Belföld

Csomagban hatásosabb

Összeáll az Orbán-csomag. A magyar kormányzat nem hangoztatja többé, hogy a világgazdaság lassulása érintetlenül hagyja Magyarországot. Már a négyszázalékos növekedésért is csomagban kell lépni.

Csomagban hatásosabb 1A világgazdaság nincs jó állapotban, az amerikai gazdaság recessziója pedig az Európai Unión keresztül előbb-utóbb eléri Magyarországot is – jelentette ki szerdán Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány egy olyan gazdasági csomagot állít össze, amellyel a gazdasági növekedés üteme Magyarországon nem csökken jelentősen. Cél, hogy a GDP-növekedés üteme négy százalék fölött maradjon.

GDP-növekedés: 4,5 százalék?A magyar GDP bővülését 2001-ben és 2002-ben is 4,5 százalékra várja az IMF. A szervezet véleménye szerint a magyar növekedés ésszerűen robusztus marad. A szervezet az árfolyamsáv-szélesítést úgy értékelte, hogy az biztosítja a monetáris feltételek szükséges megszorítását, bár szigorúbb fiskális hozzáállással kellene párosulnia. Az IMF erre az évre átlagosan 9,4 százalékos magyarországi inflációt prognosztizál, míg jövőre 6,4 százalékot vár.

A gazdasági tanács tegnapi ülésén az esetleges intézkedések köréről tárgyaltak csupán, konkrétumok nélkül. A jelenlegi elképzelések szerint elsősorban az infrastruktúra fejlesztéséhez kapcsolódó kedvezmények és többlettámogatások nyújtása jöhet szóba. Így az autópálya- és az útépítések gyorsítása, valamint a lakásépítések elősegítése valószínű. Döntés a pénteki gazdasági csúcson születhet, ahol a kormányfő, a jegybankelnök, a pénzügy- és a gazdasági miniszter egyaránt részt vesz.

E lépéseknél a kétéves költségvetéshez nem kell hozzányúlni – véli a kormányfő. Az elképzelések szerint erősítenék az állami garanciavállalást az Eximbanknál és a Magyar Hitelgarancia Rt.-nél egyaránt.

Az amerikai példa

Egyszeri gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot tervez az Egyesült Államok is, ellensúlyozandó a két héttel ezelőtti merényletsorozat gazdasági hatásait. A legfeljebb százmilliárd dollár értékű beavatkozásról kedden tárgyalt a szenátus pénzügyi bizottsága. Az esetleges csomag tényleges összeállításáról egyelőre nem döntöttek.

Hírügynökségi értesülések szerint a kormányzatot óvatos támogatásáról biztosította Alan Greenspan, a szövetségi jegybank elnöke. Véleménye szerint a beavatkozásnak rövid távúnak és valóban jelentős méretűnek kell lennie.

A Kongresszus eddig megszavazott egy negyvenmilliárd dolláros programot kockázatcsökkentő beruházásokra és a terrortámadások következményeinek felszámolására. Továbbá jóváhagyott 15 milliárd dollár értékű támogatást a válságba került amerikai polgári repülési ágazat megsegítésére.

Az USA költségvetésében eddig 176 milliárd dollár volt a 2002-re tervezett többlet, a mostani várakozás szerint viszont 50 milliárd alá csökkenhet – véli a szenátus költségvetési bizottságának elnöke. A lassuló gazdaság miatt ugyanis csak az adóbevételek mintegy 60 milliárd dollárral csökkenhetnek.

Rossz helyzetben Európa is

Az utóbbi napok prognózisai alapján egyre biztosabb, hogy az év további hónapjaiban az Európai Unió (EU) gazdasági növekedése tovább lassul. Többek közt az USA ellen elkövetett terrortámadás következményei miatt az eurózónában a növekedés idén a korábban várt két százalék alatt marad – véli a belga pénzügyminiszter. Az eurózóna ipari termelése júliusban 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ez az idei legrosszabb eredmény.

Franciaországban az üzleti bizalmi index szeptemberben ötéves mélypontra, 94 százaléka esett a júliusi 99 pontról – jelentette be a francia statisztikai hivatal. A francia GDP pedig csupán 0,3 százalékkal bővült az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest, míg éves összehasonlításban 2,3 százalékra lassult az ütem. A GDP több mint felét a háztartások fogyasztása teszi ki, ez az első negyedévi 1,2 százalék növekedés után a második három hónapban gyakorlatilag stagnált.

A francia gazdaság azonban a lendületvesztés ellenére még mindig jobb teljesítményt mutatott a második negyedévben, mint az eurózóna többi nagy gazdasága. A német GDP gyakorlatilag változatlan maradt, az olasz pedig 0,1 százalékkal csökkent.

Németországban a kilátások sem kedvezőek: az Ifo konjunktúraindexe augusztusban 89,5 pontra süllyedt, megközelítve az idén eddig kimutatott legalacsonyabb értéket. A mutató a német gazdaság teljesítményének kilenctizedét adó nyugati tartományok hétezer vállalatvezetőjének megkérdezése alapján készül.

A képet árnyalja, hogy a válaszok háromnegyede még az amerikai terrortámadás előtt beérkezett. A fennmaradó részt pedig azt követően kapták meg, ám a két minta alig különbözött.

A német exportőröket tömörítő szervezet a hét elején bejelentette, hogy a világkereskedelem bővülését a korábban várt 12 helyett csak 6 százalékra várja. Véleménye szerint a németországi kivitel 2001-ben nyolc, a behozatal pedig 6 százalékkal emelkedhet.

Olaszországban július folyamán enyhén visszaesett az ipari megrendelések szintje az előző év hasonló időszakához képest – az olasz statisztikai hivatal adatai szerint. A megrendelések állománya éves szinten 0,2 százalékkal csökkent.

A szomszédban sem jobb a helyzet: a WIFO kutatóintézet tegnapi adatai szerint az osztrák gazdaság az idei második negyedévben csupán 0,9 százalékponttal nőtt. Ezzel veszélybe került az év egészére várt 1,7 százalékos GDP-bővülés.

A magyar gazdaság erősen EU-függő

Külkereskedelem 2001. I-VII.
(millió euró)
Kivitel
Behozatal
Egyenleg
Németország
6315
4876
+1439
Ausztria
1397
1437
-40
Olaszország
1125
1567
-442
Franciaország
1083
912
+171
Oroszország
220
1386
-1166
USA
676
854
-178
Hollandia
812
408
+404
Nagy-Britannia
644
564
+80
Belgium
631
480
+151
Japán
98
979
-881
EU-15
13100
11342
+1352
Teljes
17249
19405
-2156
Forrás: GM

Az uniós gazdaság magára találása magyar szempontból is igen-igen fontos. A világkereskedelem bővülése ugyanis jóval alatta marad a várakozásoknak, ez pedig nem előnyös az exportorientált Magyarországnak. A magyar külgazdaság egyensúlya döntő mértékben az unióval való áruforgalmon múlik, mivel a térség súlya tartósan nagy a magyar külkereskedelemben.

Az idei első hét havi adatok szerint a teljes magyar kivitel háromnegyede megy az unió 15 tagállamába. Ez az arány a kilencvenes évek közepén alakult ki, azóta pedig csaknem változatlan. A magyar behozatalban az EU súlya idén 59 százalék, tavaly pedig kissé meghaladta a 60 százalékot.

Idén január és július között az unió tagállaival folytatott kereskedelemben mintegy 1,4 milliárd euró magyar többlet alakult ki. Ez szinte teljes egészében a németországi cégekkel szemben “jött össze”. Így a többi 14 állammal gyakorlatilag nullszaldós az áruforgalom.

Az unióba irányuló magyarországi export több mint fele Németországba megy. Ha tehát a német gazdaság nem igényli a magyarországi termékeket, az szinte azonnal rontja a külső egyensúlyt. Idén drasztikusan csökkent a német-magyar forgalom dinamikája, alig négy százalék a bővülés 2000-hez képest.

A legfontosabb európai partnerek közül csupán az Olasz- és Franciaországba, valamint Belgiumba irányuló kivitel nőtt idén jelentősebben. A behozatal viszont majdnem minden országból tovább bővült. Egy európai lassulás csak felerősíti ezeket a negatív folyamatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik