Belföld

Balatonszőlősi Sauvignon blanc-Semillon, 1999, Figula Wines

Cuvée-ről van szó, azaz két borból amalgámozott harmadikról. Fontos hangsúlyozni azonban, hogy Figula Mihály, akit a minap a 2000. év borászának választottak, kicsit mást ért cuvée-n, mint szokás.

Balatonszőlősi Sauvignon blanc-Semillon, 1999, Figula Wines 1A házasított bort többnyire kész borok keverésével hozzák létre, a balatonfüredi mester pedig már a különféle mustokat egybekeleszti, így azok együtt erjednek, ami a felek közötti mélyebb kapcsolat kiépítésére ad alkalmat.

A Balatonfüred-Csopaki borvidéken úgy tizenöt hektáron gazdálkodó Figula 70 ezer palack körül termel évente. Szinte mindent a tulajdon két kezével végez, felesége, Fecser Edit támogatásával, aki Füred hajdan legtekintélyesebb borosgazdájának, Tolnai Istvánnak az unokája. Az asszony ízlését dicséri a címkék egységessége és eleganciája. (A bormarketinget tanuló, amúgy színháztörténész végzettségű leány és a borásznak készülő középső fiú várhatóan bekapcsolódik majd a vállalkozásba, de lehet, hogy az esztétika szakos, ütős hangszereken nyomuló legkisebb fiú elvész a magyar borászat számára.)

A Sauvignon blanc-ról mint nálunk kevéssé preferált fajtáról már megemlékeztünk (Figyelő, 200/47. szám). Nos, a Semillon még kevésbé terjedt el, mint szóban forgó házastársa, pedig sajátos szépség, mely jókedvében még a botritiszesedésre, azaz arra a nemes penészedésre is hajlik, ami a tokaji és sauternes-i borok szépségét adja. Figula ’99-es Semillon-ja szokatlan, szinte ánizsos-medvecukis víziókat keltett e borok ivójában, illetve e sorok írójában. Ez a konstrukció (Sauvignon blanc-Semillon) Bordeaux-ban gyakori, ott e két fehér szőlő a fő fajták közé tartozik.

A ’99-es Sauvignon blanc-Semillon házasság szerencsésnek bizonyult. Megkapó a zöldessárga, erős vegetális-mézes illatú bor kereksége és egyensúlya. Komplexebb, ezért magasabb grádicson áll, mint a manapság divatos -illatos, könnyű, egyrétegű – borok, tán ama gyerekkori szerelem, a különféle mustok együttes fermentálódása is okozza, hogy nagyobb gazdagságot érzünk. A lekerekített savak, a meglehetős extrakt, azaz szárazanyag-tartalom (24,5 gramm/liter, ami tartalmasnak számít) és a tüzes, 12,5 térfogat-százaléknyi alkoholtartalom tökéletes egyensúlyt alkot. Ezt a harmóniát fokozni lehet, ha cuvée-nkkel tengeri herkentyűket házasítunk: egy falat halat, rákot, tintahalat, esetleg csirkét, salátát vagy spárgát.

Az év borászának ez a szép munkája a Budapest Bortársaságnál és a Magyar Borok Házában szerezhető be 1100-1500 forintos ársávban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik