Belföld

Puskázás az interneten

Ma már Magyarországon sem ismeretlen jelenség, hogy egy diploma egy hét alatt készül el, az internetről összeollózott ismeretekre alapozva. A technológia azonban visszaüt: szoftverek és webhelyek szűrik ki a plagizálókat.

Umberto Eco nagy sikerű könyvében azt tanácsolja, ha nincs sok időnk arra, hogy szakdolgozatot írjunk, akkor egyszerűen lopjuk el valaki másét. Lehetőleg egy másik egyetemről, mivel az oktatók legtöbbször nem ismerik a többi felsőoktatási intézményben írott diplomamunkákat.

Az internetes forradalom ezen a téren is csatornákat nyitott. A világháló segítségével sokkal könnyebb a dolgozatok begyűjtése, rendszerezése, keresése és továbbítása.

Puskázás az interneten 1Mennyiért lehet szakdolgozatot kapni?

A dolgozatok árusítása persze hatalmas üzlet is: a legismertebb külföldi oldalak napi 5-15 ezres letöltésszámmal büszkélkedhetnek, és általában akár 20-30 ezres kínálatot is ajánlanak. A szállítás módja változatos: választhatunk, hogy e-mailben, faxon vagy gyorspostával kérjük a kiválasztott anyagot.

A letöltések ára oldalanként 7-9 dollár között változik. Ha azonban a több tízezer dokumentum között sem találunk megfelelőt, írathatunk egyet saját elvárásaink szerint is. A tarifa persze így borsosabb: 17 és 20 dollár között mozog.

A kifinomultabb jogi érzékkel megáldott szájtok figyelmeztetik olvasóikat, hogy az általuk árult dolgozatok “csupán kutatási anyagok és referenciaként szolgálnak”. Így az oldal tulajdonosai semmilyen felelősséget nem vállalnak azért, ha csalásra használják az általuk elküldött dokumentumokat.

Érdekesség, hogy a látogatók többsége nem az egyetemisták, hanem a középiskolások köréből kerül ki. Donald McCabe, a Rutgers egyetem professzora felmérésében a középiskolás tanulók csaknem fele ismerte be, hogy valamilyen mértékben internetes forrásokból lopta az ötleteit.



A legnépszerűbb dolgozatgyűjtemények a neten

Fastpapers
Realpapers
Academic Termpapers
Cheater
Ezwrite
Cheathouse

Hazai fegyvertár

A hazai szakdolgozatpiac ugyan jóval kisebb, mint angol nyelvű megfelelője, de azért itthon is megjelentek a “tanulási segédleteket” nyújtó oldalak. Legnagyobb a puska.index.hu ismertsége és adatbázisa, ennek tőkeerős szponzora is van: a Dreher. A sörgyár valószínűleg arra építi reklámstratégiáját, hogy a felsőoktatásban résztvevő hallgatók között terméke a legkelendőbbek közé tartozik.

A puska.hu nemcsak a felsőoktatást, hanem a középiskolákat, sőt az általános iskolákat is megcélozza. Választéka így elég széleskörű: a “klasszikus” puskáktól az olvasónaplókon és múzeumi beszámolókon át az egyetemi szakdolgozatokig mindenféle segédlet megjelenik. A legtöbb anyag ingyenes, de vannak pénzért (100 és 2000 forint közötti összegért) letölthető dokumentumok is.

A szájt működtetői érzik, hogy egy ilyen oldal sikeres üzemeltetéséhez szükséges a dolgozatok kritikus tömegének elérése. Ezt elősegítendő pályázatot hirdettek a legjobb anyagok beküldőinek, a főnyeremény ingyenes internet-hozzáférés. A puska.hu emellett – megfelelő díjazás ellenében – arra is vállalkozik, hogy anyaggyűjtést végez megadott témakörben.

Léteznek emellett szakosodott egyetemi puskagyűjtemények is. A KözGáz Exchange egyetemi diáklap külön rovatot üzemeltet a jegyzetek, puskák, illetve régebbi dolgozatok könnyű beszerzésére.



Itthon is divat

A FigyelőNet kérdésére egyik hazai gazdasági felsőoktatási intézményünk oktatója elmondta, hogy bírálóként több internetről “kölcsönvett” szakdolgozattal találkozott. Gyanúját a hallgatóktól szokatlannak tűnő szófordulatok keltették fel, majd egy internetes kereső segítségével sikerült beazonosítania a forrásokat is. Véleménye szerint azonban a kevésbé figyelmes vagy ötletes bírálók számos olyan szakdolgozatot fogadhatnak el, amely részben vagy egészben az internetről származnak.

Az irodalom visszavág

A technika azonban nemcsak a puskázókat, hanem a tanárokat is segítheti. Idén tavasszal a Virginiai Egyetem professzora saját készítésű programjával több mint 100 gyanús dolgozatot fülelt le. A szoftver az összes eddig benyújtott házidolgozatot összehasonlította egymással, és kikereste a 6 szónál hosszabb egyezéseket. Ahol az egyezés hossza meghaladta az 500 szót, az elkövetők az iskola becsületbírósága elé kerültek, és legtöbbjüket eltávolították az intézményből.

Az ilyen megoldások azonban nem szűrik ki az egyéb oktatási intézményekben íródott esszék felhasználását. Ezért üzleti alapú vállalkozások születtek a plágium elleni küzdelemre.

Az 1996-ban alapított Turnitin.com saját adatbázist és keresőt hozott létre a plágium kiszűrésére. Az oktatók elküldhetik a gyanúsnak ítélt dolgozatot, a szájt pedig a plagizált részek kiszűrésével és a források megjelölésével juttatja vissza.

Több szoftver is született a csalók fülöncsípésére. Az EVE2 a Microsoft Word dokumentumok tartalmát ellenőrzi le egy speciális keresőrendszeren, hogy azonosítsa az esetleges internetes forrásokat. A CopyCatch más elven működik: itt az évfolyam által beadott dolgozat szókincsét hasonlítják össze. A túl magas egyezés közös munkára utalhat, míg ha valaki a többiektől teljesen eltérően ír egy adott témáról, fennáll a gyanú, hogy nem saját kútfőből merített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik