Belföld

Komplex kezelés: gyógyszer és ima?

Az ima gyógyító erejébe vetett hit nem számít középkori babonaságnak: már csaknem 200 tanulmány született az úgynevezett "távgyógyítással" kapcsolatban.

Szívhez szóló imádság

Komplex kezelés: gyógyszer és ima? 1 A kansasi Mid America szívkórházban egy éven keresztül vizsgáltak 1000 beteget. A kutatást végző orvosok a pácienseket – akik nem tudtak róla, hogy egy kísérletben vesznek részt – két csoportra osztották. Egyik felükért önkéntesek és a kórház kápolnájának személyzete rendszeresen imádkozott, míg a másik 500 fő a kontrollcsoport szerepét töltötte be.

A vizsgálat eredménye a kísérlettel egyébként szkeptikus orvosokat is meglepte: az imákkal “kezelt” betegek között 11 százalékkal alacsonyabb volt a szívinfarktusok, gutaütések és egyéb életveszélyes komplikációk kialakulása.

Az AIDS-et is legyőzi az ima

Komplex kezelés: gyógyszer és ima? 2Dr. Elizabeth Targ, a San Francisco-i Pacific College of Medicine pszichiátere AIDS betegekkel kísérletezett. Az általa vizsgált 20 beteg ugyanabban a kórházi kezelésben részesedett, viszont csak 50 százalékukért mondtak rendszeres imát. Míg a kontrollcsoportból négy beteg meghalt, azok a betegek, akikért imádkoztak, mindannyian életben maradtak. A kísérletet egy nagyobb szabású kutatás követett, amely során dr. Targ azt tapasztalata, hogy azok a betegek, akikért imádkoztak, vagy próbálkoztak távgyógyításukkal, hatszor kevesebb kórházi ápolásra szorultak, mint azok, akik nem részesültek spirituális támogatásban.

Hogy miben rejlhet a távgyógyítás sikere? Targ véleménye szerint a titokzatos gyógyító erő lehet “Isten beavatkozása, tudatosság, szeretet, elektronok – vagy ezek kombinációja”. Mások azzal magyarázzák a jelenséget, ha a páciens érzi, hogy vannak, akik aggódnak érte, akiknek fontos az ő egészségi állapota, szervezete mozgosítja az utolsó tartalékokat.

Üzleti (vagy baráti) alapon

A dolog persze jó üzlet is: számos szervezet ajánlkozik, hogy – megfelelő anyagi ellenszolgáltatás fejében – a távolból imádkozik értünk vagy pedig gyógyító energiát küld. A kezelések több napon át tartanak, áruk pedig az Alternative Treatment Online adatai szerint 8-14 ezer forint körül mozog.

Ezen a téren mi sem vagyunk elmaradva: habár online távgyógyítóink még nincsenek, az egyházalapító Gyurcsók József távgyógyító műsorait rendszeresen sugározta a Budapest TV.

A Christian Broadcasting Network viszont ingyen is imádkozik, legyen szó akár az egészségünkről, akár pénzügyeinkről, akár a megváltásunkról – tanácsos persze az online kérőlapon beikszelni: szívünkbe fogadtuk Jézust.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik