Belföld

Kulturális ajánló – Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

Immáron tizenötödik alkalommal mutatkoznak be a legkiválóbb magyarországi kézművesek és tárgyalkotó népművészek 2001. augusztus 17 - 20 között a MESTERSÉGEK ÜNNEPE rendezvény keretében a Budavári Palota történelmi környezetében.

Kulturális ajánló – Mesterségek Ünnepe a Budai Várban 1A szervezők – az ország minden részében működő tagszervezetei révén – 900 kézművest hívtak meg erre a fesztiválra, akik 32 különböző alkotóműhelynek a tagjai. A résztvevők négy napon keresztül működő műhelyekben mutatják be hagyományos mesterségük csínját-bínját a nagyszámú közönségnek. A látogatók megismerkedhetnek a fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. Idén svájci, olasz, mongol kézművesek képviselik országuk kultúráját. Az érdeklődők a helyszínen maguk is kipróbálhatják a kézművességhez való érzéküket. A gyermekek számára külön kézműves-foglalkozásokat tartanak. A műhelyekben zsűrizett népművészeti tárgyak, textíliák, öltözékek megvásárolhatók. Ezen kívül a hagyományos kirakodóvásáron a szervezők által meghívott 100 hivatásos népi iparművész árulja portékáit.

Három színpadon egész nap magyar és külföldi zenei- és táncegyüttesek lépnek fel, esténként pedig táncházba hívják a közönséget. A Rondellában vásári komédiások, utcaszínházasok, bábjátékosok szórakoztatják a publikumot. A rendezvény keretében rendezik meg a Hangszerkészítők Nemzetközi Találkozóját, és a tavalyi nagy siker után ismét találkoznak a világ minden részéből érkező kovácsmesterek.

Augusztus 18-án délután adják át az Év Mestere és az Év Ifjú Mestere díjakat, a MESTERSÉGEK ÜNNEPE legjobbnak ítélt kézműveseinek. Augusztus 19-én, vasárnap este rendezik meg a Mesterek bálját.

A rendezvénysorozat hagyományosan a Szent István napi ünnepségekhez kapcsolódik.

Augusztus 20-án 13 órától a mesterek felvonulására és a Mátyás templom előtti millenniumi kenyérszentelésre kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik