Belföld

Internet a magyar cégeknél

A vállalati szektor háromnegyedének van internet-hozzáférése, ám ugyancsak háromnegyedük sávszélessége nem haladja meg a 64 kbps-t. A "Nagy Testvér figyel" típusú internetkorlátozások már nálunk is elterjedtek - derül ki a Bell Research tanulmányából.

A 10 fő feletti vállalatok 69,3 százalékának volt internet-hozzáférése 2001. április végén – derül ki a BellResearch és a Think Consulting által készített Magyar Infokommunikációs Jelentésből. A nagyvállalati szférában gyakorlatilag teljes az internet-penetráció (98,3 százalék), a középvállalatok körében közel teljes (81,2 százalék), a kisvállalatok körében pedig kétharmados.

Április óta is pezsgő növekedés jellemzi a piacot. A cég becslése szerint július végére a vállalati szektor internet-hozzáférési rátája már 75-76 százalék körül mozog, év végére pedig eléri a 80 százalékot.

A 10 fő feletti vállalatok háromnegyede legfeljebb 64 kbps sávszélességű internetkapcsolatot használ. A 128 kbps sebességet meghaladó hozzáférés aránya csupán 10 százalék. A cégek leggyakrabban ISDN vonalat használnak (42,8 százalék), melyet a hagyományos modemes dial-up (36,3 százalék) követ, bérelt vonala pedig csak 13 százalékuknak van.

A Bell Research számításai szerint az 50 fő feletti vállalkozásoknak összesen 414 ezer számítógépük van. Minden harmadik munkatársra jut egy PC, ezek közül minden harmadik csatlakozik az internetre.

A 300 fő feletti cégek 50 százaléka, illetve az 50-300 főt foglalkoztató vállalatok 66 százaléka semmilyen módon nem korlátozza a dolgozók internethasználatát. A leggyakoribb korlátozás az e-mailek méretére, URL alapján egyes domainek tiltására, a magáncélú böngészésre, illetve a magáncélú levelezésre vonatkozik.

Magyarországon ma 2 millió 70 ezren dolgoznak 10 fő feletti vállalkozásnál, az üzleti szféra elektronikus levélforgalmát 220 ezer felhasználó generálja. Az e-mailezők körülbelül háromnegyedének van saját céges e-mail címe, ez az összes foglalkoztatott 15 százalékát jelenti. Ennek alapján a Bell Research becslése szerint a vállalati postafiókok száma az 50 fő feletti vállalatok körében éppen csak meghaladja a 160 ezret.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik