Belföld

Minden rosszban van haszon?

Bár a terrortámadás várhatólag jelentősen visszaveti az amerikai gazdaságot , akad néhány terület, amelyen most kezdődik meg az igazi fellendülés. Ez némely esetben erkölcsi kérdéseket is felvet.

Minden rosszban van haszon? 1Felfutás várható az életmentő játékhősök, autók és kiegészítők eladása terén – vélik a játékgyártók és az iparági elemzők. Már az elmúlt két hét tapasztalatai is azt mutatják, hogy megugrott az érdeklődés az izmos rendőr- és tűzoltóhősök iránt, jól fogynak a távirányítható és programozható tűzoltóautók, illetve népszerűek doktor bácsi játéktáskái. A Wall Mart statisztikái szerint az október végi Halloween ünnepségre már most készülők körében szintén a tűzoltó, rendőr és orvos jelmez a legnépszerűbb. (Olvassa el korábbi írásunkat is e témában >>)

ZászlómizériaA zászlóipar fellendülése szinte példátlannak mondható: csak a tragédiát követő első két napban egymillió nemzeti lobogót adtak el az Egyesült Államokban. A hazafias lángolás azóta is tart: a legnagyobb zászlógyáraknak soha nem látott kereslettel kell szembenézniük.

A gyárak az elsöprő roham miatt nem válaszolnak a telefonhívásokra, és szájtjaikon figyelmeztetik vásárlóikat, hogy rendeléseiket csak 8 héten túl tudják teljesíteni. Néhány üzem arra is engedélyt kért, hogy heti hét napon át termelhessen.

Háborús játékok

Bár a mentésben résztvevők hősökké nőttek az amerikai gyerekek szemében, azért továbbra is népszerűek a gonoszt reprezentáló figurák és a háborús játékok. Az Amerikai Fogyasztóvédelmi Iroda szóvivője azonban felkérte a játékgyártókat, hogy tartózkodjanak az erőszakos hősök, játékok árusításától az elkövetkező hónapokban.

A Lego egyik építőjátékát már levették az üzletek polcáról, mert az útmutatóban egy várost bombázó repülőgép képe látható. A Hasbro úgy véli, hogy G. I. Joe, az akcióhős figurája vagy bármely háborús játék a jó és a gonosz évszázadok óta tartó harcát jelképezi, így nem gondolja, hogy szüneteltetnie kellene ezeknek a játékoknak a forgalmazását.

Mindenesetre rövid időn belül dönteniük kell a játékgyártóknak, mert közeleg legforgalmasabb időszakuk, a november-decemberi karácsonyi bevásárlása ideje.

Irodahiány New Yorkban

A gazdasági élet furcsa fintora, hogy a gyengélkedő New York-i irodapiacot hihetetlen mértékben fellendítette a World Trade Center leomlása. Az események során az összes New York-i irodahelyiség egytizede semmisült meg. A lakhelyváltoztatásra kényszerülő cégek most kétségbeesetten kutatnak kibérelhető épületek után. Az ingatlantulajdonosok ugyan megígérték, hogy nem emelik meg bérleti díjaikat, az áremelkedés hosszú távon mégis elkerülhetetlennek tűnik a zsúfoltság miatt.

A pszichoanalitikusok rendelői is tömve vannak. A terrortámadást követően az érintett cégek jó része kezelésre küldte alkalmazottait, hogy azok meg tudjanak birkózni a gyásszal és a traumákkal. Habár a kereskedelmi légitársaságok utashiányban szenvednek, a cégvezetőket szállító kisgépek iránt megnőtt a kereslet. Felélénkült a vasúti forgalom is, elsősorban a Washington – Boston – New York háromszögben.

Biztonság mindenek felett

Ugyancsak szárnyra kapott a biztonsági rendszereket gyártó ágazat, szeptember 11. óta egyre több cég szeretné felszerelni irodáit több szintű ellenőrző rendszerekkel. Az igazán gondos cégvezetők még a biológiai és kémiai csapásokkal is számolnak, és az irodákat ellátják gázmaszkokkal – írja a New York Times. Keresettek a biztonsági őrök, és egyre több vállalat kíván szimatkutyákat alkalmazni a jövőben. Erre korábban csak akkor került sor, ha a vállalat levélbomba-fenyegetést kapott.

A katasztrófáig az iparág kilátásai nem voltak túl rózsásak, erre az évre 100 milliárd dolláros jövedelmet várt. Két hete azonban égnek a biztonsági berendezésekkel foglalkozó cégek vonalai, és a New York Times-nak nyilatkozva többen arról számoltak be, hogy kénytelenek megrendeléseket visszautasítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik