Belföld

Hálószex V. – virtuális Loliták

Tinédzserlányok webkamerás szájtjaikon "villantanak", de azt is megírják, mi foglakoztatja őket, például mit szeretnének kapni. Kedves idegenek pedig ajándékokkal halmozzák el őket. Tulajdonképpen ki kit hálóz be?

Hálószex V. – virtuális Loliták 1A 17 éves Charisma egy rajongójától a Fantázia trilógiát kapta DVD-n, a 18 éves Sheila új webkamerával, a 19 éves Katnekót pedig Depeche Mode CD-vel és szkennerrel lepték meg ismeretlen hódolói. Az ajándékok ismeretlenektől érkeztek, kedves, névtelen online barátoktól, akik a lányokat a világhálón ismerték meg.

A webkamerás tiniszájtok, illetve a rajtuk elhelyezett kívánságlista remek eszköz a fiatalok kezében, hogy pontosan azzal lepjék meg őket a felnőttek, amire vágynak. Az e-kereskedelmi rendszerek pedig segítenek abban, hogy megőrizzék anonimitásukat: a vásárló csak ráklikkel az óhajtott darabra, bepötyögi hitelkártya-számát, a kézbesítés pedig már a kiskereskedő dolga. A fiatalok többsége az adományok fogadására postafiókot nyit, ahol nevét, címét, telefonszámát, iskoláját teljesen elhallgatva veheti át a jótékony ismeretlen meglepetését.

Hálószex V. – virtuális Loliták 2A naplótól a hálószobáig

Ahány fiatal, annyi szájt: a félénkebbek iskolai sikerekről, kudarcokról, barátságokról, a szexualitással kapcsolatos kétségeikről mesélő naplójukat, mások fényképalbumukat tárják a világhálón böngésző ismeretlenek elé. Az igazán exhibiconisták pedig webkamerázott életüket.

Az életrevalóbbak titkos materiális vágyaikat tartalmazó kívánságlistát is kifüggesztenek oldalukra. Bár akadnak “camboyok” is, a lányok szájtjainak látogatottsága messze magasabb. A legnépszerűbb “cam” lányoknak állandó rajongótáboruk van, naponta több száz mailt kapnak.

Az internet a gyanútlan kiskorúakra vadászó pedofilok és perverzek nagy gyűjtőtábora – hangzik el oly gyakran az aggodó szülők szájából. De vajon a világhálón hétköznapi életüket felfedő, cserében anyagi javakat remélő, online cukrosbácsikra vadászó kölykök nem sejtik, milyen hatalom van a kezükben? Pontosan érzik, hogy névtelenségbe burkolózva, csupán egy mosoly, a fenekük vagy mellbimbójuk felvillantása révén milyen könnyen teljesülhetnek vágyaik.

Hálószex V. – virtuális Loliták 3A prostitúció legújabb formája?

A kívánságlisták jelensége heves vita tárgya a webkamerás tinik körében is. Katneko például nem érti, hogy az online közösség mi jogon vádolhatná prostitucióval, amikor ő tulajdonképpen “érinhetetlen”, a kamerák előtt soha nem vetkőzik.

“Az ajándékokért soha nem ígértem cserébe semmit, így nem is csaphatok be senkit. Szerintem vannak magányos idegenek, akiknek örömet szerez ajándékozni. Gyakran ér az a vád, hogy kihasználjuk ezeket a depresszióval küzdő embereket, de végül is, ha nem nekünk küldenének meglepetéseket, lehet, hogy haszontalan dolgokra fordítanák pénzüket” – vélekedik a Salonnak Charisma.

Mások szigorúbban ítélkeznek: “Számomra ez a prostitúció legújabb formája” – nyilatkozta a 19 éves norvég Camilla, aki négy éve frissíti rendszeresen webszájtját. Camilla szerint gyakori, hogy az ajándékozó viszonzásul például topless fotókat kér. Gyakori az is, hogy pornó-, illetve pedofil szájtok a webkamerás tinik oldalaira mutató linkeket helyeznek el.

Globális üzenőfalA lakattal zárt naplók helyett egyre több fiatal választja, hogy személyes élményeit, benyomásait nyilvánosságra hozza és felteszi a világhálóra. Az USA-ban a 12-17 éves korosztályban minden ötödik, azaz összesen 4 millió gyereknek van saját honlapja. Az amerikai fiatalok 75 százaléka használja rendszeresen a netet – áll a Pew Internet & American Life Project legfrissebb tanulmányában.

Mit szólnak a szülők?

Nos, ők legtöbbször nem is tudnak róla, hogy gyermekük szájtot üzemeltet. Csemetéjük hobbijából olykor csak annyit érzékelnek, hogy ebből a gyerekből még jól kereső informatikus is lehet. Az sem ritka, hogy a tinik kifejezetten rossz néven veszik, ha a szülők “belesnek” nyilvános naplójukba; mindenkinek mesélnének, de ha tehetnék, a szülőket kizárnák belőle.

A Washington Post cikke szerint akadnak azonban megértő szülők is, akik szerint a gyerek a szájt segítségével számos barátot szerzett, naponta több száz mailt kap, önbizalma megerősödött, és sokkal magabiztosan viselkedik az interneten kívüli világban is. Kétségeik azonban nekik is vannak: hogyan viszonyuljon lánya szájtjához egy anya olyankor, amikor a gyerek sírva újságolja, hogy osztálytársai egy pornóoldalon meztelen képeket láttak róla. A képről később kiderült, hogy hamisítvány volt, valaki a gyerek arcát egy másik kislány testéhez illesztette, a szájt pedig a szülők fenyegetőzéseinek hatására levette a felvételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik