Belföld

Mítosz és erotika – Kiállításajánló

Khadzsuráhó - mítosz és erotika címmel az indiai kultúrába nyerhetünk betekintést az Iparművészeti Múzeumban október 28-ig.

Mítosz és erotika – Kiállításajánló 1Az európai ember számára India évszázadok óta a nagy ellentétek, a titkok és a misztikum országa volt. Az Iparművészeti Múzeum kiállítása e hatalmas ország kultúrájának egy kevésbé ismert szeletét kívánja bemutatni.

Khadzsuráhó templomait a IX. és XI. század között a Csandélla királyok uralkodása alatt építették. A templomok egy része olyan erotikus szobrokkal van díszítve, melyek – miközben mély vallási tartalmat jelenítenek meg – rendkívül magas művészi színvonalon ábrázolják az emberi testet és a szexualitást.

Khadzsuráhó, az egykori kultikus központ, a hatalmas és virágzó város, ma kis falucska Közép-Indiában. Templomai azonban ma is egy rég letűnt birodalom emlékét idézik.

Mítosz és erotika – Kiállításajánló 2A kiállítás több mint ötven, jórészt nagy méretű fotográfia segítségével ismerteti meg a látogatót Khadzsuráhó templomaival. A fotókat Csortos Szabó Sándor készítette, aki a tavalyi nagy sikerű Angkor kiállítás egyik szervezője és kiállítója volt. A kiállításra kerülő képekhez Renner Zsuzsanna indológus írt magyarázatot, így a látogatók a látványon kívül azzal a korral is megismerkedhetnek , amelyben ezek a templomok megszülettek.

Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33/37.

Telefonszám: 06-1-456-5100

Ajánlott videó

Olvasói sztorik