Belföld

Tovább “lomtalanít” az Ericsson

Az Ericsson a hatalmas veszteségekre hivatkozva már korábban kihelyezte a mobilkészülékek gyártását. Most pedig félvezetőgyártó üzletágától készül megválni a svéd távközlési óriás.

Tovább “lomtalanít” az Ericsson 1Általában jól tájékozott források tudni vélik, hogy a sanyargatott sorsú Ericsson egy-két milliárd dolláros áron értékesíteni szándékozik félvezetőgyártó és mikroelektronikai részlegeit. Az igencsak kézenfekvőnek látszik, hogy a svéd vállalatnak nagy szüksége lenne friss pénz beáramlására, főként a legutóbbi negyedévben kitermelt csaknem félmilliárd dolláros veszteség fényében. Sajtóosztálya nem kommentálta a híresztelést. A cég képviselői azonban megerősítették, hogy az Ericsson stratégiájának továbbra is központi eleme az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó üzletágak felszámolása.

Olvassa el……a FigyelőNet kapcsolódó írásait:

Az Ericsson döntött a jövőről

Leáldozóban a mobilgyártók csillaga?

Halványulnak a mobilcsillagok

Karácsonyfadíszeket júliusban

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az Ericsson akarva sem válaszhatott volna ennél rosszabb időpontot félvezetőgyártó részlegének eladására. A piacon ugyanis visszaesett a kereslet, ezért a felesleges kapacitás a legutolsó dolog, amire a versenytársaknak szükségük lehet.

Ráadásul – a svéd óriáshoz hasonlóan – a szóba jövő vevőjelöltek mindegyike készpénzhiányban szenved, és minden erejével arra összpontosít, hogy túlélje az iparág hanyatlását. Az Ericsson így mintha karácsonyfadíszeket kezdene árulni júliusi kánikulában.

Kint sincs, bent sincs

Ha a félvezetők piaca nem lenne ennyire viharvert, akadnának érdeklődők szép számmal. Az olyan európai gyártók, mint például az STMicroelectronics vagy éppen az Infineon a portéka több elemét igencsak vonzónak találnák – különös tekintettel a rádiófrekvenciás chiptechnológiára.

Az STMicro azonban éppen most számolt be befektetőinek, hogy 164 millió dolláros veszteséget termelt az utolsó három hónapban. Az Infineon pedig a hatalmas mínuszokra való tekintettel bejelentette, hogy átszervezéseket hajt végre, ami gyakorlatilag jelentős leépítéseket jelent.

Az sem tűnik valószínűnek, hogy a részleget külön cégként továbbfuttatják, vagy esetleg menedzseri kivásárlásra kerülne sor. A divízió túl kicsi ahhoz, hogy önállóan versenyezzen a piacon: árbevétele alig éri el az 500 millió dollárt.

Japánnak már nem elég a 3G Miközben egyre több hír szól arról, hogy igencsak túlzóak voltak a harmadik generációs mobiltelefonok piacnyerésével kapcsolatos várakozások, a japán kormány lépéseket tett a negyedik generációs készülékek kifejlesztésének támogatására. Az a célja, hogy a szigetország cégei vezető helyen legyenek a technológiai fejlesztésben. Akkor ugyanis a japán vállalatok fektethetik le a negyedik generációs technológia szabványosításának alapjait.

A 4G-s mobiltelefonok 2010-re kerülhetnének piacra, segítségükkel már videófájlokat is nézhetnének a telefonálók. A szigetország kormánya a 2002-es költségvetés terhére tíz millió dollárnyi támogatás odaítéléséről döntött – közölte Japán legnagyobb példányszámban megjelenő, Yomiuri című napilapja.

A hiper-szuper készülékek tízezerszer lennének gyorsabbak jelenlegi társaiknál, így néhány másodperc alatt képesek lennének egy teljes CD-nyi zeneanyag letöltésére (ehhez még a 3G-s készülékekkel is mintegy 20 percre van szükség). Az NTT DoCoMo is sokat vár a 4G-s technológiától, holott csak októberben kezdi árulni 3G-s szolgáltatását Tokió térségében.

Mobiltelefon-üzletág: minden változatlan

Bár az Ericsson vezeték nélküli infrastruktúrája tömérdek chipet használ fel, a mobilüzletágat nem érintené a félvezetőgyártó részleg esetleges értékesítése. A svédek ugyanis a holland Royal Phillips Electronics-tól szerzik be a szilíciumlapkák döntő többségét. A szóban forgó részleg a számítógépek és a légi forgalom számára gyárt chipeket.

Az Ericsson mobiltelefon üzletágánál tehát minden változatlan; a cég részesedése a nemzetközi piacon folyamatosan csökken. Harmadikként már jócskán leragadt a finn Nokia és a Motorola mögött, most azonban igen közel áll ahhoz, hogy a dél-koreai Samsung a negyedik helyre szorítsa vissza.

Ebben a helyzetben érthető, hogy a svédek sokat várnak a Bluetooth technológiától, melynek fejlesztésében az Ericsson élen jár. A Bluetooth szabványban személyi és tenyérszámítógépek, valamint mobiltelefonok kommunikálnak egymással bármiféle összekötő kábel nélkül, rövid hullámú rádiójelek segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik