Belföld

Gyorsan reagál a gazdaság

A gazdaság különböző szektorai elkezdték számszerűsíteni a terrortámadás okozta károkat. Az első áldozat is megvan: egy légitársaság befejezte működését. Az FN összeállítása sorra veszi a gazdaságot ért veszteségeket.

Bár még sok időbe telik, amíg a tőzsdei üzletmenet visszaáll normális medrébe, ám a történelem azt mutatja, hogy a korábbi terrorista támadásoknak vagy háborúknak nem volt túl nagy hatásuk a Dow Jones indexre. A kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetségek ellen 98-ban elkövetett merényletek után a nap végére például 0,24 százalékkal erősödött a Dow. Hasonló történt 1993 februárjában is, a World Trade Center elleni első terrorista támadás után: 1 százalékot erősödött az index. Elemzők szerint az ok pusztán annyi, hogy az ilyen események háttere inkább pszichológiai, semmint gazdasági.

A mostanihoz hasonló eset persze korábban nem történt, így a második világháború óta először fordult elő, hogy a tőzsdék két teljes napig nem nyitottak ki. (Kennedy halála után másfél napig voltak zárva a börzék.) De amikor az USA háborús helyzetbe került, a Dow az első napokban igencsak megérezte az eseményeket. Néhány héttel vagy hónappal később azonban többnyire erősödés volt megfigyelhető a börzéken (További részletek a Markethistory.com-on >>).

Csökken a luxuscikkek keresleteA francia LVMH, a világ legnagyobb luxuscikkeket gyártó és forgalmazó cége bejelentette, hogy a terrortámadás miatt a tervezettnél jóval alacsonyabb lesz a profitja. (A cég sajtóközleménye >>) A cég a viszonylag gyengébb első negyedév után dinamikusan növekvő profitra számított (jóval 10 százalék felett), ám az USA elleni támadás után 5-10 százalék közé mérsékelte idei nyereségnövekedése prognózisát. A KPMG elemzése is azt mutatja, hogy a már korábban is érzékelhető lassulás a turizmusban most minden bizonnyal tovább fokozódik, és az emberek valószínűleg kevesebbet fognak luxuskiadásaikra fordítani.

Repülő milliárdok

Szinte a legelső gondolata az volt minden elemzőnek, hogy a legnagyobb veszteség a repülőgép-társaságokat érheti a keddi terrortámadást követően. Nem is nagyon tévedtek, hiszen sorra jelentik be a társaságok, hogy vállalati eredményükre milyen hatással lehetnek az események. A Salomon Smiths Barney brókerház friss előrejelzése szerint a légiforgalom akár 20 százalékkal is visszaeshet az első hetekben. Emiatt a cég szinte minden jelentős légitársaságot leminősített befektetési ajánlójában.

A japán légitársaságoktól kezdve az American Airlines-ig érkeznek az elemzések, amelyek mind visszaeső eladásokról és profitról beszélnek: a várakozások szerint ugyanis az emberek lényegesen kevesebbszer fognak repülőre ülni. “A terrortámadás jelentős megváltoztatta a szektor idei kilátásait – mondja az ABN Amro elemzője, Raimond Neidl a Bloombergnek -, egy amúgy is rossz évet fordított még rosszabbra.”

A visszaesés sokkal nagyobb lehet, mint az 1991-es öbölháború idejében, pedig már az is igencsak megviselte a légitársaságokat. Elég csak arra gondolni, hogy az a két nap, amíg az amerikai légtér teljesen le volt zárva, mekkora bevételkieséssel jár: a Japan Airlines, Ázsia

Mondja el……véleményét a FigyelőNeten! >>

Olvassa el folyamatosan frissített anyagunkat is:

Megtámadták Amerikát!

legnagyobb társasága naponta 500 millió jent, azaz 4,2 millió dollárt veszít, a nagy konkurens Air Nippon Airways pedig 200 milliót. Az amerikai társaságok egy nap közel 400 milliós bevételt könyvelhettek el, ami nem meglepő, ha belegondolunk, hogy naponta közel 40 ezer járat szállt fel. A kezdetleges előrejelzések szerint csak a nagyobb USA-beli cégek 2,6 milliárd dollárt veszíthetnek el idén a kedden történtek miatt.

Bajban a légiszállításSzintén nagy kár éri a csomagküldő szoláltatókat és az egyéb szállítással foglalkozó cégeket: a legnagyobb légi szállító, a Federal Express 24-48 órás késésekkel számol. Törölte légiszolgáltatását a DHL és a UPS. Ez utóbbi cég bevételeinek 80 százalékát az USA-n belüli megrendelések jelentik.

A károkat azonban nemcsak az emberek visszafogott utazási kedve okozza (ez utóbbi egyébként a szakértők szerint 3-6 hónapig lesz érzékelhető). A megnövelt biztonsági intézkedések miatt jelentősen lelassul a légiközlekedés, több ellenőrzésen kell átmenniük az utasoknak, így csak kevesebb járat tud felszállni. Ráadásul cégek sora (Hewlett-Packard, Citigroup, a japán Pioneer) jelenti be, hogy egy ideig elkerüli az amerikai utazásokat.

A piac már be is árazta a várható eseményeket: a légitársaságok részvényei meredek zuhantak az utóbbi napokban. Az első áldozat is megvan, a Midway Airlines beszüntette összes járatát, és elbocsátotta 1700 alkalmazottját, mivel nincsen elegendő pénzügyi forrása ahhoz, hogy a megcsappanó keresletre érdemben reagálni tudjon.

Csak semmi pánik!Wall Street-i befektetési tanácsadók azt javasolják ügyfeleiknek, hogy tegyék félre érzelmeiket: ilyen helyzetekben ugyanis nem szabad pánikszerűen reagálni. “A pénzügyi döntéseket, amennyire lehet, mindig el kell választani az emócióktól” – mondja a A.G. Edwards Asset Management egyik tanácsadója. A nagy eladási hullám ellen szól az is, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed minden valószínűség szerint tovább csökkenti irányadó kamatát, s ez kompenzálhatja a gazdaságot ért sokkot. Jeremy Siegel, a Wharton Egyetem professzora azt mondja, hogy minél hamarabb kinyitnak a tőzsdék, annál jobb. A hosszú várakozás ugyanis csak fokozza a bizonytalanságot.

Csak az egyik tornyot biztosították

A World Trade Center két hatalmas tornya leomlott – a biztososítóknak azonban csak az egyik miatt kell kártérítést fizetniük. Olyan valószínűtlennek tűnt, hogy a két torony egyszerre omoljon le, hogy a Port Authority, a tornyok tulajdonosa erre az eshetőségre nem kötött biztosítást. Így várhatólag 1,5 milliárd dolláros kártérítést kap majd a biztosítóktól – jóval a tornyok becsült 5 milliárd dolláros értéke alatt.

(Miért dőlt össze a WTC? >>)

Közben a biztosítók kötelezettségeinek becslése 30 milliárd dollárra nőtt. Egyre fenyegetőbb a veszély, hogy a Lloyd’s of London, a világ egyik legpatinásabb nevű biztosítója fizetésképtelenné válik. A társaság leginkább érintettek egyike, a világ repülőgépeinek 35 százalékát biztosítja. A Lloyd’s egyelőre nem tudta megmondani, hogy mennyire rúgnak majd kifizetései, a mai napra ígéri az előzetes becsléseket.

Tőzsdei elemzők szerint azonban van egy másik oldala is az érmének: a terrorakció miatt jelentősen megnőhetnek a védelmi jellegű kiadások. Ezek közé tartoznak a céges, illetve a személyi biztosítások is.

Akadozó külkereskedelem

Az USA és Kanada közti napi 1,3 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom igencsak megcsappant kedd óta. A megszigorított határellenőrzések miatt ugyanis a kamionoknak akár 18 órát is vesztegelniük kell a határállomásokon, 10 mérföldes sorok alakultak ki. Egészen keddig a két kormány még arról tárgyalt, hogyan tudnák még egyszerűbbé tenni a két ország közötti kereskedelmet. A kanadai gazdaságot (évente 650 milliárd dollár a GDP) sokkolta az esemény, ugyanis a termelés 85 százaléka az USA-ba megy exportra. A helyzet fordítva is érvényes: évente 2 millió autó és félmillió traktor megy Kanadába eladásra.

Hasonló problémával szembesül Ázsia is: a japán exportőr cégek részvényei esnek. A Sony 5,3, a Toyota 5,6 százalékot zuhant tegnap, mivel a befektetők félnek, hogy a terrortámadás lelassítja az amerikai gazdaságot, így a távol-keletről érkező termelés is visszaesik.

A Nasdaq székháza is ledőlt – tőzsdék Amerikában és a világban

Szerdán romba dőlt a Nasdaq új székháza. A tőzsde vezetése az elmúlt hónapokban költözött a One Liberty Plazába, amely a World Trade Center ikertornyaival szemben, az utca túloldalán állt. A Nasdaq szóvivője szerint a One Liberty Plazát kiürítették a WTC elleni terrortámadás után. A tőzsdét működtető technológiára sem volt hatással az esemény.

Károk a pénzügyi szektorbanA World Trade Center Amerika pénzügyi központjaként funkcionált, jelentős bankok és brókerházak székeltek az épületben. A pénzügyi szektort érő kárra még nincsenek becslések, ám csak ez az iparág 300 milliárdos bevételt produkál évente csak az Egyesült Államokban, s ehhez jön még a külföldön elért 110 milliárd. A károk nem lesznek jelentősek, mivel minden érintett vállalat azonnal átállt háttérrendszerére, így az ügyfélszámlákat és a kereskedést nem érte nagy csapás. A befektetői aktivitás azonban mindenképpen enyhülni fog az események hatására. Szakértők a lakossági banki ágazatot említik még nagy vesztesként, az emberek bizalomvesztése miatt.

Az amerikai értékpapírfelügyelet, a SEC New York-i regionális irodája a World Trade Center 7-es számú, azóta leomlott épületben volt. Az alkalmazottak evakuálását az első repülőgép becsapódásakor megkezdték, a hivatal tudomása szerint valamennyi alkalmazott biztonságban van. A dokumentumok jó része azonban megsemmisült – köztük számos nyomozás anyaga.

A legtöbb amerikai tőzsde, köztük a Nasdaq és a New York Stock Exchange a mai napon is zárva tart. A philadelphiai tőzsdén azonban megindul a devizakereskedelem, a chicagói árutőzsdén pedig kötvényekkel és határidős Nikkei indexekkel is kereskednek.

Az európai tőzsdék szerdán a gyenge nyitás után erősödéssel zárták a napot: Londonban 2,9 százalékkal, Frankfurtban pedig 1,9 százalékkal emelkedett az index. (Részletes árfolyamadatok >>)

A szerdai zuhanás után az ázsiai tőzsdék is kezdenek magukra találnak. A vezető indexek a pozitív tartományban mozognak.

Félelem a gazdasági visszaeséstőlPeter Navarro, a californiai egyetem neves professzora a nagy katasztrófák és háborúk gazdasági hatásainak szakértője. Véleménye szerint a legnagyobb veszély az, hogy az amúgy is bajban lévő amerikai gazdaság a sokk, valamint a növekvő olajárak és a gyengülő dollár miatt még nagyobb recesszióba fordulhat. Kulcsfontosságú lehet az, hogy a Fed és a Bush kormányzat hogyan reagál az eseményekre. Navarro azonnali fél százalékpontos kamatvágást tartana helyesnek, és ellentétben a Wartonon tanító Jeremy Siegellel, a minél későbbi tőzsdenyitás mellett teszi le voksát. Úgy véli, időt kell hagyni az illetékeseknek, hogy megnyugtassák a befektetőket.

Elhalasztott filmbemutatók

A szórakoztatóipar sem tudja kivonni magát az események hatása alól. Az Emmy-díjak vasárnapi átadását bizonytalan időre elhalasztották, és a sportesemények is szünetelnek.

A nagy filmgyártók azonnal reagáltak az eseményekre. Az AOL Time Warner elhalasztja Járulékos kár című thrillerének októberre tervezett bemutatóját. Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült filmet a hivatalos indoklás szerint az áldozatok és családjuk iránti tiszteletből nem mutatják be. Ezzel együtt minden hirdetést is visszahívnak.

A Walt Disney szintén elhalasztja a Nagy bajban című vígjátékának szeptemberi bemutatóját, mivel a filmben szerepel egy olyan jelenet, amelyben bombariadó van egy repülőgép fedélzetén. A Sony is visszavonta új Pókember filmjének előzetesét. Ebben a hős a World Trade Center ikertornyai közt lebegő helikoptert ejti csapdába.

Az internet is megérzi a hatásokat

Az online kereskedelem is erősen érezte a keddi események hatását. A vásárlási kedv érezhetően gyengült, a szállítások pedig a légiforgalom leállítása és a postahivatalok részleges bezárása miatt erősen akadoznak. Az online tranzakciók is érezhetően lelassultak.

Elsősorban az online utazási szájtok esetében csappant meg a kereslet. A meglévő, ámde jelenleg nem használható jegyekkel rendelkező utasok hívásai elárasztották a cégek telefonközpontját. Az elkövetkező napokra pedig a bizonytalan helyzet miatt nem fogadnak el repülőgépes helyfoglalásokat.

Peter Navarro professzor szerint azonban az internetes cégek hosszabb távon jól fognak kijönni a mostani helyzetből, hiszen a pénzügyi szektort ért károk az elektronikus rendszerek és a decentralizált kereskedés felé fogják terelni a figyelmet.

A rossz helyzet ellenére az online cégek az elsők között segítettek az adakozásban. Az Amazonon, a Yahoon és a Paypalen is lehet adományokat befizetni a Vöröskereszt számlájára.

Az online aukciós szájtok forgalma némileg megnőtt: az EBay-en és a Yahoo oldalain is megjelentek a World Trade Centerrel kapcsolatos emléktárgyak. A könyveladásokat is érezhetően befolyásolta a tragédia: az Amazon szóvivője szerint kedd óta a legkelendőbb könyv az Ikertornyok: a New York-i World Trade Center élete. A második helyezett a Nostradamus jóslatai, a negyedik helyen szerepel az Új Sakálok: Ramzi Juszef, Oszama Bin Laden és a terrorizmus jövője című könyv. (Az Amazon Top 10-es listája >>)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik