Belföld

A szépség bére

Aki szép, többet keres - ezt több közgazdász állítja. Ha úgy érezzük, hogy a szépség terén kihívásokkal kell szembenéznünk, akkor sincs minden veszve: egy új ruha vagy néhány kozmetikum jó befektetés lehet.

A szépség bére 1Mitől függ a fizrtésünk? A képzettségünktől, a tapasztalatunktól, esetleg a szorgalmunktól? Két amerikai közgazdász, Jeff Biddle és Daniel Hamermesh felmérése szerint az átlag alatti külsejű férfiak 10 százakkal keresnek rosszabbul az átlagnál, míg jóképű társaik keresete 5 százalékkal haladja meg társaikét.

Meglepő módon a nők esetében a külső kevésbé számít: a csúnyácska kategóriába soroltak csupán 5 százalékkal alacsonyabb fizetést kaptak, míg a bombázók jövedelme 4 százalékkal haladta meg az átlagot. A vonzó megjelenés terén kihívásokkal küszködő nőknek azonban másfajta anyagi problémával is szembe kell nézniük: a statisztika alapján házastársuk nagy valószínűséggel alacsony keresetű férfi lesz.

Szépek, soványak – és jól keresnek

A szépség és a fizetés közötti összefüggés azonban kultúrafüggő: egy Shanghaiban végzett felmérés kimutatta, hogy ott a jövedelmek szépség miatti eltérése akár 20-30 százalék is lehet a nők körében. Ugyanott a férfiak esetében jóval kisebb hangsúlyt kap ez a tényező.

A szépség bére 2A nők esetében a fizetést jelentősen befolyásoló tényező a testsúly is. John Cawley szerint a fehér nők számára 30 kiló túlsúly 7 százalékkal alacsonyabb jövedelmet jelent. Ugyanez nem áll az az afro-amerikai és spanyol származású nőkre – esetükben a bérezés nem áll összefüggésben testsúllyal.

Susan Averett és Sanders Koremann szerint a túlsúlyos nők rosszabb gazdasági helyzete túlnyomórészt annak tulajdonítható, hogy a házasság terén sem sikeresek. A testtömeg-problémával küzdő nők ugyanis kisebb valószínűséggel mennek férjhez, s ha mégis, férjük fizetése várhatólag átlag alatti lesz.



Fontos a külső, de az egyéniség is számít

Pintér Zsolt fejvadász és karrier-tanácsadó a FigyelőNet kérdésére elmondta: az álláskeresésben igen jelentős szerepet tölt be az ápolt és kultúrált megjelenés. A sikeres felvételi beszélgetésnek jelentős eleme az arculatkialakítás.
Ha több szakmailag megfelelő jelölt is jelentkezik egy pozícióra, akkor a szépség is lehet a döntő. A tanácsadó szerint azonban ellenpélda ugyancsak létezik. Előfordulhat az is, hogy valaki éppen kirívóan jó alakja miatt kerül hátrányba, mivel főnöke azt szeretné, hogy munkatársait intelligenciájuk, ne pedig domborulataik miatt jegyezzék meg.
A vonzó külső a munkahelyen is előnyös lehet, azonban megfelelő egyéniség nélkül mit sem ér. Ha valaki jól mutat, de állandóan savanyú képpel jár-kel, előbb-utóbb elijeszti maga mellől kollégáit.

Miért sikerül nekik minden?

Jeff Biddle és Daniel Hamermesh több tanulmányban foglalkozott a szépség szerepével a munkaerőpiacon. Három lehetséges magyarázatot látnak a tapasztalt különbségekre.

Az egyik az, hogy bizonyos jól fizető szakmákban (popzenész, színész, divatmodell) kifejezetten külső alapján válogatnak az aspiránsok közül. A szerzők szerint az is lehetséges, hogy a főnökök szívesebben dolgoznak vonzó emberekkel, ezért aztán új alkalmazottak felvételekor a szépség alapján (is) diszkriminálnak.

Az is előfordulhat, hogy a kommunikációt igénylő munkakörökben az ügyfelek diszkriminálnak, azaz előnyben részesítik a szebbnek ítélt alkalmazottakat. Így az előnyösebb külsejű dolgozónak jobb a termelékenysége, ez magyarázza a bérek terén tapasztalt eltérést.

Hamermeshék ugyan nem tudtak megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy melyik válasz a helyes, azt azonban megfigyelték, hogy a vonzóbbnak ítélt személyek nagyobb arányban dolgoznak olyan területen, ahol számít a személyes szépség. Ugyanakkor olyan munkakörökben is rendre magasabb fizetést kapnak, ahol termelékenységükhöz szinte biztosan nem járul hozzá kedvező megjelenésük.

Szépség és befektetés

A vonzó külsejű alkalmazottnak fizetett magasabb bér azonban nem feltétlenül ablakon kidobott pénz, sőt bizonyos esetekben akár kedvező befektetés is lehet. Egy tanulmány a hollandiai reklámcégek jövedelmezőségét vizsgálta meg ebből a szempontból. Az eredmények azt mutatták, hogy az előnyösebb megjelenésű cégvezetők vállalata magasabb árbevételt ért el, és gyorsabban növekedett.









Szolgáltatás Becsült ár (eFt)
egészséges étrend +10-15
fitness 5-20
fodrász 5-8
kozmetikai szerek 3-6
kozmetikus 3-6
manikűr 1,5-3
szolárium 4-6


A vállalat mellett az egyén sikerét is elősegíti a szépség. Minél megnyerőbb külsejű egy férfi ügyvéd az Egyesült Államokban, annál nagyobb valószínűséggel társulhat be még pályája elején egy jogi cégbe.

A szépség bére 3A szépségbe így nemcsak a vállalatoknak, hanem az egyes embereknek is érdemes befektetniük. Rövid munkahelyi felmérésünk alapján a nők átlagban havonta hétezer forintot költenek szépségük ápolására. Fenti táblázatunk hozzávetőlegesen mutatja, hogy mire.

A már említett, Shanghaiban végzett felmérés azt is vizsgálta, hogy a szépítkezésre költött összeg milyen mértékben befolyásolja a jövedelmet. Talán nem meglepő, hogy a ruhákra és kozmetikumokra fordított összeg – igaz, csökkenő határhaszon mellett – pozitívan hat a megjelenésre. A tanulmány szerzőinek becslése szerint a szépítkezésre fordított összeg csaknem a kiadások 10 százalékával emeli a várható fizetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik