Belföld

Balatonboglári Csabagyöngye, 2000

Balatonboglári Csabagyöngye, 2000 1A Balaton-felvidéki borvidék Magyarország egyik legszebb tája, tiszta mediterrán zöld a fehér falusi templomok körül, plusz bensőségesség, plusz a mindenhonnan fakadó jó bor. Embernek való táj, ahol a kihaló falvakat újjáélesztő urbánus entellektüelekre már külön köznév képződött: ők a bebírók, azok az alkotó értelmiségiek, akik látványosan új életre keltik ezeket a hallatlan kulturált helyeket, az elpusztított parasztpolgári múlt világszép fehér kőházait.

Itten van Lesence, ahonnan egy szép, könnyű nyári bort ajánlunk a nyájas olvasó figyelmébe, afféle reduktív kvaterkázóbort (teen szlengben pettingbort), szóval egy friss, illatos, könnyű fehér sztorit, mely Balatonboglárról felvásárolt szőlőből készül.

A címke nem túl szép. Régmúlt időket és lentebbi minőségeket idéz-jelez, mint amilyen a bor valójában. Olyan kis ántivilágbéli izé, amire az van írva, hogy Csabagyöngye. Mi is az, hogy Csabagyöngye? Ezt a nevet a minőségi borok világában mintha nemigen lehetne hallani.

Talán nem véletlenül. Például először is a Csabagyöngye nem is borszőlő, hanem csemegeszőlő. Ami nem egy jellemhiba, és van átjárás a két világ (mármint a borszőlő és a csemegeszőlő) között, de más a cél: a csemegeszőlőnél szempont, hogy csinos, telt, édesebb, ropogós, tartós, jól szállítható legyen, ehhez képest a borszőlőnél fontosabb a szesz, a sav, a technológia. Hogy a savszegény Csabagyöngyéből savas bor legyen, az művészet, szakmai bravúr.

A szép Csabagyöngye kozmopolita ügy, jóllehet neve az erdélyi királyfit idézi, pedigréjében mégis gyanús neveket láthatni: az apuka a Bronnerstrube, az anyuka az Ottonel muskotály, aki eleve egy gyanús, szaknyelven orientalis etnikum, sőt caspica, aki minőségi fehérnek mondja magát.

E heti Csabagyöngyénk kerek, világossárga, jó kis zöld illatú bor, némi sajátos édességgel, ami a reduktív, illatos jelleghez kis pikáns közönségességet kölcsönöz. A Balatonboglári Csabagyöngye a hátcímke tanúsága szerint (amin egyébként az a nyelvi bravúr figyelhető meg, hogy “fogyasztási ajánlás”) rákfélékhez, tengeri herkentyűkhöz és csirkeügyekhez ajánlja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik