recessziót. A tőzsdék nagy emelkedéssel zárták a napot. Az ösztönző csomag szükségességéről hiába van nemzeti egyetértés, a konkrét részletek nagy vitákat gerjesztenek.

Jó hírekA tőzsdék szárnyalásához nagyban hozzájárult, hogy a szolgáltatási szektorról érkező legfrissebb adatok javulást mutatnak. A technikai papírok szárnyalását a Cisco bejelentése alapozta meg, miszerint a harmadik negyedéves eredménytervei kényelmesen teljesülni fognak. A papír árfolyama több mint 21 százalékot emelkedett, magával húzva a PC, szoftver, félvezető és biotechnológiai cégek árfolyamait. Némileg beárnyékolta a napot, hogy egy nagy gyógyszergyártó, az Eli Lilly és a telekommunikációs iparágban érdekelt Nortel a vártnál gyengébb eredményekről adtak számot. Érdekesség, hogy a Nortel árfolyama ennek ellenére is emelkedett. Tegnap debütált a New York-i tőzsdén a Deutsche Bank papírja.

Igen tekintélyes emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék. Az árak kezdeti esését jócskán kompenzálták a vállalati és a makrogazdasági oldalról érkező kedvező hírek. A leginkább azonban Bushék legújabb, 75 milliárd dolláros segélyterve hajtotta felfelé az árfolyamokat. A Dow Jones 1,9 százalékot emelkedett, és így újra 9000 pont felett zárt, a Nasdaq pedig egészen 1580 pontig erősödött, közel 6 százalékos emelkedés után.

(Tőzsdeinexek a világban >>)

A kormány elkötelezte magát

Az amerikai elnök a terrortámadás óta másodszor tett látogatást New Yorkban, most a legnagyobb vállalatok vezetőivel találkozott. Előttük jelentette be, hogy a kormány maximum 75 milliárd dolláros élénkítőcsomaggal igyekszik visszaadni a gazdaság lendületét. “A kormány mindent megtesz azért, hogy a gazdaság ismét növekedjen, és olyan erőssé váljon, amennyire az lehetséges” – mondta az elnök a Goldman Sachs, a J.P. Morgan, az American Express, az AT&T, és másik 20 nagyvállalat vezetőjének.

A csomag kormányzati kiadásokat és jelentős adóvisszatérítéseket fog tartalmazni, a kincstárnak várhatóan 50-75 milliárd dollárjába kerül – amennyiben a kongresszus jóváhagyását adja hozzá. Ettől az összegtől és a korábbi juttatásoktól (55 milliárd) várja mindenki, hogy a világ legnagyobb gazdasága elkerülje a recessziót. A jegybank szerepét betöltő Fed kamatcsökkentéseiről ugyanis egyre többeknek az a véleményük, hogy önmagukban nem érik el a kívánt élénkítő hatást.

(Cikkünk a Fed politikájának hatásáról >>)

Nemzeti egyetértésA tegnapi találkozó legfontosabb eredménye az volt, hogy az élénkítő csomag szükségességéről teljes egyetértésre sikerült jutniuk a feleknek. “Összefoglalva arra jutottunk, hogy mindenképpen kell egy élénkítő csomag, ráadásul olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges” – mondta a találkozót követően Dick Armey, a Fehér Házból. A helyreállításra és az élénkítésre fordított összegek így már meghaladnák a 100 milliárd dollárt, ez 1 százaléka az USA 10,2 billió dolláros GDP-jének.

Greenspan is beadta a derekát

Alan Greenspan, a Fed nagy tekintélyű elnöke az utóbbi hetekben amellett érvelt, hogy egy költségvetési élénkítő csomagot nem szabad elsietni. A “nagy öreg” eddig vakon hitt abban, hogy a terrortámadáshoz hasonló helyzetekben a monetáris politikai tud igazán megfelelő lépéseket tenni. A kormányzati gazdaságpolitikusok inkább várják meg, míg kiderül, pontosan milyen károkat is szenvedett a gazdaság, és majd ezután lehet elkezdeni beszélni egy élénkítő csomagról.

Tegnap azonban egy megbeszélésen, ahol a kongresszus, és a vállalati szféra több képviselője is részt vett, Greenspan belátta, hogy csak a saját eszközeivel nem tud megfelelően segíteni a gazdaságon. Így arra biztatta a törvényhozókat, hogy minél hamarabb kezdjenek bele a gazdaságösztönző csomag kialakításába.

(Cikkünk az amerikai gazdaságpolitikai fordulatról >>)

A republikánusok vitatják a részleteket

Az élénkítő terv legfontosabb elemei a szenátus pénzügyi bizottságának elnökétől származnak. Max Baucus javaslata az üzleti beruházásokat úgy ösztönözné, hogy a vállalatok több költséget írhatnának le, és a lakosságnak az a része, aki nyár elején ebben nem részesült, most adóvisszatérítést kapna. Ezen felül 13 hétre növekedne a munkanélküli segély, támogatva ezzel azt a több mint 100 ezer embert, aki szeptember 11-e óta vesztette el állását.

75 milliárd dollár Bushtól 1Egyes republikánus politikusok azonban nem értenek egyet ezzel az intézkedéssorozattal. “Mindez nagyon szép, csak semmi ösztönző elem nincsen benne” – fejezte ki rosszalló véleményét a texasi képviselő Phil Gramm, aki most már erősen azon gondolkodik, hogy így nem fogja megszavazni a csomagot.

A republikánusoknak nem tetszik, hogy Paul O’Neill pénzügyminiszter sem említett semmilyen, a vállalatokat érintő tőkejuttatási és adókulcs-csökkentési elképezést. Szerintük ugyanis ez segítené igazán a gazdaságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik