Belföld

Semmi változás a börzéken

A kivárás jegyében telt a tőzsdehét a világ nyugati felén, ennek hatása érvényesült nálunk is, a BUX értéke nem sokat változott az elmúlt napokban. Kedvezőtlen vállalati és makroadatokból azonban most sem volt hiány.

Pénz- és állampapírpiacA hétfői MNB kötvény aukción tizenötmilliárdnyi papír került kibocsátásra (négyszeres túljegyzés mellett), az átlaghozam öt bázisponttal, 10,84 százalékra emelkedett. A hét egyetlen diszkont kincstárjegy aukcióján a meghirdetett nyolcmilliárdnyi papírra huszonötmilliárdnyi ajánlat érkezett, az ÁKK nem változtatott a kibocsátott mennyiségen, az aukciós átlaghozam 10,79 százalék lett, ez hat bázispontos csökkenés.

Csütörtökön három- és tízéves államkötvényeket bocsátott ki az ÁKK. A hároméves papírból huszonhatmilliárdnyi került kibocsátásra (másfélszeres túljegyzés mellett), az átlaghozam (8,75 százalék) 15 bázisponttal emelkedett az egy hónappal ezelőtti szinthez képest. A meghirdetett tizenkétmilliárdnyi tízéves kötvényre háromszor ennyi ajánlat érkezett, a kibocsátott mennyiséget négymilliárddal megtoldották. A 7,69 százalékos átlaghozam 25 bázispontos csökkenést jelent a május végén tartott kibocsátáson kialakulthoz képest.

A másodlagos piacon nem mutattak lényegi változást a referenciahozamok az előző héthez képest. Kismértékű hozamesés mutatkozott a két legrövidebb lejáraton, illetve a tízéves kifutás esetében, a többi lejáraton emelkedést mutattak a hozamok.

A DWIX index értéke változatlan maradt (10,56 százalék).

Tovább javult a forint a héten, ismét tíz százalék fölé került a sávközéptől számítva. A nemzeti valuta a dollárhoz képest több mint egy százalékkal erősödött a napokban (282,3).

Amíg Amerikában a pénteki makroadatokra vártak, addig a vállalati hírek okoztak némi kellemetlenséget a befektetőknek. Jelentős létszámleépítésekről és kedvezőtlen jövőképről számoltak be a Hewlett-Packardnál és a Lucentnél. Meglehetősen gyenge negyedévről adott számot az AT&T telefontársaság. A JDS Uniphase félvezetőgyártó eredménye pedig minden várakozástól elmaradt (Cikkünk a nagy vállalati elbocsátásokról >>). Ellenpontként a VeriSign és a Qualcomm az előzetes becsléseket meghaladó számai álltak, nagymértékben hozzájárulva ahhoz, hogy a hét közben a kétezer pontos lélektani határ alá ismét bekukkantó Nasdaq végül szinte pontra megegyezően előző pénteki értékén zárt.

Nem túl bizalomgerjesztő makromutatók jelentek meg az elmúlt napokban a tengerentúlon. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése jóval meghaladta a várakozásokat, csak ráadás volt erre a pénteki várva-várt GDP adat. A második negyedéves gazdasági növekedés számai alaposan rácáfoltak az elemzők elmúlt hetekben folyamatosan javuló várakozásaira, az egyszázalékosra becsült növekedésből mindössze 0,7 százalék volt reális. A gyenge adat azonban egyelőre nem okozott hisztériát a részvénypiacokon. A Dow azonban így is a legrosszabbul teljesítő tőzsdék közé sorolandó a héten, bár másfél százalékos csökkenése nem nevezhető drámainak.

Európában még kaotikusabbra sikerült a hét a makroadatok terén. Kedvezően indult, mert a várakozások alatt maradt a német és a francia infláció, előbbi a termelői árak tekintetében is. Ráadásul a francia Vivendi pozitív profit warningot adott ki, azaz valószínűnek tartja, hogy túlteljesíti idei terveit. Persze nem épül minden mézeskalácsból, főleg az üzleti bizalmi indexek nem: a német IFO üzleti klíma felmérés aktuális értéke ötéves mélypontra került, francia társa hasonlóképp cselekedett.

A negatív amerikai hatásokat az Alcatel, illetve a Volkswagen kedvező negyedéves eredménye enyhítette, illetve az a nagyszerű felfedezés, miszerint gyógyszerre a gazdasági növekedés visszaesése közben is szükség van. A meghatározó nyugati gyógyszertársaságok rendesen profitálnak is ebből.

A feltörekvő piacokon rend honolt. Kivételesen Argentína, Lengyelország és Törökország részvénypiacai is a nemzetközi trendbe illeszkedtek.

Nem sokszor ejtünk szót Kínáról, most azonban érdemes. A 2008-as olimpiai játékok rendezési jogának megnyerését követően hatalmas zuhanást mutattak a részvényárak (dollárban mérve meghaladta a tíz százalékot). Nem mintha összefüggés lenne a két dolog között, a visszaesésre az adott okot, hogy jelentős társaságok készülnek részvénykibocsátásra. Emiatt a befektetők, gyorsan pénzt akarva átcsoportosítani a jegyzésekre, szórták részvényeiket.

Itthon egy hét alatt közel egy százalékkal mérséklődött a BUX értéke, míg a forgalom lényegében a szokásos hárommilliárd forint körül alakult. Lényeges makromutató nem jelent meg a napokban (a kiskereskedelmi forgalom visszafogott emelkedésének statisztikáit nem számolhatjuk ide), ezért nem maradt más, mint hűen másolni Nyugat-Európa indexeinek mozgását.

A hét nyertese a japán piacon lábát megvető Graphisoft volt, közel hatszázalékos javulásával. Nem sokkal maradt el ettől a Vivendivel ismét hírbehozott Antenna, míg a dobogó harmadik fokát a Richter érdemelte ki, négy százalékot közelítő emelkedésével. A gyógyszertársaság csütörtökön közölte a legoptimistább várakozást is felülmúló negyedéves eredményét, a 37 százalékkal emelkedő adózott profitot gyors emelkedéssel és jelentős forgalommal díjazta a piac. Nem élénkítette a Zwack piacát a szintén a héten közölt negyedéves eredmény, néhány kötés született csak a részvényre, ára egy százalékkal javult.

A hét vesztese a Danubius volt. A szállodapapírnál beérett a július közepén kiadott figyelmeztetés, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint erősödése meglehetősen kedvezőtlenül érinti majd az idei gazdálkodást. A Danubius így egész héten lefelé mozogott, megközelítve az utoljára az orosz válságnál tapasztalt háromezer forintos szintet.

Az eddig aktív nagy vevő hirtelen eltűnt a Prímagáz piacáról. A részvény ennek megfelelően közel kilenc százalékot csúszott vissza. Újabb negatív árrekordot felállítva a Pick lett a bronzérmes a citromdíjért folyó versenyben, hét százalékot vesztve árfolyamából.

A Mol és az OTP legalább minimális pluszban zárta a hetet, a Matávot tovább sem kedvelőket, illetve a BÉT mostanában egyik legforgalmasabb papírjává váló Egis eladóit azonban nem lehetett ellensúlyozni, a két részvény öt százalékos csökkenése mellett a BUX-nak esélye sem nagyon volt az emelkedésre.

A héten végre itthon is várható némi esemény. Kedden a termelői árak júniusi alakulását jelentik be (az árindex a várakozások szerint közel egy százalékkal csökkent havi alapon), pénteken pedig a fél év végi profitkivonás mértékéről kapunk képet, a júniusi folyó fizetési mérleg adatai alapján. A gyorsjelentési szezon zenitje ugyan csak két hét múlva esedékes, a Pannonplast már várhatóan a napokban bejelenti negyedéves számait. Ez, ha nem is lesz nagy hatással a tőzsdére, iránytűnek azért alkalmazható.

Tõzsdeindexek
Index
pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
6572,2
-0,86 %
-16,27 %
Varsó WIG
13268,1
1,70 %
-25,66 %
Prága PX50
383,1
0,47 %
-19,94 %
Frankfurt DAX
5754,9
-0,16 %
-10,55 %
Párizs CAC
4967,2
1,77 %
-16,19 %
London FTSE
5403,1
0,30 %
-13,17 %
Nikkei 225
11798,1
-0,93 %
-14,42 %
Hang Seng
12182,2
-0,97 %
-19,30 %
Dow Jones IA
10416,7
-1,51 %
-3,43 %
Nasdaq
2029,1
-0,01 %
-17,87 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik