Belföld

Bizonytalanság a piacokon

Szerdán végül is elmaradt a nagy tengerentúli tőzsdeesés, mégsincs ok a derűlátásra. A légitársaságok már 100 ezres elbocsátásnál tartanak, újabb 5 milliárd dolláros segélycsomagot kaphatnak. A Fed legfrissebb jelentése is borús képet fest az amerikai gazdaságról.

Terrortámadás – dossziéA Terrortámadás az USA-ban című dossziénkban részletes öszeállítást talál az eseményekről, és azok gazdasági vonatkozásairól.

Részletek a dossziéban >>

Létezik egy hüvelykujjszabály a tőzsdéken: amikor az index több száz pontot esik nagy kereskedési volumen mellett, általában még aznap elkezdődik a korrekció, és a kereskedés végére akár pozitív tartományba is emelkedhetnek az árak. Tegnap ez nem történt meg – de majdnem. “Azért jó látni, hogy vannak olyan szintek, amikor már belépnek a vásárlók” – kommentálta summásan a tegnapi kereskedési napot David Briggs, a Federated Investors üzletkötője.

A 4 órás zárás előtt másfél órával a Dow Jones ugyanis még 423 pontos mínuszban volt, de a Nasdaq is 7 százalékkal állt rosszabbul, mint előző nap. A kereskedés utolsó órájában azonban hirtelen történt valami: elindultak a vásárlások, és az indexek elkezdtek szárnyalni. Bár még így is mínusz lett a vége, a Dow megúszta 1,62, a Nasdaq pedig 1,75 százalékos eséssel. Tőzsdeindexek >>

Új szerep az államnak

A borús hangulatnak azonban ezzel még koránt sincs vége. A piacoknak ugyanis előre megjósolhatatlan katonai és gazdasági eseményekre kell majd reagálniuk. Mindenki az USA válaszreakciójára vár a múlt heti terrorakciókat követően, és ennek tétje nem csekély: akár teljesen felemésztheti a következő évi költségvetési többletet, amely várhatóan 176 milliárd dollár.

Míg korábban a többletet az államadósság lefaragására és adócsökkentésekre akarták felhasználni, addig a Hudson Intézet szerint a fiskális politika a feje tetejére állt. “Az első számú feladat most a háború megnyerése, a terrorakció utáni helyreállítások és a gazdaság fellendítése” – magyarázza el egyszerűen az intézet egyik elemzője.

Egy esély elszálltEgy-két elemző már arra számított, hogy a tőzsdei cégek nagy része jobb harmadik negyedéves eredményt produkál, mint amit a pesszimista befektetők várnak. A javuló gazdasági teljesítményt mutató, kedvező számok pedig meghozhatják a vásárlási kedvet, és elindulhat felfelé az amerikai gazdaság. Ez az esély a múlt hét keddjén elszállt: még egy nagy sokk érte az amúgy is gyengélkedő amerikai piacokat.

A befektetők azonban nemcsak a katonai reakciónak vannak kitéve. A múlt heti támadás következményei sok iparágban nagyon súlyosak, így mindenki arra vár, legközelebb melyik cég számol bea profitjának vagy eladásainak drámai csökkenéséről.

Az amerikai légitársaságok és repülőgépgyártók már 100 ezer fős elbocsátásnál tartanak (Részletek >>). A Bush kormányzat rögtön be is ígért egy 5 milliárd dolláros segélycsomagot, amely azonban még mindig csak a felét teszi ki a becsült károknak.

És ez csak a repülőgép-ipar! Tegnap az Eastman Kodak (15 százalékos esés) és a Charles Schwab is csatlakozott az American Expresshez, a Honeywellhez, valamint 30 másik olyan vállalathoz, amelyek az utóbbi egy hétben a World Trade Center elleni támadásra hivatkozva profitvisszaesésről számoltak be.

Amerikai közgazdászok 1 millióra teszik azok számát, akik a terrortámadás miatt bekövetkező vállalati leépítésekben elveszthetik állásukat. 1 százalékpontos növekedés a munkanélküliségben pedig 40 milliárd dollárral csökkenti a büdzsé bevételeit, így kevesebb pénz marad a gazdaság állami stimulálására.

Mi lesz a WTC helyén?Bár a New York-i polgármester bejelentette, hogy újjáépítik a World Trade Centert, egyre nagyobb vita van kibontakozóban arról, mi is lenne a megfelelő megoldás. Egyesek arra hívják fel a figyelmet, hogy egy szerényebb épület vagy egy emlékmű odaillőbb lenne. Egy építész arra is figyelmeztetett, hogy ma már nem túl divatosak az óriási felhőkarcolók. Bruce Fowle építész szerint egy zöld park, ahol meditálni lehetne, és egy emlékmű még a környékkel is jobban harmonizálna. Abban azonban egyetértenek a felek, hogy a teljes helyreállítás legalább 10 évet vesz majd igénybe, legyen szó felhőkarcolóról vagy emlékparkról.

A Fed is borúlátó

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szokásos jelentése, a Beige Book még az augusztusi és a kora szeptemberi állapotokat vizsgálta, jellmezése szerint az amerikai gazdaság a lassulás további jeleit mutatja. A gazdasági aktivitás egyes szektorokban tovább mérséklődött, és bár az iskolakezdési láz vitt egy kis élénkülést a kiskereskedelembe, az eladások még így is gyenge számokat produkáltak. Az ipari termelés is csökken, bár a Fed megjegyzi, hogy egyes szektorokban (amelyek szigorúan nem a high-tech iparágakba tartoznak) már a stabilizáció jelei mutatkoznak.

Az amerikai gazdaság idei lassulása a terrortámadást követően akár recesszióba is süllyedhet, hiába a Fed idei nyolcadik(!) kamatcsökkentése. Éppen ezért a mindentudó Alan Greenspan tegnap már a Kongresszussal tárgyalt, hogy mit tehetnek még az amerikai gazdaság fellendítésének érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik