Belföld

Befektetésajánló – blue chipek, féléves eredmény után

Az utóbbi időszak tőzsdei pangásában csak a féléves céges eredmények gyakoroltak valamicske hatást az árfolyamokra. A gyorsjelentési szezon után a legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei társaságok közül válogatunk.

Itthon mostanában a nyugati tőzsdéktől viszonylag függetlenül mozog a BUX, de azért érdemes néhány szót szentelni a nemzetközi eseményeknek is. A múlt héten újfent kamatot csökkentett a Fed (immár hetedszer ebben az évben), kommentárként pedig a gazdaság lassulásának folytatódásáról beszéltek a tengerentúlon, pozitívumként csak az ütemmérséklődést említve.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nem csak a részvénypiaccal foglalkozik. Ezentúl hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

A napokban megjelent GDP mutató is megerősítheti a recessziótól rettegők teóriáit, mivel az USA gazdasága mindössze 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben (Részletek >>). Ez ugyan még mindig magasabbnak bizonyult, mint az elemzők várakozásai, ám jelentősen alatta maradt az előzetesen közölt 0,7 százaléknak, illetve az előző negyedévek bővülési ütemének. A vállalati profitokban persze már látszott a visszaesés, profit warningok sora tartotta nyomás alatt a részvénypiacokat a nyár folyamán.

Európában hasonló a helyzet, a legnagyobb gazdaság (Németország) összterméke stagnált a második évnegyedben (Részletek >>). A kontinens összevont adataira viszont szeptember közepéig még várni kell.

Sokan az ECB-től várják a megváltást, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank többször jelezte, nem tiszte a gazdasági növekedés elősegítése, szerepe az infláció visszaszorítására korlátozódik. Az ECB mai, csütörtöki ülésén mindenesetre kamatcsökkentésről döntöttek, ami talán lendületet ad majd a tagországok gazdaságárainak és a tőzsdéknek is.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók az adott pénznemben értelmezendők.

Itthon mostanában a nyugati tőzsdéktől viszonylag függetlenül mozog a BUX, az árfolyammozgásokról a befektetők napi szeszélye dönt, nem sok teret adva a fundamentumoknak. Nagyobb hatást csak a féléves eredmények gyakoroltak a piacra, így aktuális részvényajánlónkban az eredményüket a gyorsjelentési szezon végén közlő legnagyobb kapitalizációjú tőzsdei társaságok közül válogatunk.

A BUX alakulását a Richterrel kiegészülve alapvetően meghatározó négy részvény meccse döntetlenre végződött. Két vállalat a piaci várakozásokat felülmúlóan teljesített, a másik kettő pedig elmaradt tőlük.

Féléves gyorsjelentések részletesen >>

Korábbi részvényajánlónk >>

MOL
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Erste Bank
4
85
275
Drezdner KB
4
176
453
IE – New York
5
-36
289
Deutsche Bank
4
233
231
CSFB
3
-262
187
Átlag
4,0
P/E 01
12,4
P/E 02
5,4

Mol

Az egyik csalódást keltő féléves gyorsjelentés a Molhoz kapcsolódik, az olajtársaság ötmilliárdos negatív eredménye elmaradt a várakozásoktól. Természetesen a gázüzletág jelentős vesztesége okolható a gyenge teljesítményért, de a nem szabályozott területek számai is hagytak némi kívánnivalót maguk után. A következő negyedévben ráadásul már a forint erősödése nyomán keletkező árfolyamnyereség sem érheti el az év első hat hónapjának szintjét.

A legfrissebb hírek szerint a veszteségek miatt hosszú lejáratú hiteleinek feltétel-módosítását is kénytelen volt elviselni a társaság. Az ebből származó extrakiadások szerencsére nem rengetik meg alapjaiban.

Akvizíciós fronton továbbra is nagy a bizonytalanság: húzódik a Gdanski finomító privatizációja, a PKN körül egymásnak ellenmondó hírek látnak napvilágot, viszont a Mol egyértelművé tette, hogy Görögországban nem kíván vállalatot vásárolni. A cég megítélése lényegében nem változott az elemzők körében, ám mind az idei, mind a jövő évre vonatkozó eredménybecslések erőteljes csökkenést mutatnak a nyár közepi állapothoz képest.

MATÁV
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
Erste Bank
3
72,7
55,3
Buda-Cash
3
72,1
73,6
Raiffeisen
5
Deutsche Bank
3
57,8
44,6
IE – New York
3
69,6
68,1
ÁTLAG
3,4
P/E01
9,75
P/E02
10

Matáv

Pozitív meglepetéssel szolgált gyorsjelentésében a Matáv, túlteljesítve a piaci előrejelzéseket. Bár a vezetékes üzletágból kihozott eredmény jelentősen csökkent, a Westel ezúttal is a hátán cipelte gazdáját (nem is meglepő, hogy a Matáv le fogja hívni maradék Westel opcióját), ráadásul a macedón MakTel számai is kedvezően alakultak.

A távközlési papírra azonban rányomja bélyegét az általános nyugati visszaesés, főleg az anyacég – a Deutsche Telekom – részvényének erőtejes zuhanása. A Matáv kibocsátási ár alá eső részvényét továbbra is tartásra javasolják a brókerházak, az eredmény-előrejelzések egyöntetű csökkentése mellett.

OTP
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
UBS Warburg
5
1564
1760
Erste Bank
4
1515
1711
Raiffeisen
5
1590
1742
CSFB
5
1611
1805
Deutsche Bank
5
1728
2083
Átlag
4,8
P/E 01
9,1
P/E 02
8,1

OTP

Az OTP maradt a hazai részvények egyik utolsó abszolút vételre ajánlott papírja. Júliusi összefoglalónk óta sem az ajánlásokban, sem az eredmény-előrejelzésekben nem történt változás, a piac elfogadta a társaság várakozásoknál gyengébb eredményét. A bank eredményét elsősorban nem kamatjellegű bevételeinek csekély növekedése fogta vissza, ezt azonban a társaság átmenetinek minősítette.

Még mindig nincs pontos információ a részvény árfolyamára esetleg hatást gyakorolható szlovák akvizícióról. Meglehetősen nagy csend honol a legnagyobb magyar bank háza táján a CD Hungary megvásárlása óta.

EGIS
Ajánló Ajánlás EPS
2001
EPS
2002
ING Barings
3
804
1152
Erste Bank
4
1206
1408
Buda-Cash
3
1124
1626
UBS Warburg
5
1056
1693
CA IB
5
1089
1642
ÁTLAG
4,0
P/E01
10,4
P/E02
7,8

Egis

A Richterhez hasonlóan kellemes eredménnyel szolgált részvényeseinek a kisebb gyógyszertársaság, túlteljesítve az elemzői konszenzust. A Richterrel szemben az Egis ugyan továbbra is szenvedett a forint árfolyamváltozásától, de üzemi szinten biztatóan alakult a kép. Idegrendszerre ható gyógyszerének amerikai belépése után a legfrissebb hírek szerint jelentős haszonrészesedéssel számolhat a társaság hosszabb távon.

A felsorolt részvények közül a legnagyobb véleményváltozást az Egis esetében mutatták az elemzők. Az eddig vételre javasolt papír jelenleg már “csak” felülsúlyozásra ajánlott. Ez azzal indokolható, hogy az EPS előrejelzések minimális emelkedése mellett a részvény árfolyama az utóbbi hetekben árral szemben, felfelé mozgott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik