Belföld

Hálószex II.

A "net-pornó csodagyereke" Seth Warshavsky attól sem riadt vissza, hogy szájtjain a pápa oldalára vezető bannereket helyezzen el, a SexQuotes című oldalán pedig összehozta azt a két dolgot, ami szerinte a legtöbb amerikai férfi szürke agysejtjeit mozgásban tartja: a pornót és a tőzsdei árfolyamokat.

Hálószex II. 1 “A szerelem kényelmetlen, a szerelem rémálom” – mondta megnyitó beszédében az idei Erotica USA rendezvény házigazdája. A négynapos fesztiválon a vendégek kedvükre tobzódhattak a pornóipar technológiai újdonságaiban, és közelről bókolhattak az iparág csillagainak, többek között az online pornó hercegének is nevezett Seth Warshavsky-nak.

Pályája telefonszex-szel kezdődött

Warshavsky 17 évesen, 7000 dollár hitellel a markában alapította meg első cégét, a J&S Communicationt. 1995-ben már 1000 színészt alkalmazott, akik alakításukkal, minden tudásukat latba vetve értek el közvetlen hatást a vonal túlsó végén, és 60 millió dollár profitot az innenső oldalon. Hat év telefonos tapasztalattal a háta mögött 1996 januárjában indította el Candyland néven az első pornó szájtját, amit később a Hasbro nyomására ClubLove-ra keresztelt át, a játékgyártónak ugyanis volt már egy hasonló nevű társasjátéka.Hálószex II. 2

Warshavskynak a műélvező színészek annyi pénzt sikongattak és lihegtek össze, hogy a többi induló vállalkozással ellentétben az IEG-nek tellett a magas színvonalú internetes technológiára. Kezdeti előnyét folyamatosan növelve 1997-re a cybertérben a legtöbben az ő lányait villogtatták a monitorjaikon, 1998-ban pedig már 50 millió dollár bevétel mellett 15 millió dollár nyereséget könyvelhetett el.

A legjobb marketing a provokáció

“Üzletember vagyok, és úgy vélem, hogy a pornóval mint termékkel nincs semmi baj. Mindnyájan a szexualitás termékei vagyunk” – árulta el hitvallását a pornó fiatal hercege, aki mellesleg közszereplőnek sem utolsó. Úgy véli, vállalkozásai számára minden publicitás előnyös, így őrült ötleteivel, váratlan megnyilatkozásaival folyamatosan az újságok címoldalán tanyázik.

Nagy érdeklődés övezte például a “GenderChange” nevű szájtját, amelyen – az ígéret szerint – 10 dollárért bárki szemtanúja lehetett a műtétnek, amely során férfiból éppen nőt, illetve nőből éppen férfit “faragtak” az operátorok. Jól jövedelmezett a letölthető videók nagy választéka és a webkamerázott élő sztriptíz is, amelyektől a ClubLove az iparág egyik legnagyobbja lett.

Az Online Surgery weboldalon mell és arcplasztikázási tanácsadást kínált. Két 18 éves, konzervatív, templomba járó fiatal ártatlanságának webkamerák előtti elvesztését ígérte az Our First Time. Ez volt a legnagyobb internetes “kacsa” 1998-ban.

Az ártatlan arcú 18 évesek, már húszas éveik elején jártak, pályájuk kezdetén lévő amatőr színészek voltak, és a biztonságos szexet kívánták reklámozni. A közösen elvégzett AIDS teszt, kondomvásárlás, hotelszoba bérlés után az ország-világ előtt beharangozott nagy napon a tervek szerint elbizonytalanodtak volna, és elálltak volna tervüktől, arra hivatkozva, hogy lelkileg még nem érettek a testi szerelemre. Warshavsky azonban nem várta ki a biztos “felsülést”: mielőtt a fiatalokban felülkerekedhettek volna a morális megfontolások, megszüntette a szájt hosztolását és földrészre-cybertérre szóló botrányt csapott. Látogatottságban nem volt hiány.

Üzent a Kongresszusnak, látogatókat küldött a pápának

1997-ben azt a meglepő üzenetet küldte a Kongresszusnak, hogy a törvényhozás nem kellőképpen szabályozza a cyberszexet. Úgy vélte, hogy a honatyák iskolákban és közintézményekben szűrőszoftverek alkalmazását javasló indítványa fabatkát sem ér, mivel azok könnyen félrevezethetőek. Warshavsky az üzleti szféra honlapjainak .com és a kormányzati szektor .gov végződéséhez hasonlóan a pornószájtokra .adult kiterjesztést ajánlott.

Hálószex II. 3 Polgárpukkasztó akcióinak se vége se hossza. A Wired Magazin szerint Warshavsky valószínűleg az USA összes állampolgárának nudista képével rendelkezik, tisztes, konzervatív közszereplők képeit szívesen nyilvánosságra is hozza. Szájtjai egyik ékköve a Pamela Anderson és Tommy Lee nászútján készült videófelvétel, de zajos visszhangot váltottak ki a potenciazavarokkal küzdő uraknak online kínált Viagra, és a kopaszodás miatt bosszankodók számára készített hajnövesztő szerek is.

A recesszió lesújtott a pornóiparra is

A dotkom válság nem hagyta érintetlenül az internetes szektor egyedüli biztos nyereséggel kecsegtető iparágát sem. Hiába a kiszámítható jövedelmezőség, ha a pornó széles körben még mindig tabu, az intézményi befektetők nem adják a pénzüket. Warshavsky először három éve jelezte, hogy cége nyilvános kibocsátásra készül, és készül azóta is, a megfelelő pillanatra várva.

Kiváró magatartást tanúsít a konkurencia is: a Playboy, amely szájtját a Playboy.com-ot novemberben önálló cégként kívánta a Nasdaq-on bevezetni, bizonytalan időre elállt a tervtől.

A tőkehiány mellett az éles versennyel, az obszcenitás túlburjánzásával is meg kell küzdeniük a cégeknek: ma már, ha a kemény pornóban kívánsz alámerülni, a keresők percek alatt milliárdos nagyságrendben “köpik” ki az ingyenes képeket. Az online pornó jövőjébe jócskán visz kiszámíthatatlanságot Bush elnök is: a konzervatív felfogású, a katolikus egyház támogatását élvező elnök pornóellenes megnyilatkozásai nem sok jót ígérnek az iparágnak.

Mindezek ellenére akadnak olyanok, akik továbbra sem akarnak a névtelenség homályába burkolózni, még akkor sem, ha az Igazságügy Minisztérium nyílt céltáblájává válnak ezáltal. Közéjük tartozik Warshavsky is, aki mellesleg az FBI és az adóhatóság zaklatásait is kénytelen manapság eltűrni: a pornó fenegyereke ellen adó- és hitelkártyacsalások miatt nyomoz a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik