Belföld

A legértékesebb márkák

Bár a Coca-Cola még mindig tartja első helyét a márkák versenyében, márka értéke évek óta esik. Az Interbrand által összeállított ranglista előkelő helyén még mindig technológiai márkák állnak, a szektor gyengélkedése ellenére.

A legértékesebb márkák 1Az AC Nielsen kutatása szerint a vásárlók ma is szívesen vásárolnak nagy nevű márkákat – bár a fogyasztók választási lehetősége végtelennek tűnik. Egy egyszerű bevásárlás során is több ezer márkával találják szemben magukat a polcokon, amelyek közül nem könnyű a választás. Igaz, hogy a fogyasztók szeretik a márkákat, de a legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy a fogyasztó és a márka közötti kapcsolat lazul – ennek köszönhetően több – korábban előkelő helyen szereplő márka – hátrébb került az Interbrand listáján.

Mérlegen belül, de hol?

Egy vállalat értékének körülbelül 75 százalékát a nem tárgyi eszközök adják – úgy, mint tudás, adatok, rendszerek, emberek, intellektuális tőke, márka és piaci kapcsolatok Két előkelő helyezett – a Coca-Cola és az Intel – esetében a nem megfogható érték ennél is jóval nagyobb.

A Coca-Cola esetében csupán 7 százalékot tesz ki a tárgyi eszközérték, míg a mikroprocesszorokat gyártó Intel esetében – amelynek forgalma több mint az első tíz legnagyobb PC gyártóé együttesen – ez az arány 15 százalék.

Erre az újdonsült üzleti realitásra sem a könyvelési szabályzat, sem a gyakorlat nincs felkészülve sehol a világon. Bár Angliában 1998-ban született egy törvény, amely kötelezi a vállalatokat a goodwill nagyságának feltüntetésére a mérlegben, az azonban ott sincs meghatározva, hogy ezt milyen bontásban tegyék meg. Így a márka értéke egyáltalán nem szerepel külön könyvelési tételként. Magyarországon a számviteli törvény lehetőséget ad a goodwill könyvelésére, de nem írja azt elő.

Olvassa el…… a témában megjelent korábbi cikkeinket is!

Márkák jönnek, márkák mennek?

Márkahűség magyar módra

Mérjük, de hogyan?

Számos mód van a márkák üzleti értékének megbecsülésére és sorrendbe állítására. A legegyszerűbbek ezek közül a közvélemény kutatásokra vagy reklámköltésre épített mérések. Az Interbrand, amely évről évre a száz legértékesebb márkát állítja rangsorba, ennél összetettebb módszert alkalmaz, hasonlót ahhoz, ahogyan általában a tárgyi eszközök értékét mérik: azaz, a márka jövőbeni hozadékával számol.

A kutatók a márkákat két kritérium alapján válogatják ki az első körben: legyen globális, és a származási országon kívüli értékesítése haladja meg a 20 százalékot. A márka rendelkezzen nyilvános pénzügyi és marketing adatokkal, mert ezekre épül az értékelés. Ez utóbbiak hiánya zárt ki olyan márkákat a vizsgálatból, mint a Visa, a BBC, a Mars és a CNN.

A válogatás után következik a számítás. Ennek során először megnézik, hogy az összes bevétel hány százaléka származik közvetlenül a márkanévből, majd előrevetítik az erre vonatkozó nettó árbevételt. Ezt követően levonják a márka tulajdonlásából származó költségeket.

Az egész számítás során elvonatkoztatnak minden olyan tényezőtől, amely nem a megfogható márkához (tangibles) kapcsolódik. Egy példa. Az ember sokszor azért vásárol a Shellnél, mert jól frekventált helyen vannak a kutak. Az ebből származó bevétel azonban nem növeli a Shell márka értékét. Abban az esetben viszont, ha a fogyasztó a márkanév miatt áll meg a kútnál, az már igen. A tényezők ilyen szempontú elkülönítése nem egyszerű feladat. Ennek egyértelműsítésére rendszeresen végeznek piackutatást, és készítenek személyes interjúkat az iparág legfelsőbb vezetőivel az Interbrand kutatói.

A vizsgálat harmadik és egyben utolsó fázisa: a márka erejének vizsgálata. Ebből mérhető le, hogy a márkából származó bevételek milyen valószínűséggel folynak be. A márkaerősség vizsgálatához figyelembe veszik a márka piaci pozícióját, stabilitását, és azt a képességét, hogy a földrajzi és kulturális határokat mennyire képes átszelni. Az így kiszámított diszkontrátával szorozzák meg végül a márka hozadékát, amely a nettó jelenértéket adja, és amelyből megtudhatjuk a márka értékét.

A semmiből is újraépíthetőHorváth Magyary Nóra, a Coca-Cola közkapcsolati igazgatója a FigyelőNetnek elmondta: “Ha egyszer valamilyen katasztrófa miatt a 200 országban jelenlevő, 250 terméket előállító gyár mindegyike, továbbá az összes palackozó, az egész gépjárműpark, a világ összes hűtőberendezése, csapoló gépe, ital automatája, adatbázisa, know-how-ja megsemmisülne, és lenne egy ember, aki bizonyítani tudná egy banknak, hogy a Coca-Cola márka a tulajdonában van, akkor a kapott pénzből az egészet újra lehetne építeni.”

A Coca-Cola egyébként csak egy termék a 125 tagú portfolióból, amit a Coca-Cola Company forgalmaz, és ez kényessé teszi a helyzetet. Minden, ami a cégnél történik, érinti a márkát, és fordítva. A tavalyi évben például a jól ismert belgiumi kólabotrány és az afro-amerikaiak diszkriminációellenes tüntetése bőven elég volt ahhoz, hogy a Microsoft majdnem lekörözze a brandet.

A nyerők

Mióta létezik Interbrand ranglista, azóta a Coca-Cola tartja az első helyet. A “7X koncentrátumról” nevezetes itóka értékét az idei mérések során 69 milliárd amerikai dollárra, azaz 2,5 milliárddal kevesebbre becsülték, mint előző évben. Ha ezt összehasonlítjuk a márka 2000-es értékcsökkenésével, még mindig jó értéket mutat a mérleg: tavaly ugyanis 11 milliárd dollárral ért kevesebbet a brand, mint az azt megelőző évben.

A Microsoft 65, az IBM 53, a General Electric 42 és a Nokia 35 milliárdos dollár-értékkel szerepel az első öt márka között. A top tíz brand közül a General Electric kivételével mindegyiknek csökkent a becsült értéke az elmúlt egy évben. A legnagyobb növekedést idén a jelenleg 1.8 milliárd dollárt érő Starbucksprodukálta, egy év alatt 32 százalékot javított, így a kávécég a 88. helyet vívta ki magának. Az év nagy vesztesei nem meglepő módon az információ-technológiai cégek. A Xerox értéke 38 százalékkal süllyedt, ezt követi az Amazon.com 31 százalékos visszaeséssel, majd a Compaq 15, a Cisco Systems pedig 14 százalékos értékcsökkenéssel.

A finn származású Nokián kívül, az első tíz márka származási országa az Egyesült Államok.

Az első száz globális márka rangsora >>>

A magyar TOP20

1. Harley Davidson

2. Herendi

3. Zsolnay

4. HBO

5. Hollóházi

6. Tokaji

7. Lego

8. Pick

9. Egri Bikavér

10. Zwack Unikum

11. Ferrari

12. Rolls Royce

13. RTL klub

14. Coca-Cola

15. Béres csepp

16. Polaroid

17. Mercedes

18. Rubik

19. Milka

20. Adidas

Forrás: Brand Asset Valuator kutatás, 2000

A magyaros a menő

Magyarországon a Young & Rubicam reklámügynökség végez Márkaerő-értékelő (MÉRT) kutatást, amely a fogyasztók márkákhoz való hozzáállását vizsgálja. Szerintük az erős brand négy tényezőtől függ: az egyediségtől, a megbecsültségtől, az ismertségtől és a magas szintű relevanciától. Ennek a négy pillérnek az egymáshoz való viszonyából derül ki, hogy milyen a márka piaci pozíciója.

Az ügynökség eddig 32 ország 95 ezer fogyasztóját kérdezte meg; Magyarországon legutoljára 2000-ben, egy kétezres reprezentatív mintán végezték el a vizsgálatot. A nemzetközileg elismert nevek mellett a kutatás alkalmával a helyi márkákat, a kereskedelmi televíziókat, és a politikai pártokat is vizsgálták. A 2000. évi vizsgálat az 1994. évihez képest meglepő eredményeket hozott. Míg hat évvel korábban a top 20 legegyedibb márka között összesen három magyar márkanév szerepelt, 2000-ben ez a szám már 14 volt.

Meglepő módon a magyarok a Harley Davidsont tartják a legegyedibb márkának, a magyar termékek közül pedig a Herendi, a Zsolnay, a Hollóházi, a Tokaji, a Zwack és a Béres csepp érték el a legelőkelőbb helyezést.

A kutatók fontosnak vélték hangsúlyozni, hogy a Magyar Honvédség mint márka az utolsók között végzett. Már csak az a kérdés: tekinthető-e például a Magyar Honvédség márkának, hiszen még a politikai pártok is csak néhány éve ébredtek rá; a márkát építeni kell.

Az elsõ tíz globális
márka
Rangsor
Márkaérték 2001
Márkaérték 2000
Változás %
Származás
Coca-Cola
68,95
72,54
-5
U.S.
Microsoft
65,07
70,20
-7
U.S.
IBM
52,75
53,18
-1
U.S.
GE
42,40
38,13
11
U.S.
Nokia
35,04
38,53
-9
Finnország
Intel
34,67
39,05
-11
U.S.
Disney
32,59
33,55
-3
U.S.
Ford
30,09
36,37
-17
U.S.
McDonalds
25,29
27,86
-9
U.S.
AT&T
22,83
25,55
-11
U.S.
Forrás: Interbrand, Business Week

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik