Belföld

Teljes körű tervezés

Az USA-ban a egyetemi megtakarítói programok (college savings programs) hihetetlen sikernek örvendenek, főleg az utóbbi egy esztendőben. A zuhanó árfolyamok miatt megcsappant tőzsdei érdeklődés helyett a pénzintézeteknek ugyanis igen jó üzletet jelent a diákok meghitelezése. Olyan nagy bankok, és brókercégek, mint a Fidelity Investments vagy a Merrill Lynch is belevágtak az egyszerűen csak 529-es tervnek nevezett üzletbe. A diákfinanszírozás ugyanis az amerikai adórendszerből kapta becenevét.

Mennyi?Egy jó egyetem éves költsége elérheti a 35-40 ezer dollárt is, így a szülőknek időben el kell kezdeniük takarékoskodni, amennyiben gyermeküket neves egyetemre szeretnék küldeni. A diákok 70 százaléka azonban így is olyan intézményben tanul, ahol legalább 8 ezer dollárt kell fizetni egy évben tandíjra.

Amennyiben a családok ilyen befektetési alapokba teszik a gyerekük oktatására félretett összegeket, adómentes hozamot írhatnak jóvá számlájukon. Az amerikai adóhivatal ráadásul további kedvezmények bevezetését fontolgatja, így a módszer még népszerűbbé válhat. Jelenleg 10 milliárd dollárt meghaladó összeget kezelnek a pénzintézetek, de a College Savings Plans Network előrejelzése szerint néhány éven belül ez a sokszorosára felfuthat, hiszen az amerikai felsőoktatás igen drága, így minden kedvezmény dollárezreket jelenthet a családoknak.

Pénzintézetek és független szervezetek tömege segíti a diákokat abban, hogy a megfelelő egyetem költségeit az ideális forrásból finanszírozhassák. Teljes életpályaprogramok, befektetési taktikák és kalkulátorok várják az érdeklődőket: a SmartMoney életkorra lebontva ad tanácsokat, hogy mibe is érdemes fektetni a pénzt, mondjuk ha a gyerek 2 éves. Hasonló szolgáltatást nyújt a SavingforColleges.com, és a Collegemoney.com is. A legérdekesebb azonban az a megoldás, amelyben fogyasztói javak vásárlása közben spórolhatnak a családok az egyetemi évekre. Minden egyes megvásárolt termék után, amelyet a partnercégektől vásárolnak, crediteket írnak jóvá, amelyek később a megtakarítási számlán adómentes dollárokká változnak.

Nemcsak előtakarékosságból lehet finanszírozni a tanulmányokat: hitelcentrumok segítségével a legkedvezőbb banki kölcsönök közül lehet válogatni. Erre nyújt jó kiindulópontot a E-StudentLoan.com, a nemzeti diákhitel adatbázis, az NSLDS, vagy az angol kormány által létrehozott Student Loans Company is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik