Belföld

Posta – fordultával

Nagy-Britanniában ledőlt a posta levélkézbesítési monopóliuma: a Royal Mailnek 350 éves történetében először versenytárssal kell számolnia. Más európai országokban is kísérleteznek a postai szolgáltatók versenyével.

Posta – fordultával 1Az Egyesült Királyságban márciusban lépett életbe a 2000-ben elfogadott törvény a postáról, amelyben liberalizálták a postai szolgáltatások szabályozását. Az első alternatív szolgáltató az elmúlt héten kapott licencet.

A Hays már eddig is foglalkozott speciális üzleti küldemények kiszállításával, most azonban a hagyományos levélszállításba is beszáll: hamarosan megkezdi szolgáltatásait Londonban, Manchesterben és Edinburghben.

A tudakozó mindenkiéA British Telecom az elmúlt héten elvesztette egyik utolsó monopóliumát. Jövő év elejétől nem üzemeltetheti az eddig bejáratott 192-es számon tudakozóját. Januártól a telefonálók a 118-as szám után a választott tudakozó kódszámát ütik majd be. Már egy német és egy ír cég is jelezte érdeklődését. Nem csoda, a brit tudakozópiac éves bevételét 250 millió fontra bcsülik.

A jelentkezők

A postai szabályozó még két engedély kiadását fontolgatja. Az egyik minden valószínűség szerint a Business Post csoporthoz tartozó UK Mail lesz, amely üzleti leveleket kíván begyűjteni és szortírozni Edinburghben, illetve a nagyobb angol városokban. A helyi kézbesítést azonban a Royal Mailre bíznák.

A két cég azonban 12 hónapig csak erős korlátozások mellett végezheti tevékenységét. Csupán eddigi ügyfeleik számára teljesíthetnek mindennemű postai szolgáltatást.

Svédasztal a postánA postai szolgáltatások szabályozása terén Svédország képviseli a legliberálisabb irányvonalat. Ott 1993 óta több száz postai vállalatot alapítottak – igaz, hogy ezek háromnegyede már tönkrement.

A versenynek érezhető eredményei vannak. Az üzleti vállalkozások postaköltsége több mint 50 százalékkal csökkent. Az egyszerű vásárlók azonban ennek nem igazán örülhetnek – a bélyegek ára másfélszeresére emelkedett, mivel a cégeknek fedezniük kell a nehezen megközelíthető településekre történő szállítást is.

A konkurencia megjelenése költségcsökkentéshez is vezetett. A Sweden Post 30 ezer dolgozót bocsátott el, alkalmazottainak csaknem felét. Ez a legtöbb vásárló szerint a szolgáltatások minőségének romlásához is vezetett.

Sztrájkok és sztrájktörők

A postai szolgáltatások minőségét tekintve a verseny csak jótékony hatással lehet az eddig monopóliumként működő Royal Mailre. Fogyasztóvédelmi csoportok adatai alapján hetente 2 millió levél nem érkezik meg időben, 1 millió levél pedig elvész. A legnagyobb károkat a postai dolgozók rendszeres sztrájkjai okozzák, amelyek évente több tízezer munkanp veszteséget okoznak.

Talán emiatt lehet sikeres a harmadik potenciális szolgáltató, a Deya Ltd., amely 1982-től a nagy-britanniai telefonkönyvek kiszállítója. Arra szeretne engedélyt szerezni, hogy a postai szolgáltatások fennakadása esetén átvehesse a levélszállítás és kézbesítés feladatát a Royal Mailtől.

MagyarországonElvileg van lehetőség az egyetemes postai szolgáltatások körében végezhető tevékenységek folytatására. A hírközlési törvény megfogalmazása szerint: “Az egyetemes postai szolgáltatási körbe tartozó, az egyetemes szolgáltatón kívüli szolgáltató által nyújtott szolgáltatás külön jogszabályban meghatározott tartalmú és eljárásban kiadott engedély alapján nyújtható.”

Uniós viták

Az EU ugyan a szolgáltatások széles körű liberalizációja mellett tör lándzsát, több ország ellenállása miatt eddig mégsem sikerült átfogó programtervet elfogadnia. Tavaly májusban az Európai Bizottság benyújtott egy javaslatot. a nemzeti postai monopóliumok korlátozására, de a heves viták miatt a direktíva végrehajtását elhalasztották.

A tervezet szerint az Unió országaiban a nemzeti postahivatalok csak az 50 gramm alatti tömegű küldemények kézbesítésében élveznének előnyt versenytársaikkal szemben (az eddigi határ 350 gramm), és liberalizálnák az ingyenes hirdetési újságok és szórólapok terjesztését is. Ez utóbbi piac igencsak jelentős: a Royal Mail árbevételének egyötöde ebből a forrásból származik. A változások 2001-től léptek volna életbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik