Belföld

Befektetésajánló – külföldi papírok

A kontinens tőzsdéinek meghatározó papírjaiból válogatunk, a lényeges iparágak fontosabb tagjai közül tallózva. Fontos momentum, hogy a brókerházak által kiadott elemzések mindegyike szeptember 11. után került a nyilvánosság elé.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók jelen esetben euróban értelmezendőek.

Szeptemberben meglehetősen siralmas képet nyújtottak Európa részvénypiacai, a hónap elején az amerikai és európai gazdaság állapotának kérdései, később az Egyesült Államokat ért terrorcsapás negatív hatásai miatt. A német DAX ebben a hónapban húsz százalékot esett, a francia CAC tizenötöt, a londoni FTSE tízet, az európai részvények legjavát összefoglaló DJ Eurostoxx index pedig tizenhat százalékot. És akkor még nem is beszéltünk a tengerentúli indexekről, amelyek a múlt héten rekordméretű esést produkáltak. Az áresés ellenére azért akad még mit ajánlani, így a hazai viszonyoktól elfáradt befektetők talán a külhoni börzéken sikeresebben tudnak üzletelni.

A világ vezető tőzsdeindexei >>

Deutsche Telekom

Deutsche Telekom
Ajánló Ajánlás
UBS Warburg
3
Nomura
5
WGZ Bank
3
WestLB
3
ABN Amro
3
Merck Finck
3
Hypovereinsbank
4
Drezdner Kleinwort
4
ÁTLAG
3,5
P/E01
50,4
P/E02
61
EPS 2001

0,339

EPS 2002
0,28

Az utóbbi három hétben – a kezdeti sokk után – menedékpapírrá váltak az idén siralmasan teljesítő távközlési részvények. A kedveltté váló szektorban sem fenékig tejfel azonban az élet, a még mindig az UMTS licenceket és az erőteljes növekedési politikát nyögő társaságok közül a Deutsche Telekom szeptemberben be is jelentette beruházásainak visszafogását, tekintettel rendkívül magas adósságállományára. (Cikkünk a német UMTS piacról >>)

A DAX tagjai közül az elmúlt három hétben az egyik legjobb teljesítményt nyújtó Deutsche Telekom emelkedését más ok is hátráltatta. A finn Sonera ugyanis szorult helyzete miatt jelentős nagyságú DT csomagot dobott piacra.

A Matáv lépése, mellyel lehívta a DT kezében lévő Westel részesedés opcióját, nem sok hatással lesz a német társaság árfolyamára, ellenben legalább két napig forgott a hazai telekom vállalat neve a nyugati piacokon.

Augusztus eleji körképünk óta jelentős csökkenést mutatott a társaság idei és 2002-es EPS konszenzusa, és a részvény árfolyama is lefelé tartott. Az ajánlati átlagot tekintve nem történt lényeges változás, továbbra is vétel és tartás között mozognak az elemzői vélemények.

AXA

AXA
Ajánló Ajánlás
ING Barings
5
Bayerische
3
WestLB
4
JP Morgan
5
Drezdner Kleinwort
3
UBS Warburg
3
Exane
4
Rabo Sec.
3
ÁTLAG
3,8
P/E01
13,31
P/E02
11,14
EPS 2001
1,499
EPS 2002
1,791

A francia biztosítótársaság, mely nemcsak a párizsi, hanem az európai indexeknek is egyik legnagyobb súlyú tagja, sokáig fogja emlegetni 2001 kilencedik hónapját. A részvénypiacok folyamatos idei csúszásával szemben az AXA papír árfolyama annak ellenére tartani tudta magát, hogy a várakozásoktól elmaradó féléves eredményről számolt be, ám az Amerikát ért terrortámadás a nyár végi általános eladások után sokkolta a biztosítótársaságok részvényeseit. (Részletek a terrortámadás gazdasági hatásairól >>)

Az AXA az amerikai események egyik vesztesének minősül részvénypiaci szemszögből is. A World Trade Center összeomlását követő napokban 350-450 millió eurós eredménycsökkenésről beszéltek a társaságnál, majd két héttel később már 600 millió fölé emelték becslésüket a cég vezetői.

A társaság (és a szektor) részvényeinek jövőjét érintően azonban mindenképpen pozitív tényező a várhatóan megélénkülő biztosítási piac. Emiatt az elemzők az események ellenére továbbra sem pesszimisták a részvény jövőjét illetően. Eladási ajánlást nem lehetett találni, még a legutóbbi időszakban sem.

Royal Dutch

Royal Dutch – Shell
Ajánló Ajánlás
Rabo Sec.
5
Bear Sterns
5
Goldman Sachs
3
Morgan Stanley
3
Commerzbank
3
Lehman Bros.
3
CSFB
3
ABN Amro
4
ÁTLAG
3,6
P/E01
12,28
P/E02
13,21
EPS 2001
4,131
EPS 2002
3,842

A Royal Dutch Petroleumé a világ második legnagyobb olaj és gázipari társasága, a Royal Dutch/Shell csoport részvényeinek hatvan százaléka. Részvénye pedig a Eurostoxx index legnagyobb súlyú tagja.

A részvénypiacokon az Amerikát ért csapás egyértelmű nyerteseinek az olajtársaságok tűntek, a megugró olajárak nyomán esésük elmaradt a piaci átlagtól. A közel-keleti helyzet (egyelőre?) azonban mégsem tűnt drámainak, az olajár emelkedése gyorsan lefutó pánikreakciónak minősült, az azóta brutálisan – másfél éves minimumra visszaeső jegyzés hatását megérezték a szektor papírjai. Jelentős zuhanást mutatott tehát a Royal Dutch részvénye is.

Az egyébként a magyar piacon a Mol után a második legnagyobb töltőállomás-hálózatot működtető Shell fő tulajdonosának papírját a legutóbbi elemzések ugyan vételre minősítették, ám az ajánlati átlag így sem éri el a felhalmozási szintet.

Aventis

Aventis SA
Ajánló Ajánlás
Merrill Lynch
5
Exane
4
Societe Gen.
5
ABN Amro
4
Natexis Capital
4
Oddo Cie
4
Fortis Bank
5
CIC-EIFB
5
ÁTLAG
4,5
P/E01
36,93
P/E02
28,53
EPS 2001
2,092
EPS 2002
2,708

A francia-német Aventis SA a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártó társasága. Részvénye Európa tőzsdéin legmeghatározó szerepet játszik.

Ez az év a gyógyszergyártók időszaka volt a tőzsdéken, a lefelé csorgó indexeknél jóval kedvezőbb árfolyamalakulást mutattak részvényeik. Az augusztus végén elkezdődő lejtmenetből azonban ez a szektor sem maradt ki, és az Aventis értéke is jelentősen csökkent, annak ellenére, hogy két egymást követő negyedévben is kiugró eredménnyel lepte meg a piacokat és a jóval alacsonyabb nyereségre számító elemzőket.

Tipikus menekülőágazatként a gyógyszeripari részvények jövője biztosabb alapon nyugszik, mint a többi szektoré. Nem meglepő tehát, hogy a társaság papírja kapta a felsorolt értékpapírok közül a legmagasabb minősítési átlagot, ráadásul versenytársaival összehasonlítva is kiemelkedő az ajánlása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik