Belföld

Hálószex IV. – egy rendhagyó szexmagazin

Ha unja a férfifantáziák kielégítésére szakosodott pornószájtokat vagy a biztos orgazmus receptjét kínáló női magazinokat, tegyen próbát a Webby-díjas Nerve-vel.

Olvassa el……sorozatunk korábbi írásait:

Pornóbiznisz – a szolid jólét kulcsa

Hálószex II.

Hálószex III.

“A Nerve azért jött létre, mert azt gondoljuk, a szex gyönyörű és abszurd, rendkívül szórakoztató és megbízhatóan traumakeltő. Röviden, a tárgy megérdemel egy bátor, intelligens fórumot. Úgy gondoljuk, a nők (a férfiak is, de különösen a nők) túl sokáig vártak egy okos és őszinte szexmagazinra” – összegzi célkitűzéseit az olvasóhoz írt szerkesztői levélben a rendhagyó szexszájt, mely idén az internetes vállalkozások kreativitását elismerő Webby-gálán a nyomtatott és online formában is létező magazinok kategóriájában elnyerte a közönségdíjat.

A szex mint “az igazmondás” médiuma

Hálószex IV. – egy rendhagyó szexmagazin 1Rufus Griscom és Genevieve Field 1997. június 26-án indította útjára az online magazint. Ugyanazon a napon, amikor az amerikai Legfelső Bíróság kimondta, hogy a Communications Decency Act kulcsfontosságú részei megsértik a szólásszabadságot védelmező első alkotmánykiegészítést.

A két alapító ötlete igen egyszerű volt. Az emberi szexus semmilyen tartományát nem tekintik tabunak, legyen az homoszexualitás, vagy börtönszex, vagy férfiprostitúció. Szerzőiktől pedig csupán azt az “egyszerű” dolgot kérik, hogy brutálisan őszintén, szépirodalmi stílusban, teoretikus zagyvaságokat mellőzve írjanak saját szexuális élményeikről.

Ami a képi tartalmat illeti, definíciójuk szerint nyíltabb, mint az erotika, de kevésbé maszkulin, mint a primitívebb férfifantáziát kielégíteni próbáló pornográfia. Csak olyan fotósorozatokat közölnek, melyeken a húson átragyog valami a szexhez igen összetetten viszonyuló emberi lélekből.

Hálószex IV. – egy rendhagyó szexmagazin 2Nemcsak primitíven érdekes

Az egyszerre szexmegszállott és puritán Egyesült Államokban a Nerve néhány év alatt a szexualitáshoz való újfajta viszony jelképévé vált. Sikere persze azt is bebizonyította, hogy nagyon sokan hajlandók összetettebben gondolkodni a szexualitásról.

Az európai fogadtatás is jó volt, 2000 végén már javában működött a német, a francia, a portugál és a spanyol tükrözés. Bár az online magazin sokmillió havi oldalletöltést produkált, és az olvasókból kiterjedt közösség épült a szájt köré, a “túl bonyolult” tartalom ellenére jól megállta a helyét a papírra nyomott hagyományos magazinok piacán is.

Nagyhalak is ráharaptak

Hálószex IV. – egy rendhagyó szexmagazin 3Bár jócskán akadtak iránta érdeklők a nagy médiacégek körében, a Nerve mindvégig megőrizte függetlenségét. A vállalkozásba bekerült magánbefektetők között nagy nevek is találunk. Az ötlet megnyerte például a Feedet kigondoló Steven Johnson, valamint a Wired alapításával nevet szerzett Louis Rosetto tőkéjét.

Mivel a kezdet kezdetétől volt bevétel az előfizetős szolgáltatásokból, a Nerve-nél elég keményen bánhattak a hirdetőkkel. Nem fogadtak el például egyetlen cégtől sem megrendelést, amelynél a vállalatvezetők olyasmire ragadtatták magukat, hogy pénzükért cserébe ki kívánják fejezni véleményüket a szájt tartalmáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik