Belföld

Cyberóceán

Egy kaliforniai cég azon munkálkodik, hogy az internet által teremtett virtuális teret egy egzotikus halaktól és a különféle tengeri lényektől hemzsegő tengeróceánná alakítsa.

Cyberóceán 1 A Pasadena székhelyű Dalilab olyan interaktív cyberóceánt kíván kialakítani, amelynek állatvilága képes hálózatról hálózatra vonulni. A szoftver letöltése és installálása után, a számítógép képernyőjén a virtuális óceán egy darabja jelenik meg, amelyben az indonéz tenger halfajtái úszkálnak, siklanak, lebegnek vagy épp lemerülnek. A halak tulajdonképpen a saját “akváriumban”, azaz a gépen találhatók, ám ki is úszhatnak a képernyőről, és tovább vándorolhatnak az óceánban, egy új Dali felhasználó felé. A vállalkozás nevét egyébként a projektről – Distributed Artificial Life -, és nem a szürrealista festőről kapta.

Cyberóceán 2 A vállalkozás egyelőre kezdeti stádiumban van, és olyan önkénteseket toboroz, akik részt szeretnének venni az óceán megteremtésében. Feliratkozáskor minden felhasználó bizonyos számú “közönséges” halat , és egy ritka fajtájú példányt teremthet magának. A halak szabadon mozoghatnak, elúszkálhatnak például az ismerősők képernyőjére, ha pedig nálunk jelenik meg egy ismeretlen egyed, ráklikkelve megkaphatjuk “útlevelét”, azaz megtudhatjuk, hogy a virtuális vízi lény hol született, és kiket érintve vándorolt hozzánk.

Cyberóceán 3 A Dali óceán élővilága olyan mesterséges élőlényekből áll, amelyek külön-külön képesek észlelni egymást, reagálnak a külső eseményekre, és múltbeli tapasztalataikat felhasználva alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Minden hal egy külön program, egy külön entitás. A halak maguk döntik el, merre ússzanak, hol pihenjenek, hogyan kerüljék el a ragadozókat, milyen zsákmányt ejtsenek, kihez csatlakozva vonuljanak, kivel párosodjanak és hogyan viselkedjenek kicsinyeikkel. A közeljövőben a cég szeretné azt is elérni, hogy a halak a vízek postásaként üzeneteket is szállítsanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik