Belföld

Ki is az az Oszama Bin Laden?

Ki is az az Oszama Bin Laden? 1Oszama Bin Laden jelenlegi tartózkodási helye Afganisztán. Az afgán kormány azt ígérte, ha bebizonyosodik, hogy ő áll a terrortámadás hátterében, kiadják az USA-nak. Az FBI által körözött tíz legveszélyesebb bűnöző között van – További részletek az FBI-tól >>. Szervezetének nyílt missziója “amerikaiak és szövetségeseik meggyilkolása”, és álláspontja szerint ez minden muszlim feladata. A szakértők szerint ilyen méretű támadás megszervezésére, illetve pénzelésére csak Bin Laden képes vagy olyan országok, mint Irak.

Bin Laden és követői 1994-ben kísérletet tettek a Fülöp-szigetekre látogató pápa megölésére, és tervezték 1995-ben a Manilába látogató Clinton meggyilkolását is. Ugyanebben az évben Mubarak egyiptomi elnök elleni merényletük is kudarcot vallott. Sikertelennek bizonyult Jordániában 1999-ben az izraeli és nyugati turisták meggyilkolására tett kísérletük is.

A terrorszervezet táboraiban az elmúlt évtizedben csecsenföldi, tadzsik, kasmíri és boszniai iszlám gerillákat képeztek ki.1992-től támadásokat követtek el a Szomáliába érkező amerikai békefenntartók ellen, ugyanebben az évben 3 bombatámadást hajtottak végre Jemenben, szintén amerikai katonák ellen. Bin Laden a felelős a Nairobiban és Dar es Salaamban az amerikai nagykövetségek elleni 1998-as bombamerényletért is, amely 224 ember halálához vezettek. 1995-ben és 1996-ban Szaúd-Arábia területén követett el az al-Qaida bombatámadásokat amerikai katonai célpontok ellen. Tavaly pedig egy Jemenben tartózkodó amerikai hajó elleni merénylet követelte 17 matróz életét.

Az Egyesült Államokban sem ez az első terrorakciója: követői már 1993-ban már kísérletet tettek a World Trade Center felrobbantására.

Egy londoni arab újság szerint Bin Laden három héttel ezelőtt figyelmeztetett egy USA elleni nagy támadásra.

Oszama Bin Laden ismertetői

Születési idő: 1957

Születési hely: Szaud-Arábia

Nemzetisége: arab

Magassága: 1.90-2.00 m

Súlya: kb. 80 kg

Testalkata: vékony

Haja színe: barna

Szeme színe: barna

Bőre színe: oliva

Megjegyzés: Az “Al-Qaeda”, az “Alap” nevű terrorszervezet vezetője.

Különös ismertetőjegye: Bottal jár

Forrás: FBI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik