Belföld

A Hetek optimisták, a magyar tőkevonzás csökken

A Hetek szerint az USA elleni terrortámadások csak rövid távon hátráltatják a világgazdaság élénkülését. Az UNCTAD szerint idén a tavalyinál kevesebb lesz az FDI-áramlás. Magyarország tőkevonzó képessége csökken.

A Hetek optimisták, a magyar tőkevonzás csökken 1Az USA ellen szeptember 11-én elkövetett terrortámadások rövid távon hátráltatják a világgazdaság élénkülését is – véli a G7 pénzügyminisztereinek közös nyilatkozata, amelyet távkonferenciájuk után adtak ki. Az események nem vetik vissza tartósan a gazdasági fellendülést.

A közös nyilatkozat aláhúzza: a Hetek gazdaságpolitikája és gazdasági alapja egyaránt szilárd, így nemsokára várható a növekedés beindulása, a piacok megszilárdulása. A közös álláspont szerint az élénkülés már elkezdődött a terrorcselekmények előtt, ám azok keresztezték.

A Hetek egyetértenek abban, hogy a terroristákat meg kell fosztani pénzügyi forrásaiktól, és lehetetlenné kell tenni számukra a pénzügyi tranzakciókat, betétjeik használatát. A G7 pénzügyminiszterei ismertették egymással a terrorcsoportok eszközeinek befagyasztását szolgáló terveiket.

Küszöbön a recesszió?

A támadás óta mind több elemző veti fel a recesszió lehetőségét, a csaknem évtizedes konjunktúra zárásaként. Az USA-ban a fogyasztói bizalmi indexek egyaránt erősen fékeződő növekedést várnak a második félévben. A Bloomberg által megkérdezett elemzők az USA-ban a harmadik negyedévre csupán 0,5 százalék körüli GDP-növekedést várnak, a negyedikre pedig egy százalékot.

A dollár azonban várhatóan nem veszít értékéből a következő hetekben. A japán jegybank sorozatos beavatkozásai és a viszonylag stabil amerikai tőzsdék egyaránt segítik a pénzpiacok erősödését – véli Noboru Hayakawa, a Mitsubishi pénzügyi vezetője.

Nőtt a tőkeexport isA Magyarországra beáramlott közvetlen külföldi tőkebefektetések értéke 2000-ben 2135 millió euró volt, ez 16 százalékkal múlta felül az 1999-es 1849 millió eurót. A múlt évben a magyarországi közvetlen tőkebefektetők rangsorát Hollandia vezette 515,4 millió eurónyi befektetéssel, a második 316,6 millió euróval Németország, míg 238,5 millió euró tőkével az USA volt a harmadik legnagyobb befektető. A negyedik helyen Belgium szerepelt 201,5 milliós befektetéssel, míg Finnország 112,1 millió euró invesztícióval az ötödik helyre ugrott. Eközben a magyar vállalkozások közvetlen tőkeexportja 2000-ben jelentősen növekedett. Az 1999-es 237-ről 603 millió euróra nőtt. A látványos emelkedés fő összetevője a Mol szlovákiai tőkekihelyezési tranzakciója volt. A tőkeexport idén folytatódott, értéke az első hét hónapban 365 millió euróra rúgott.

Világszerte csökken az FDI-forgalom

Idén minden bizonnyal megtorpan a közvetlen külföldi befektetések másfél évtizede tartó dinamikus bővülése – véli az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési konferenciája (UNCTAD) legújabb jelentésében. Tavaly még 18 százalékkal, 1271 milliárd dollárra nőtt a közvetlen tőkebefektetés forgalma a világban, 2001-ben viszont alig 760 milliárd dollár várható.

Közép- és Kelet-Európa államaiba tavaly 25 milliárd dollár értékben érkezett közvetlen működőtőke, idén is csupán ekkora beáramlás várható – véli az UNCTAD. Ez csupán bő két százaléka a világon megvalósuló összes közvetlen befektetésnek.

Látens eladósodás?

Ráadásul Magyarország egyre kisebb arányban részesedik a nem növekvő tortából. A régión belül már nem áll az első helyen a befektetett tőke arányát és mennyiségét nézve.

A külföldi tőke beáramlása pedig 1999 óta már nem fedezi a folyó fizetési mérleg aktuális hiányát. Ez a folyamat elvileg az eladósodás lassú növekedésével járhat. Egyelőre azonban a gazdasági növekedés üteme nagyobb, mint az adósságállomány gyarapodása, így a magyar gazdaság GDP-ben kifejezett eladósodottsága tovább csökken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik