Belföld

San Francisco fellélegzik

Budapesthez hasonlóan panganak az ingatlanárak és bérleti díjak San Franciscóban is. Az elbocsátott dotkom munkások üres apartmanokat, elnéptelenedett éttermeket és normalizálódott közlekedésű várost hagytak maguk után.

San Francisco fellélegzik 1San Francisco az elmúlt három évben kockázati tőkések dollármilliárdjaiban lubickolt. Fiatal programozók tízezrei költöztek a városba, a bérleti díjak az egekbe szöktek, az éttermek pedig az irodai munka porát whiskyvel és martinivel öblögető, részvényopcióktól dagadozó zsebű dotkom alkalmazottakkal teltek meg.

A dotkom buborék kipukkadása óta San Franciscóban újra normalizálódik a helyzet – összegzi tapasztalatait a The New York Times tudósítója. A dotkom cégek által leginkább kedvelt South of Market körzetben 18 hónappal ezelőtt az üzleti helyiségek terén 99,4 százalékos volt a kihasználtság, jelenleg csak 80 százalékos.

Már közel a gödör aljaAz internetes cégek sorsát figyelő Webmergers.com site adatai szerint idén 330 dotkom cég csukta be kapuit az USA-ban, ami már fél év alatt több, mint a tavaly csődbe került és felszámolt vállalatok száma. A “dotkomhullák” 31 százaléka San Francisco-i illetékességű volt. Tim Miller, a Webmergers.com elnöke szerint a gödör alja már közel van: eddig az úgynevezett “B2C” – azaz közvetlenül a fogyasztók felé irányuló üzletek húzták le a rolót, a “B2B” – cégek közötti üzletek – vállalkozások bukása azonban még hátra van.

Hány cég ment csődbe júniusban?

Egy kétszobás apartman bérleti díja még decemberben is 2790 dollár volt, ma viszont már csak 2450 dollár (Nézze meg Ön is, milyen árak vannak San Fransiscóban >>). A boom csúcsán az apartmanok kihasználtsága meghaladta a 99 százalékot, mára 95 százalékra csökkent. A bizományi áruházak zöme az USA más államaiban szerencsét próbáló számítástechnikusok bútoraitól, számítógépeitől roskadozik.

Az éttermek átlagosan 10-20 százalékkal mérsékelték áraikat, de jó néhány be is zárt már közülük. A taxik forgalma 25 százalékkal esett vissza, bár számukra öröm az ürömben, hogy a kisebb forgalom következtében sokkal jobb a közlekedés. Arról nem is beszélve, hogy sokkal könnyebb manapság parkolni.

San Francisco gazdasága azonban nem haldoklik, hanem csak megszűnt a túlfűtöttség állapota. Míg az USA-ban az országos munkanélküliségi ráta 4,5 százalék, Kaliforniában júniusban csak 3,7 százalék volt. Összehasonlításképpen: májusban a ráta még 3,1, egy évvel korábban pedig 2,4 százalék volt.

Forrás: New York Times – A City Takes a Breath After the Dot-Com Crash

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik