Belföld

Online verseny a hatalomért

Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnökjelöltje sem teketóriázott tovább, hétfő délben beindította saját internetes oldalát. A jövő évi választásokra készülődve orban.hu és medgyessy.hu is összecsap majd egymással.

Medgyessy-piteAkik az eddig végzett munkámat ismerik, azok tudják, hogy a realitások talaján állok, nem rugaszkodtam el a valóságtól, ezért meg sem engedem, hogy bárki felelőtlen ígéreteket tegyen a választási küzdelemben – mondta Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a medgyessy.hu honlap avatásán. A szocialista párt egyébként úgy működik, hogy senki semmifajta kötelezettséget nem vállalhat a saját szakállára. Eddig minden ígéretünk teljesíthető, amennyiben a nemzetközi konjunktúrában nem történik olyan változás, amely a magyar gazdaságot is súlyosan visszavetné” – állította a jelölt. A FigyelőNet kérdésére Medgyessy Péter elmondta, hogy hozzávetőleg 20- 30 milliárd forint lenne évente, ha ötven százalékkal felemelnék az egészségügyben foglalkoztatott ápolónők és asszisztensek fizetést.

Nagyobb összegről, százmilliárdos nagyságrendű kiadásról beszélt Mandur László, a Tízek Társaságának tagja, aki a tanévkezdés kapcsán az MSZP informatikai stratégiáját vázolta fel az újságíróknak. A FigyelőNet kérdésére válaszolva elmondta, hogy a fejéről a talpára állítanák a Nemzeti Információs Stratégia programot, mert a szocialisták nem a kormányzatra költenék a források jelentős részét, hanem arra, hogy minél többen érhessék el a hálót. Ezért amilyen gyorsan csak lehet, csatlakoznának a szingapúri egyezményhez, vagyis vámmentessé tennék a számítógépek importját és kedvezményes áfa-körbe sorolnák a gépvásárlást. Ettől szerintük nem csökkennének jelentősen a bevételek, mert a forgalom növelése kompenzálná a kiesést.

A szocialsiták programjának az ember áll a középpontjában és nem a kormányzat. Sokkal többet költenének az oktatásra, ingyenessé teszik a tananyagot az ECDL-vizsgához, az oktatás, a felnőttképzés új formáit dolgozzák ki, hogy a negyven felettiek és a munkanélküliek sőt a nyugdíjasok se szoruljanak ki az információs társadalomból. Medgyessy Péter úgy fogalmazott: lehetővé kell tenni, hogy ne menjen el milliók mellett az információs világ. Ezért a gépeket minél szélesebb körben hozzáférhetővé tennék, megfizethető lesz az internet, és a diákok ingyen megkapják a szükséges ismereteket.

Most már egyre többen tudják rólam – mondta még Medgyessy -, hogy a nemzeti megegyezés a vesszőparipám, mert úgy gondolom, hogy a nemzeti súlyú kérdések nem válhatnak a politika eszközévé. Ilyen az egészségügy, mert horrorisztikus történeteket mesélhet bárki a saját élményeiből, ilyen az oktatás, mert a világban felgyorsult a tudáscsere, aki nem frissíti az ismereteit az elveszíti a versenyképességét és ilyen az agrárium, a magyar vidék fejlesztése.”

Az iskolaév kezdete kapcsán Mandur László, a budapesti szocialisták elnöke megemlítette, hogy az ingyenes szoftverek, mint a Linux elterjesztését támogatják, és a svéd modellt követik, azaz kedvezményeket kapnak azok a cégek, amelyek munkatársaiknak adnak számítógépeket.

Arra kérdésre, hogy miért kell külön honlap a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének, Medgyessy azt felelte, hogy egy ekkora párt miniszterelnök-jelöltjének lehet saját honlapja, de az természetesen elérhető a szocialisták site-járól is.

Bár a 2002-es parlamenti választásokig még várni kell, az online versenyben egyelőre a szocialisták állnak nyerésre. Miniszterelnöki fronton ugyanis jobbnak bizonyul Medgyessy Péter személyes weboldala, mint Orbán Viktoré. Az előny a miniszterelnöknél volt, hiszen az orban.hu már jó ideje fut a Miniszterelnöki Hivatal szerverén, a szocialista kihívó azonban kitett magáért. Mára egy igazán tetszetős oldallal lepte meg a politika iránt érdeklődőket.

Némi késéssel indult az oldal, hiszen a délre beígért kezdésből majdnem 1 óra lett, de a programozók kitettek magukért. Egy szép és még informatívnak is mondható flash animáció révén ismerhetjük meg a miniszterelnök-jelölt életútját. Aki lusta olvasni, az meg is hallgathatja Medgyessyt, a fényképek nézegetése közben saját maga mesél életéről. Emellett megismerkedhetünk csapatával, az idézetekkel spékelt programmal, és országjáró útjáról is beszámolót kapunk.

Orbán Viktor elmaradásban

Miniszterelnökünk internetes oldala ehhez képest gyengének minősíthető. A túlságosan hivatalos hangvétel és képi világ mellett információkban sem nagyon bővelkedik. Kaphatunk tőle dedikált képeslapot, és betekinthetünk fociszenvedélye titkaiba, ám nyilvános szereplésein és beszédein kívül mást nem találunk az orban.hu-n.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a két szájt más célt szolgál, hiszen Orbánnak ez egy miniszterelnöki pozíciójából járó honlap. Az interaktivitást azért mégis hiányoljuk.

Medgyessy lapján lehet aktuális kérdésekről szavazni (most éppen a magyar vidék válságáról), és fórum is rendelkezésre áll a hozzászólók részére. Az még nem dőlt el, hogy hetente melyik napon, pontosan hány órakor lesz közvetlenül elérhető a saját honlapján Medgyessy, de a sajtótájékoztatón megígérte, mindig személyesen válaszol majd.

Mennyire számít ez a választásoknál?

Bár Magyarországon még hajlamosak vagyunk lebecsülni az internet szerepét, az ilyen akciókból látszik, hogy egyre nagyobb az online jelenlét tétje. “Ez a lépés inkább a jövőnek szól – kommentálja az új politikusi weblapot Török Gábor politológus -, a 2002-es választásokon azonban akár 20-30 százalékos súlya is lehet az internetes jelenlétnek.”

A politológus szerint az a tény, hogy a nagyobb portálokat többen látogatják egy-egy nap, mint amennyi az országos napilapok olvasottsága, már jelzi, hogy az intenetet még egy politikusnak sem szabad elhanyagolnia. A politikusi szájtoknak nálunk nem lesz akkora jelentőssége, mint az Amerikai Egyesült Államokban, ám Medgyessy lépésére igaz lehet az elhíresült Orbán mondás: a jövő elkezdődött.

Külföldön divatosabb

Hasonlóan sok máshoz, ebben is elmaradásban vagyunk, hiszen tőlünk nyugatra jól bevált fogás az internetet felhasználni a választási sikerekhez. A legjobb példát az USA mutatja. Ott a tavalyi elnökválasztás alkalmával igen nagy szerepe volt a jelöltek weboldalának is, ahol a látogatók aktív részesei lehettek a politikai programok formálásának.

Olvassa el……háttéranyagunkat:

Magyar pártok a hálón

Németországban igen szép, igényes szájtja van a kancellárnak, Gerhard Schrödernek, de ugyanezen az oldalon megtalálhatjuk a korábbi kancellárokat is. A francia elnökről, Jacques Chirac-ról is bőségesen megtudhatunk mindent, kezdve felesége bemutatásától egészen addig, hogy mi is a köztársasági elnök feladata.

Egyre elterjedtebb szokás ellenoldalak készítése is. Sok, az adott politikussal nem szimpatizáló, vagy a kérdést inkább viccesebb oldalról felfogó interenetes oldallal lehet találkozni.

George W. Bush, frissiben kinevezett amerikai elnöknek van a legtöbb ilyen szájtja: a gwbush.comon számos, az elnököt szidalmazó matrica megvétele lehetséges, és a nyitó cikk is éppen a legfrissebb botránnyal foglalkozik. Bush ugyanis 1 hónapos szabadságra ment, ami nagyon sokaknak szúrja a szemét. A GeorgeBush2000.com oldal pedig részletes statisztikákat nyújt az elnök korábbi ténykedéséről, mintegy alkalmatlanságát bizonyítandó.

Az angliai The Brain Trust elnevezésű társaság inkább játékra hívja az olvasókat. Az online választási versenyben mi tölthetjük be Tony Blair szerepét, és minden egyes feladatnál aktuális támogatottsági mutatónkat is figyelhetjük. Ebből világosan kiderül, hogy igen nehéz a miniszterelnökök élete.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik