Belföld

Miért jó üzlet földet vásárolni?

A földárak az EU-ban 3-30-szor magasabbak, mint Magyarországon. Az uniós átlagot soha nem fogjuk elérni, de 3-5-szörös áremelkedés könnyen elképzelhető. Cikkünkben részletes hazai földárakat is talál.

Sokak fülébe jutott már el az a befektetési tipp, ami terjesztői szerint megalapozhatja a biztos öregkort: földet kell vásárolni. Többségünk azonban köszönő viszonyba sincsen ezzel a területtel. A FigyelőNet feltérképezte a jelenlegi földárakat, és vázolja a következő évek lehetséges tendenciáját. Így a laikusok számára is világossá válik, miért lehet ma jó üzlet Magyarországon termőföldet vásárolni.

KorlátozásokA jelenlegi szabályozás értelmében az uniós állampolgárok és jogi személyek Magyarország taggá válása után 7 évig nem vásárolhatnak termőföldet és erdőterületet. Az EU-tagállamokból érkezett mezőgazdasági egyéni vállalkozók azonban a csatlakozás után azonnal vásárolhatnak termőföldet, ha legalább 3 éve Magyarországon laknak és földet művelnek. Egyesek szerint ez nem jelent mást, mint azt, hogy 2004-től bármelyik külföldi szabadon vehet földet hazánkban. Az élelmesebb magyar ingatlanközvetítők ugyanis – éppen a fenti követelmények miatt – hirdetik már a külföldi szakújságokban azokat az olcsó magyar lakóingatlanokat, amelyekkel a reménybeli külföldi földvásárlók igazolni tudják majd magyarországi tartózkodásukat.

Cikkünk a korlátozásokról >>

Árak a mélyben

Míg Magyarországon jelenleg valamivel ezer euró felett (250-350 ezer forint) mozog egy hektár átlagos föld ára, addig a legolcsóbb uniós földár 3 és 5 ezer euró között van. Hazánk európai integrációjával hamarosan (talán 2004-re) tagja lesz az uniónak, és a jelenlegi szigorú tulajdonszerzési korlátozásokon mindenképpen lazítani kell.

Az árakat jelenleg a szabályozás tartja alacsonyan, hiszen a külföldiek földvásárlási tilalma nem teszi lehetővé az igazi piac kialakulását. Az árak tehát nyomottak, ám a hazai spekulánsok éppen az uniós jelenség miatt könnyen megnövelhetik a keresletet. A külföldi vásárlók pedig 7 (vagy 3) év múlva, a korlátozás elmúltával jelentősen felhajtják majd az árakat.

“Mi az EU perifériáján leszünk, ezért az árak soha nem fogják elérni az ottani átlagot – mondja Fűr Zoltán, az éppen ezzel a piaccal foglalkozó Földbróker.hu tulajdonosa -, de közvetlen szomszédságunkban (Ausztria, Németország) igen drágák a földek.” Ott a 10 ezer eurós átlagos hektárár jellemző. (A föld Franciaországban a legolcsóbb, ott nagy területű és jó minőségű föld áll rendelkezésre.)

Földárak Magyarországon
Terület
Minõség (AK)
Ársáv (ezer Ft/ha)
Nyugat-Dunántúl
15-30
300-500
Dél-Dunántúl
15-30
200-300
Budapest környéke
15-30
300-1000
Alföld
15-40
200-400
Észak-Magyarország
5-15
50-200
Adatok: Földbróker

Ha a következő 5-10 évben csak 3-5-szörösükre emelkednek a hazai árak, még akkor is jóval olcsóbbak leszünk, mint a szomszédos országok. Nem véletlen, hogy a sokat emlegetett zsebszerződések révén már most is jelentős a külföldi jelenlét Nyugat-Magyarországon (Cikkünk a zsebszerződésekről >>). Az EU-csatlakozás időpontjára így akár 1 millió forint körüli földárak is kialakulhatnak, ez pedig igen kecsegtető befektetéssé teszi a földvásárlást.

Részletes elemzés a hazai földárakról, megyei bontásban >>

A föld árának emelkedése mellett ugyancsak pénzkereseti lehetőség a megvásárolt terület bérbeadása. A bérleti díjak ugyanis 2-4 százalékos hozamot jelentenek a föld árára mint tőkére vetítve.

Alapfogalmak• A földterület mértékegysége a hektár

(ha). Egy hektár 100×100 méter, 100 hektár egy négyzetkilométer

• A termőföld minőségének mértékegysége az aranykorona (AK). 200 éves definíciója szerint egy adott terület aranykorona értéke a földterület tiszta jövedelme, a maga korában ez az ott termett búza Bécsbe szállítással csökkentett értékével volt arányos. A skála a 3-5 AK-s gyenge minőségtől a 40 AK fölötti különleges minőségig terjed. Az Európai Unió 13-15 AK alatt várhatóan nem fogja támogatni a földművelést, és az erdősítést vagy a művelésből más módon való kivonást fogja ösztönzi. Az árakat meg szokták adni Ft/AK-ban is.

• Az EU-ban a minőséget pontrendszerrel mérik. Egy terület EU pontértéke körülbelül az aranykorona érték + 45-tel közelíthető (pl.: 25 AK = 70 pont).

Egy igazán jó példa

A potenciális áremelkedés legjobb illusztrációja egy, a Földbróker oldalán megtalálható hirdetés: a hozzá tartozó 80 hektáros földdel együtt eladó egy osztrák kft. a Győr-Sopron megyei Újkéren. Ez a példa jól mintázza a jövőben kialakuló igazi piacot, mivel cégről van szó, és így akár hazai, akár külföldi magánszemély vagy vállalkozás megveheti. Ennek megfelelően egy hektár ára egymillió forint felett van. “Ez azonban most nem jó befektetés – kommentálja Fűr -, hiszen itt a vevő a jövőbeli, 5-10 év múlva várható árat fizeti meg.” Hasonló minőségű földet – természetesen tulajdonszerzési korlátozással – ennek az árnak a negyedéért, harmadáért lehet jelenleg vásárolni.

Nézzen magának eladó termőföldet >>

Kockázatok

Hiába ígérkezik jó befektetésnek a földvásárlás, kockázatok itt is nehezítik az érdeklődők dolgát.

A legjelentősebb kockázatot a törvényi szabályozás jelenti. Elemzők szerint további szigorítás nem, inkább lazítás várható. Ennek megfelelően a földárak nemigen mennek majd lefelé, amíg azonban a jelenlegi korlátozások fennmaradnak, az árak csak kevéssé emelkedhetnek. Ha a belföldi jogi személyeknek (cégeknek) megengedik a földvásárlást, akkor mind a mezőgazdasági szervezetek (szövetkezetek, rt.-k, kft.-k), mind a hazai pénzügyi, mind a külföldi szakmai és pénzügyi befektetők magyar cégeken keresztül megjelenhetnek a keresleti oldalon, és ez felhajthatja az árakat.

A EU csatlakozás időpontja is hatással van az árakra, hiszen a külföldiek tulajdonszerzése ehhez a dátumhoz van kötve. Jelenleg a 2004-es dátum esélyesnek tűnik, ám biztosra itt sem lehet menni, könnyen előfordulhat, hogy éveket késik még a csatlakozásunk.

A támogatási rendszer és a jövedelmezőség alakulását is figyelniük kell a befektetőknek. Amennyiben az EU-ban csökkentik a mezőgazdasági termelők támogatását, válságidőszak következhet, melyben a földárak eshetnek. A szerencsétlen birtokszerkezet miatt a kistulajdonosok nagy része nem tudja hasznosítani tulajdonát, ezért folyamatos kínálattal lehet számolni, ami az áremelkedés ütemét és mértékét jelentősen befolyásolhatja.

Földárak Európában a ’90-es
évek közepén
Ország
Egy hektár föld átlagos ára,
euróban
Luxemburg
60 ezer
Hollandia
18,7 ezer
Németország
nyugati része
15,6 ezer
Belgium
12,1 ezer
Spanyolország
10,0 ezer
Dánia
6,1 ezer
Anglia
4,9 ezer
Franciaország
3,0 ezer
Finnország
2,7 ezer
Magyarország (2001)
1,0 ezer
Adatok: Földbróker

Ajánlott videó

Olvasói sztorik