Belföld

FigyelőBarométer – július 31.

Kedvező kilátások amerikai vállalatoknak (+1). Sokba kerülhet az euró magyarországi bevezetése (-1). Luxus lesz a balatoni nyaralás (-1)? Csökken a FigyelőBarométer.

FigyelőBarométer – július 31. 1Kedvező kilátások amerikai vállalatoknak

Magyarország Európa egyik leggyorsabban növekvő és legnyitottabb gazdasága, amely mélyen integrálódott az európai gazdaságba – áll az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének hazánkról szóló jelentésében. A rendszerváltás utáni átalakulása csaknem befejeződött, 2004-2005-ben pedig már az Európai Unió tagjává is válhat. A dicsérő szavakat azzal indokolta a jelentés, hogy az utóbbi időben látványosan erősödtek az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatok. Magyarország tavaly az előző évi 64-ről az 53. helyre rukkolt előre az USA kereskedelmi partnereinek sorában; az amerikai pedig a hatodik legfontosabb külpiac Magyarország számára, Németország, Ausztria, Olasz-, Orosz- és Franciaország után. Sőt, ha figyelembe vesszük a Nyugat-Európából az USA-ba irányuló reexportot is, az Egyesült Államokba irányuló magyar kivitel tavaly 2,7 milliárd dollárra nőtt. Magyarországot földrajzi helyzete alkalmassá teszi továbbá, hogy bázist kínáljon azon tengerentúli cégeknek, amelyek meg szeretnék alapozni jelenlétüket a közép- és kelet-európai piacokon. Ennek megfelelően az amerikai vállalatok eddig mintegy 8 millió dollárnyi tőkét fektettek be Magyarországon.

Sokba kerülhet az euró magyarországi bevezetése

A reálkeresetek és az életszínvonal jelentős csökkenésével és a gazdasági növekedés rovására megvalósuló szigorú költségvetéssel érhető csak el, hogy 2004 végére két százalék körüli szintre süllyedjen az infláció – vélik a gazdaságkutatók. Sokba kerülhet tehát az euró hazai bevezetése; bár nem vitás, hogy a csatlakozás európai monetáris unióhoz (EMU) előnyöket kínál a magyar gazdaság számára. A jegybank prognózisát, miszerint 2003 végére három, 2004 decemberére pedig két százalékra csökken az áremelkedés éves mértéke, az elemzők többsége túlzottan optimistának tartja. Az infláció ilyen mértékű – három év alatti több mint 5 százalékpontos – mérsékléséhez nagyon erős forintfelértékelődésre van szükség, amihez nem elegendő az intervenciós sáv jelenlegi szélessége. Ezért vagy teljesen szabadon kell hagyni mozogni a forintot, vagy feljebb kell tolni a sáv közepét. Mindez azonban csak nagyon szigorú költségvetés mellett törheti le számottevően az inflációt, ráadásul mindenféleképpen megkívánja a reálbérek befagyasztását.

Luxus lesz a balatoni nyaralás?

A Balaton a jelenlegi vitorlásterhelésének a hatszorosát is elbírná, így előbb-utóbb komoly vetélytársa lehetne Európa legnépszerűbb tavainak – véli a Mahart Balatoni Hajózási Rt. Indokolt tehát a balatoni kikötőhálózat fejlesztése, hiszen a vitorlásturizmus a jelenlegi hathetes főszezont akár több hónaposra is nyújhatja, növelve ezzel a régió idegenforgalmát és adóbevételét. De felmerül kérdés: elitklub lesz a “magyar tengerből”? A Balaton-parton járva a kihasználatlan, leépülőben lévő egykori állami üdülőket – mármint azokat, melyeket ezidáig még nem sikerült magánkézbe adni – és a hatalmas, frissen elkészült, illetve még építés alatt álló luxusvillákat látva úgy tűnik: a kevésbé jómódúak kiszorulnak a Balatonról. A szegényebb rétegeknél a nyaralás gondolata sem merülhet fel, a spórolósak pedig inkább külföldre mennek. A szállás és az étkezés ugyanis annyira sokba kerül, hogy olcsóbban megszervezhető egy európai tengerparti nyaralás. Hajózni kell!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik