Belföld

A bikák győztek a Wall Streeten

Igencsak látványosan sikeredett felállniuk a padlóról az elmúlt héten hároméves mélypontra süllyedt vezető amerikai indexeknek. A mutatók 4-5 százalékkal erősödtek.

A bikák győztek a Wall Streeten 1A Dow Jones Industrial Average 4,5 százalékos emelkedés után 8 604 ponton fejezte be a kereskedést, a technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite 5,4 százalékos erősödést követően 1499 ponton zárt. A szélesebb piaci folyamatokat tükröző Standard & Poors 500 3,9 százalékkal zárt magasabban, mint pénteken.

A végleteken is túl

Az árfolyamok hirtelen megugrása nem lepte meg a piaci szereplőket, hiszen az elmúlt heti bessz-hangulat után a befektetők egységesen úgy gondolták, hogy a piacokon indokolatlan fölénybe kerültek az eladók. “Semmi sem természetesebb annál, hogy a túlreagált esést pozitív korrekció követi” – véli Art Hogan, a Jefferies & Co. elemzője.

A Dow Jones a General Electric, a Honeywell, az Intel, a Home Depot és a Boeing erősödésének köszönhette történelme ötödik legnagyobb pontnövekményét. Veszítettek viszont értékükből a Merck és a McDonalds papírjai.

A technológiai piacokon a félvezetőgyártó vállalatok, a hálózati cégek és a hardvervállalatok tulajdonosai örülhettek a legnagyobb napi hozamnak. Az Intel, az Oracle és a Dell Computer papírjai több mint tíz százalékkal drágultak a hét első kereskedési napján.

A bikák győztek a Wall Streeten 2“A piaci szereplők tehát már az elmúlt héten beáraztak minden lehetséges negatív hírt, ezért törvényszerű volt az árfolyamok hétfői emelkedése” – gondolja Peter Cardillo, a Westfalia Securities vezető elemzője. Sokat számított a kilencvenes évek legismertebb bikájának számító Abby Joseph Cohen bejelentése is: a Goldman Sachs vezető stratégája 70 százalékról 75 százalékra emelte modellportfóliójában a részvények ajánlott súlyát.

Cohen elismerte, hogy a harmadik és a negyedik negyedéves eredmények “silányak lesznek”, de a befektetőknek sokkal inkább azt kellene szem előtt tartaniuk, hogy 2002-től ismét fellendülés következhet. Az is optimizmusra adhat okot, hogy a Goldman Sachs szerint a vállalati nyereségességi kilátások hosszú távú trendjeiben még csak változás sem volt. Cohen továbbra is 7-8 százalékos éves profitnövekedéssel számol hosszú távú modelljeiben.

Csökkennek az IT-kiadásokAz elmúlt két évtizedben az információtechnológi fejlesztések volumene 2-3-szor gyorsabban nőtt az USA-ban, mint a gazdaság maga; csökkenés pedig egyszer sem fordult elő, még recessziók idején sem. Tavaly már csupán 11 százalékkal bővültek az IT-beruházások, idén viszont már szeptember 11-e előtt is egyértelmű csökkenés jelei mutatkoztak. Az International Data Corporation (IDC) egyre valószínűbbnek tűnő, a legrosszabb szcenáriót feltételező becslésében 3 százalékos bővülés szerepel 2001-re vonatkozóan. Az évi 450 milliárd dollárnyi forgalmat lebonyolító iparágnak ugyanis csaknem 16 milliárd dollárjába kerül majd a terrorista merényletek okozta károk helyreállítása – véli a Computer Economics kutatócég.

A Merrill szerint a recesszió már elérte az USA-t

A Merrill Lynch neves vezető közgazdásza, Bruce Steinberg hétfőn bejelentette, hogy kutatási eredményei szerint a recesszió már elérte a világ legnagyobb gazdaságát. Az elemző úgy véli, az USA gazdasága mintegy egy százalékkal zsugorodik a harmadik és a negyedik negyedévben egyaránt, ez pedig már kimeríti a recesszió fogalmát, amit a GDP egymást követő két negyedévbeli csökkenéseként definiál a szakirodalom. (Olvassa el a jelentést eredetiben! >>)

A recesszió kiváltó tényezői között ott szerepel a szeptember 11-ei terrortámadás is, hiszen utána számottevően visszaesett a kiskereskedelmi értékesítések volumene. A turizmusból származó bevételek radikálisan csökkentek. A tömeges elbocsátások visszavethetik a fogyasztók bizalmát, és ez végzetes lehet egy olyan gazdaságban, ahol a fogyasztói kiadások teszik ki a GDP csaknem kétharmadát.

Lendület: jövőre

A vállalati oldalon a nyereségességi mutatók további romlásával számol a Merrill. Az S&P-500 kosarában jegyzett cégek átlagos részvényenkénti eredménye (EPS) 29 százalékkal 40 dollárra csökken az idén, jövőre pedig 25 százalékkal 50 dollárra nő; az utóbbi érték lényegesen elmarad a cég korábbi becsléseitől.

A 2002-es első negyedévre 2 százalékos GDP-bővülést vár Steinberg, az év második felében viszont már 4,5 százalékos rátáig gyorsul a gazdaság. Már most számos élénkítő elem mutatkozik ugyanis, ezeknek azonban egyelőre át kell gyűrűzniük a gazdasági folyamatokon. Az elemző-közgazdász szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hamarosan 2,5 százalékig csökkenti az irányadó kamatlábat, amit összességében még 50 bázispontnyi lazítás követ majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik