Belföld

Nemzeti kisüsti

A hazai bérpálinkafőzők zöme áldozatul eshet annak, ha az uniós csatlakozás miatt csökken a kedvezményes kvóta. Az unió országaiban nem tilos otthon főzni, sőt nincsenek bérfőzdék.

Nemzeti kisüsti 1Régen, szüret idején a fináncoknak a pincesoron járva elég volt a kéményeket figyelni. Ahol füstölt, ott általában pálinkát főztek. Amióta jövedéki termék lett a bor is, még kevesebb pénzügyőr jut az ellenőrzésre. A zugfőzők számára tehát kisebb a lebukás veszélye.

Tíz éve még 120 illegális pálinkafőzőt csíptek fülön, tavaly mindössze 67-et, miközben évről évre alacsonyabb a hivatalosan előállított pálinka mennyisége is. A nyolcvanas évek végétől 1997-ig mintegy 40 százalékkal zsugorodott a (legális) pálinkapiac.

Visszaeső fogyasztás?Tavalyelőtt mintegy 31 millió hektoliterfoknyi szeszesitalt fogyasztottak itthon, ebből 6,3 millió származott a bér-pálinkafőzőkből, de a bérfőzetés azóta is visszaesőben van. (A hivatalos statisztikában közölt – hektoliterfokban, tehát egy liter száz százalékos alkoholnak megfelelő mértékegységben megadott – mennyiséget kettővel lehet beszorozni, mivel a valóságban általában 50 százalék körüli alkoholtartalmú gyümölcspálinkák készülnek.) Az illetékesek nem hiszik, hogy az emberek ennyivel kevesebbet innának.

A pálinka jó, az adó nem

Ám nem csupán a feketegazdaság miatt tornyosulnak sötét felhők a 642 hazai bérpálinkafőző felett. Az uniós csatlakozással radikálisan csökken a bérfőzdék kedvezménye.

Jelenleg egy pálinkafőzde mintegy 400 liter pálinkát készíthet évente a kedvezményes, hektoliterfokonként – vagyis 100 százalékos alkoholtartalmú italra visszaszámolva – 592 forint adóval. E mennyiség felett már a kereskedelmi adótarifát alkalmazzák, ez a gyümölcspálinkák után 1375 forint. Ám az Európai Unióban mindössze évi 10 hektoliterfok, tehát mintegy 20 liter pálinka az adómentes fejkvóta.

Fokozatosan építik le a kedvezményeket

Egy átlagos hazai bérfőző évente mintegy 10 ezer hektoliterfok pálinkát párol. Mint azt Fehér Károly, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetője kifejtette, a hazai pálinkafőzdék a tervek szerint időt kapnának az átállásra.

Az uniós csatlakozás napjától 2005. december 31-éig főzdénként húszezer hektoliferfokig járna az ötven százalékos adókedvezmény, 2006-tól ez a mennyiség a felére, 2008-tól pedig ezer hektoliterfokra fogyna. A termelésnek amúgy – a magasabb adót leszámítva – nem lesz más korlátja.

Az EU-ban házilag főzikAz adómentes kvóta azért ilyen kicsi, mert az unióban nincs bérfőzde. A gazdák saját cefréjüket több évre szóló főzési engedéllyel maguk párolják le 10 hektoliterfokig adómentesen. Nálunk tilos az otthoni pálinkafőzés, a szabályozás így a bérfőzdékre vonatkozna.

“Ha ezt bevezetik, Magyarországon összeomlik a bérfőzés” – jósolja Békési Zoltán, aki maga is pálinkafőző, a Kelet-magyarországi Pálinkafőzők Érdekvédelmi Szövetsége elnöke. A szigorítás csak a multinacionális italgyártóknak és a zugfőzésnek kedvezne.

A “hidegutas” módszerrel készülő “rövidital” gyártásához olcsó élelmiszer-ipari alkoholt használnak, amellyel könnyebb kitermelni az adót. A gyümölcscefréből főzött pálinka ezzel nem tud versenyezni. Miként az eleve “adómegkerülő” zugpálinkafőzőkkel sem.

A kisüsti halála?A bérfőzés leállásával a kisüsti pálinkatermelés kilencven százaléka veszne el. Az szolgálná a pálinkafőzők érdekét, ha a gyümölcspárlat helyett a magyar Élelmiszerkönyvbe is bekerülne a gyümölcspálinka elnevezés.

A zugfőzdék aranykora jöhet el

Megalapozottnak tűnik Békési félelme, hogy a kuncsaftok inkább maguk párolják majd le a cefrét, ha csökken a kedvezmény. A zugfőzésnek több évszázados a hagyománya Magyarországon, a társadalom szemében bocsánatos bűnnek számít. Ebben a foghíjas ellenőrzés sem tud fordulatot elérni.

Elvész tehát a bérfőzők által befizetett évi mintegy 3 milliárd forint jövedéki adó, nő a feketegazdaság, s így az egészségre még ártalmasabb, ellenőrizetlen pálinkák forgalma. Ehhez a zugfőzőnek még a kuktát sem kell “megbuherálni”. Romániában, Jugoszláviában a piacon árulják az ott legális házi pálinkafőző berendezéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik