Belföld

Millenniumi mélypont

A millenniumi év zárultával sem voltak hajlandók magukat aktívvá tenni a befektetők a magyar tőzsdén, amit az átlagosan két és félmilliárdos napi forgalom és a negyven pontos heti indexelmozdulás jól mutatott. A külföldi tőzsdék kevés kivételtől eltekintve jól teljesítettek.

Pénz- és állampapírpiacHúszmilliárdos jegyzési szándék mellett zajlott a hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukciója. A nyolcmilliárdos kibocsátást az előző héthez képest tizennégy bázisponttal emelkedő aukciós átlaghozam (10,85 százalék) kísérte.

Az egy hónappal ezelőtti aukciókhoz képest tizenhat, illetve tizenkét bázispontos hozamemelkedés mutatkozott a héten megtartott három, illetve tízéves államkötvények árverésén. Mindkét papír kibocsátása másfélszeres túljegyzés mellett zajlott, végül az előzetesen meghirdetett húsz-, illetve tízmilliárdnyi kötvény került piacra. A 2004/J átlaghozama 8,91, a 2011/A jelűé pedig 7,81 százalék lett.

A héten az államkötvény-aukciók mellett került sor a 2001/I és 2002/J államkötvények visszavásárlására is,(16,1 milliárd forint értékben).

Az egy éves papír kivételével minden lejáraton emelkedtek a hozamok a héten, a legnagyobb mértékben az öt és a tízéves lejártatok referenciahozama nőtt.

A DWIX index értéke változatlan maradt (10,56 százalék).

A forint közel százalékot erősödött a dollárral (276,5) szemben az elmúlt pár napban, a sávban kissé erősödve nyolc és fél százalékon zárt.

Az elmúlt pár nap fő eseményét természetesen a FED kedd esti ülése szolgáltatta. Az amerikai központi bank a várakozásokkal egybehangzó huszonöt bázispontos kamatcsökkentésről szóló döntése természetesen már senkit sem lepett meg, a Fed-elnök pesszimista kijelentése azonban már többek kedvét elvette a részvényekkel való játszadozástól. Greenspan arra hívta fel a figyelmet, hogy igaz, hogy a nehezén már elvileg túl van az amerikai gazdaság, annak gyengülési üteme lassul, de még messze nem ért véget. Ennek köszönhetően a döntés után beszakadtak az amerikai indexek, melyet csak pár nap múlva tudtak kiheverni, hűen ahhoz a szokáshoz, hogy a kamatdöntéseket csak késve reagálják le. Minden jó, ha a vége jó: a Nasdaq a hetet több mint két és fél, a Dow Jones pedig közel két százalékos erősödéssel fejezte be.

Németországban felemás adatok jelentek meg, a Bundesbank előzetes becslésének megfelelően nem változott a második negyedévben az ország GDP-je, míg az elemzők emelkedésre számítottak. Tompította a kellemetlen adat élét az IFO üzleti bizalmi felmérése – mely rendre rosszabb képet festett az elmúlt hónapokban, mint ahogy azt várták -, miután végre emelkedést volt képes felmutatni a megelőző hónaphoz képest.

Az adatok és a korábban megjelent európai inflációs rátát fényében bőven elképzelhető, hogy az Európai Központi Bank ezen a héten követni fogja Greenspan bandáját és szintén lejjebb viszi a nem sokszor mozgatott kamatszintet.

Nyugat-Európában a heti emelkedés péntekre koncentrálódott. Némethonban a várakozásoknál kedvezőbb júliusi termelői és import árindexek jelentek meg, ráadásul emelkedésre módosították az előzetes adatok szerint még kisebb csökkenést mutató júniusi ipari termelési adatot. Persze a lényeg nem annyira a makromutatókban keresendő, ezúttal a vállalati szféra is szolgált pozitív hírekkel. A Cisco és a Lucent, az amerikai új gazdaság zászlóshajói átszervezési programot jelentettek be és meglehetősen optimistának tűnő eredmény-előrejelzéseket is közöltek, nagy köveket gördítve le ezzel a befektetők szívéről. A Deutsche Telekom (melyet Európában az elmúlt hetekben szinte indexként kezeltek) profitált a kedvező hangulatból és rég látott, öt százalékos emelkedést mutatott be (Cikkünk a DT-ről >>). A Vodafone szintén rohant, miután hong-kongi kisebbségi tulajdonosa cáfolta azokat a híreket, miszerint meg kívánna szabadulni papírjaitól.

Kelet-Európában is felfelé tartottak az árfolyamok, az elmúlt két-három hónapban a magyarhoz hasonlóan mozgó lengyel tőzsdeindex öt százalékot ugrott öt nap alatt, a BÉT-re azonban semmi sem ragadt át.

A hét első kereskedési napján, kedden abszolút kivárás-hangulat uralkodott a pesti tőzsdén, a forgalom nem érte el a kétmilliárd forintot sem, ám a nyugati tőkepiacokkal ellentétben a hét második felére sem élénkült a kereskedés. Az árfolyamokra semmi sem hatott, szép lassan lefelé csorgott az index, minimális napi elmozdulásokkal.

Lényegében a Matáv volt az egyetlen papír, melyre kötöttek is a brókerek, bár ennek nem nagyon örülhettek a részvényesek. A német anyacég részvényének emelkedését követni képtelen papír másfél százalékot vesztett értékéből és ismét a hétszáz forintos vonalra állt be.

A hét nyertesei a kisebb, nem túl likvid papírok közül kerültek ki, öt százalék feletti javulást mutatott a Fotex és az Inter-Európa, míg a Pick részvényesei is örülhettek egy keveset (részvényük három százalékos emelkedése láttán).

Egyelőre nincs hír arról, hogy sikeresnek nyilvánítják-e a Borsodchem felvásárlási ajánlatát, mindenesetre a társaság saját papírjait felajánlotta az ajánlattevőnek. A vegyipari részvény 2,6 százalékot emelkedett a héten, a TVK jelentős mértékű zuhanása mellett. A hét vesztese a Graphisoft volt, minden különösebb indok nélkül hat százalékot esett az IT papír kurzusa.

Ami a következő napokat illeti, magyar vonatkozású esemény nem nagyon várható, Amerikában viszont pontosításra kerülnek a második negyedéves GDP növekedés számai, melyek ismét nagyot alakíthatnak a piacok képén. Európában minden szem az ECB csütörtöki kamatdöntésére szegeződik majd, addig “csak” a Deutsche Telekom kedden közlésre kerülő eredménye zavarhat be a tőzsdéknek.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6361,2
-0,69 %
-18,96 %
Varsó WIG
12698,0
5,65 %
-28,85 %
Prága PX50
373,5
2,08 %
-21,94 %
Frankfurt DAX
5387,5
3,17 %
-16,26 %
Párizs CAC
4916,6
2,91 %
-17,04 %
London FTSE
5471,9
2,43 %
-12,06 %
Nikkei 225
11166,3
-2,44 %
-19,00 %
Hang Seng
11110,3
-5,48 %
-26,40 %
Dow Jones IA
10423,2
1,78 %
-3,37 %
Nasdaq
1916,8
2,67 %
-22,41 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik