Belföld

Pluszban zárt Amerika

A Fed kamatcsökkentésére vonatkozó befektetői várakozásoknak köszönhetően pluszban zártak a vezető amerikai indexek és a Nikkei is. Internetes site jött létre az emberi jogok védelmére. Felfedik a műszíves beteg kilétét.

Pluszban zárt Amerika 1Dráguló részvények Amerikában

A kereskedés utolsó harmadában megugró árfolyamoknak köszönhetően a pozitív tartományban zártak a vezető amerikai tőzsdeindexek. A Dow Jones, a Standard & Poor’s 500 és a Nasdaq Composite egyaránt 0,8 százalékkal emelkedett; a technológiai börzemutató 1881 ponton búcsúzott a parkettről.

Hajszálnyival emelkedett a Nikkei Az amerikai Fed újabb, 25 bázispontos kamatvágására vonatkozó befektetői várakozásoknak köszönhetően Tokióban drágultak a banki részvények. A Mitsubishi Tokyo Financial Group, Inc. papírjai több mint öt, a Sumitomo Mitsui Banking Corp. részvényei csaknem öt százalékkal drágultak a kereskedés során. Mérsékelte az index emelkedését, hogy a Honda Motor Co. Papírjai csaknem hat százalékot veszítettek értékükből. A befektetők ugyanis aggódnak, hogy a csökkenő amerikai kereslet és a jen elmúlt hónapban tapasztalható erősödése lefaragják a szigetország második legnagyobb autógyártójának számító cég profitját.

A Fujitsu részvényeiért csaknem három százalékkal többet adtak a befektetők, miután a társaság bejelentette, hogy világszerte 16 400 alkalmazottjától válik meg. A dolgozók tíz százalékát érintő szervezeti karcsúsítást a kereslet elmaradásával magyarázták a társaság képviselői. Az elbocsátások több mint kétharmada a Japánon kívül eső szervezeti egységeket érinti; a lépéstől 825 millió dolláros megtakarítást vár a Fujitsu. A vállalat egyúttal bejelentette, hogy visszavonul a személyi számítógépekhez való merevlemezek gyártásától. A Nikkei-225 0,2 százalékos erősödés után 11 280 ponton zárt, bár a kereskedés során 11 160 pont alá is süllyedt a börzemutató, amire 1984 novembere óta nem volt példa.

A szakértők azzal magyarázták a befektetők optimizmusát, hogy bíznak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tengerentúli idő szerinti ma délutáni kamatcsökkentő döntésében. A piaci szereplők ettől várják ugyanis, hogy újra gyorsuló pályára áll a világ legnagyobb gazdasága, és így a vállalatok is impozánsabb nyereségességi adatokkal lephetik meg a befektetőket. A gyógyszergyártó, a kereskedelmi, a technológiai és a fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek részvényeit választók jártak a legjobban; a forgalom azonban elmaradt a szokásostól.

Internettel az emberi jogokért

Fiatal lányokat adnak el rabszolgának vagy éppen prostituáltnak; nem hogy emberhez, de még állathoz is méltatlan menhelyeken gyűjtik össze a mentálisan sérülteket – világszerte emberek ezrei részesülnek a kegyetlen bánásmódban. Létezik azonban egy website, ahol igyekeznek szavakkal és képekkel egyaránt bemutatni az emberi jogok sorozatos megsértését. A Witness.org biztosítja a technikai hátteret a fotók vagy éppen a videófelvételek elkészüléséhez, valamint azok internetes prezentálásához. A csoport, melynek alapítói között találjuk a neves brit énekest, Peter Gabrielt, keresi az attrocitások túlélőit és az emberjogi szervezeteket, hogy minél kevesebb szörnyűség maradjon titokban a világ közvéleménye előtt.

A non profit szervezet ötven ország több mint 150 jogvédő csoportját látta el a szükséges technológiával; az így készült 8-15 perces videókat az interneten tekintheti meg a nagyérdemű – fogalmazott Gillian Caldwell, a Witness igazgatója. A világháló publicitásától azt várják az alapítók, hogy az csökkenti a súlyos attrocitások számát.

Pluszban zárt Amerika 2Kiben is dobog a műszív?

Egy mai, azaz keddi sajtókonferencián fedik fel annak az ötvenes éveiben járó férfinak a nevét, akinek mellüregében mesterséges szív dobog. A beteg – aki július másodikán kapta meg a kisebb labda méretű AbioCor névre keresztelt szerkezetet – felépülésével teljes mértékben elégedettek az orvosok. A műtét előtt az orvosok csupán húsz százalékot tettek arra, hogy a beteg harminc napnál tovább életben marad. Súlyos szívpanaszai mellett ugyanis veseelégtelenségben szenved, ráadásul még cukorbeteg is – mindez pedig alkalmatlanná tette, hogy szívátültetéssel mentsék meg az életét.

A szakemberek abban látják a massachusetsi székhelyű Abiomed által kifejlesztett műszív újdonságát, hogy a korábbi próbálkozásokkal szemben – melyek a betegbe vezetett csőrengetegen keresztül kapták a működésükhöz szükséges energiát – az AbioCor teljesen “elbújik a betegben”. Külső tápegysége a bőrön keresztül diktálja az ütemet; biztos, ami biztos alapon azonban egy elemet és egy kontrollert is beépítettek a betegbe, amely a külső jeladó átmeneti kihagyása esetén lép működésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik